Lentilele de contact sunt o alternativă populară pentru ochelarii de vedere, facilitând desfășurarea unor activități fizice, dar și obținerea unui aspect mai plăcut.
Cu toate acestea, trecerea de la ochelarii de vedere la lentile poate fi o provocare pentru persoanele care nu sunt obișnuite cu purtarea lor. Dacă ai decis să optezi pentru corecția vederii cu ajutorul lentilelor de contact, citește în continuare și află ce pași trebuie să urmezi pentru a te obișnui cu ele!
Alege lentilele împreună cu medicul oftalmolog!
Înainte de a-ți comanda lentilele de contact, este recomandat să discuți cu medicul oftalmolog pentru a te asigura că faci cea mai potrivită alegere pentru tine. Există mai multe tipuri de lentile de contact, confecționate din materiale diferite sau destinate utilizării pe termen scurt sau lung și este posibil ca numai unele dintre acestea să se preteze problemei tale de vedere. Fie că vei comanda lentile de contact bilunare sau vei opta pentru lentile zilnice de unică folosință, discuția cu medicul oftalmolog te poate ajuta să faci o alegere potrivită nevoilor tale, ușurând astfel procesul de acomodare.
Urmează instrucțiunile producătorului!
Fiecare tip de lentile de contact poate avea instrucțiuni diferite în ceea ce privește procesul de curățare sau perioada de purtare. Este important să respecți întocmai recomandările producătorului pentru ca purtarea lentilelor să fie cât mai confortabilă și riscuri minime pentru sănătatea ochilor tăi.
Învață modalitatea corectă de aplicare și îndepărtare a lentilelor!
Dacă utilizezi lentile de contact pentru prima dată, procesul de aplicare și îndepărtare se poate dovedi provocator și inconfortabil. Cere ajutorul medicului oftalmolog pentru a te asigura că urmezi toți pașii necesari și deprinzi o modalitate corespunzătoare de utilizare a lentilelor de contact. Exersează de mai multe ori aplicarea și îndepărtarea lentilelor pentru a te familiariza cu procesul înainte de a începe să le folosești cu regularitate.
Nu ignora disconfortul!
Odată ce ți-ai însușit modalitatea corectă de aplicare și îndepărtare a lentilelor, poți începe să le porți pe perioade din ce în ce mai lungi, respectând în același timp indicațiile producătorului. Dacă întâmpini disconfort sau iritații, nu ezita să îndepărtezi lentilele și să le oferi ochilor o pauză. De asemenea, este recomandat să apelezi la medicul oftalmolog dacă te confrunți cu simptome neplăcute atunci când porți lentilele de contact.
Asigură-te că menții lentilele umede!
Purtarea lentilelor de contact poate favoriza senzația de ochi uscat și apariția disconfortului. Nu purta lentilele pentru o perioadă mai lungă decât cea prevăzută de producător și ai grijă să le cureți întotdeauna cu soluțiile recomandate de acesta. În plus, medicul îți poate prescrie picături lubrifiante pentru a evita apariția senzației de uscăciune la nivelul ochiului. Încearcă să menții un grad de umiditate adecvat în încăperea în care îți desfășori activitatea și acordă atenție hidratării. Dacă petreci mult timp în fața ecranului, ia pauze regulate pentru a le permite ochilor să se odihnească.
În concluzie, acomodarea cu lentilele de contact se poate dovedi un proces provocator, însă răbdarea, exercițiul și disciplina te pot ajuta să treci mai ușor prin această schimbare. Nu ezita să apelezi la medicul oftalmolog dacă ai nelămuriri în legătură cu utilizarea lentilelor de contact, asigurându-te astfel că te bucuri de toate beneficiile pe care acestea ți le pot aduce!
Surse informative
“Tips for Contact Lens Wearers at Every Age.” WebMD, 2 Nov. 2021, www.webmd.com/eye-health/ss/slideshow-contact-lens-tips.
“Getting Used to Contacts: 9 Perfectly Normal Symptoms for New Wearers.” PerfectLens, 12 June 2018, www.perfectlens.ca/articles/getting-used-to-contacts.