Cum trebuie să se joace mamele cu cei mici? Sistemul de recompense trebuie să fie prezent

Cum trebuie să se joace mamele cu cei mici

Cum trebuie să se joace mamele cu cei mici

Află din rândurile următoare cum ar trebui să te joci cu cel mic astfel încât să îl ajuți să se dezvolte.

Jocul are un rol important în viața tuturor oamenilor, având chiar o întrebuințare fundamentală pentru o dezvoltare armonioasă a acestora. În viața unui copil, jocul este cu atât mai important pentru că acesta îl ajută să se dezvolte și să învețe lucruri noi. Există mai multe tipuri de jocuri care se desfășoară în moduri diferite, dar la final toate urmăresc mai multe caracteristici care au legătură fie cu latura emoțională, socială, psihologică sau cognitivă a copilului.

De aceea, este foarte important ca părinții să cunoască mai multe informații despre joc și cum ar trebui acesta să se desfășoare astfel încât să-i activeze copilului toți stimulii.

În cadrul unei emisiuni, George Năzăreanu, educator și biolog, a vorbit despre biologia jocului.

Ce reprezintă biologia jocului

Cum trebuie să se joace mamele cu cei mici
Cum trebuie să se joace mamele cu cei mici[Sursa foto: pexels]

Potrivit specialistului în domeniu, la nivel neural, jocul este asociat cu activarea anumitor zone din creier, cum ar fi recompensele.

Astfel, această formă de joacă este prezentă peste tot în lumea înconjurătoare, fie că vorbim de oameni sau de animale.

 „ S-a demonstrat că animalele care rămân în stadiul de a se juca și ca adult sunt mult mai inteligente. Acest lucru le dezvoltă empatia și ajută la bunăstarea animalului .”, spune specialistul în domeniu.  

De aceea, cu atât mai mult în cadrul vieții oamenilor, jocul nu ar trebui să lipsească indiferent de vârstă, cu atât mai mult în perioada în care copilul descoperă lumea prin intermediul jocului.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Cum te joci cu cel mic în funcție de personalitatea lui de joc

Citește și: Cum să evite mamele anxietatea la copii. Ce sfaturi oferă specialistul?

Cum trebuie să se joace mamele cu cei mici
Cum trebuie să se joace mamele cu cei mici[Sursa foto: pexels]

Potrivit specialistului în domeniu, există opt personalități de joc dominante ale copilului, iar în funcție de acestea poți să adaptezi jocul astfel încât fie să-i fructifici personalitatea sau să îl faci să exploreze

și alt domeniu.

Studiile au arătat că există opt personalități de joc, care câteodată sunt predominante sau se schimbă la copii. Important este ca noi să ne dăm seama de personalitatea de joc a copilului nostru și să i-o fructificăm sau să mergem și într-o altă zonă. Toate aceste personalități țin de explorarea unor lucruri noi. Este important ca și atunci când suntem adulți, să rămânem curioși, să rămânem deschiși la nou și să ne jucăm .”, spune specialistul în domeniu. 

În acest caz putem să vorbim de un constructor, povestitor, colecționar, atlet, competitor, lider, aventurier sau creator.

Toate acestea reprezintă personalități de joc ale copilului și el se manifestă diferit în funcție de cea dominantă. De asemenea, are nevoie și de lucruri diferite atunci când are o anumite personalitate. Astfel, este foarte important ca părinții să o identifice pe cea dominantă și să-i ofere copilului ceea ce are nevoie.

Citește și: Imagini apocaliptice din Capitală! Grindina și vijeliile au făcut prăpăd joi noapte: străzi inundate, copaci căzuți și sute de locuințe afectate- kanald.ro

Citește și: "Era sânge, era casa groazei!"- Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere- stirilekanald.ro

De exemplu, în cazul în care copilul este un competitor, acesta va avea nevoie de un partener alături de care să se joace pentru că joaca singură nu îi va satisface nevoile sale.

În cazul în care vorbim despre un lider, acesta va propune diferite situații și trebuie lăsat să iasă în evidență.

Cum îl ajutăm pe copil să se dezvolte

Citește și: Care este cel mai bun părinte în opinia specialiștilor

Cum trebuie să se joace mamele cu cei mici
Cum trebuie să se joace mamele cu cei mici[Sursa foto: pexels]

După cum spuneam, jocul este foarte important în acest proces de dezvoltare a copilului. De aceea, este foarte important să ne jucăm cu el și să îl ajutăm să înțeleagă cum poate învăța prin această joacă. Acest proces presupune asigurarea unui spațiu optim în cadrul căruia copilul poate să se joace în voie și să descopere lucruri. Totodată, trebuie să îi oferim celui mic înțelegerea de care are nevoie în cadrul acestui proces de explorare pentru a-l ajuta să devină o persoană mai bună.

Copilul este mereu într-un stadiu de metamorfoză. Fiecare reacționează în mod diferit și este important să observăm și să înțelegem din exterior ce se întâmplă cu el și cum îl putem ajuta să devină mai bun .”, a precizat specialistul în domeniu.  

Nu în ultimul rând, este foarte important să-l recompensăm pe copil pentru reușitele sale și să îl încurajăm atunci când este pregătit să renunțe. Dacă el știe că are parte de susținere, atunci nu se va teme să greșească și va învăța mult mai multe lucruri.Citește și:

Hipotensiune ortostatică – cauze și mecanisme subiacente

Duminică, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”, Petra Pintilei – o viață plină de culoare, într-o lume “nevăzută”

Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...

IMAGINI EXCLUSIVE: Irinel Columbeanu își ia fiica în brațe, pe aeroport! Irinuca a sosit în România, din SUA!

Saveta Bogdan, colaborare cu Jador? Cântăreața de muzică populară este deschisă la noi orizonturi

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, Bilbor, un ținut de poveste

Ștefania, afectată de conversațiile bulversante care au apărut în mediul online despre Cosmin! „S-ar părea că ar avea pe cineva afară!” Iată cum a reacționat concurentul și ce controverse s-au iscat în Casa iubirii

Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu


Cookies