Cum sunt influențați cei mici de mediul virtual?


Aflați din rândurile următoare cum îi influențează pe cei mici gadgeturile și jocurile video.


In articol:

Trăim în era tehnologiei, iar acest lucru are atât urmări negative, cât și pozitive.

Principalele persoane afectate de această eră sunt tânăra generație, care de multe ori sunt total absorbiți de ceea ce înseamnă tehnologie, jocuri video și alte gadgeturi și uită să trăiască în realitate, trăind în bula lor de sticlă. Acest lucru poate avea consecințe grave asupra dezvoltării copiilor, ducând chiar la dependență.

Începând cu 2018, Organizația Mondială a Sănătății a inclus dependența de jocuri video pe lista bolilor psihice.

Pe lângă dependență, utilizarea în mod constant a gadgeturilor de la vârste foarte fragede, poate avea consecințe grave, atât din punct de vedere al dezvoltării psihice a copilului, cât și fizice.

În cadrul unei emisiuni, psihologul Yolanda Crețescu a vorbit despre cum îi influențează pe cei mici gadgeturile și jocurile video. De asemenea, a oferit câteva sfaturi utile pentru părinți care să-i ajute să știe cum să procedeze în așa fel încât să nu îl privească pe copil în totalitate de tehnologie, ci să o folosească în mod educativ.

De la ce vârstă poți să introduci tehnologia în viața copilului

Citește și: Sfaturi pentru cum să petreci timp de calitate alături de copil

Cum sunt influențați cei mici de mediul virtual?

Potrivit specialistului în domeniu, până la vârsta de 4 ani este recomandat să nu existe exces de tablete și telefoane pentru ca creierul copilului să se dezvolte normal și să poată să învețe atașamentul de oameni și nu relaționarea prin intermediul unui aparat.

Noi specialiștii spunem ca până la vârsta de 4 ani să nu facem consum exagerat din asta. Copiii sunt mimetici. Dacă noi stăm toată ziua pe telefoane și pe tabletele, și copiii vor face același lucru pentru că învață de la noi. Copiii mici sunt atrași hipnotic de ceea ce face tehnologia .”, spune specialistul în domeniu.

Cum sunt influențați cei mici de mediul virtual

Citește și: Cum gestionăm relația dintre frați

Cum sunt influențați cei mici de mediul virtual?

De-a lungul timpului, tehnologia a avut un puternic impact asupra dezvoltării copiilor. Potrivit specialistului în domeniu, în cazul copiilor care au avut contact cu tehnologia, s-au dezvoltat anumite abilități, dar s-au pierdut altele.

Există o concentrare a atenție pe focus, perceperea detaliilor foarte bună, raționamente analitice foarte bune, dar nișate pe un anumit focus .”, spune specialistul în domeniu.

Astfel, atenția copilului nu mai este ațintită asupra unui cadru larg, ci asupra unui cadru restrâns din cauza faptului că el este cuprins de cadrul jocurilor video sau al telefonului. De aceea, este foarte important ca din când în când să îi atragem atenția copilului asupra cadrului extins al realității, să fie conștient de lumea care îl înconjoară.

Cum trebuie să procedeze părinții pentru a asigura un echilibru în viața copilului în ceea ce privește tehnologia

Citește și: Cum gestionăm crizele de nervi ale copiilor?

Cum sunt influențați cei mici de mediul virtual?

Specialistul în domeniu a oferit câteva sfaturi părinților, astfel încât să asigure un echilibru în viața copiilor.

Cel mai important aspect este utilitatea tehnologiei. Potrivit specialistului în domeniu, este foarte important ca cei mici să folosească telefonul și alte gadgeturi în mod educativ.

„Și pentru noi și pentru ei, gadgeturile înseamnă destindere și conectivitate. De aceea, este foarte important să înțelegem cum se destind copiii noștri și cu cine stau în conectivitate.Este important să știm că nu telefonul în sine este o problemă pentru că el rezolvă o necesitate, ci ce se întâmplă cu el: ce jocuri lăsăm copiilor la îndemână, ce se întâmplă cu rețeaua de socializare. Dacă jocurile video sunt potrivite pentru vârsta copiilor și sunt consumate de copii după principii sănătoase, pot aduce beneficii dezvoltării lor mentale și sociale.”, spune specialistul în domeniu.

De asemenea, este foarte important ca părinții să fie fermi în limitele pe care le impun copiilor și să nu le încalce pentru confortul lor.

„Copilul nu o să învețe niște reguli și niște limite sociale extrem de importante în dezvoltarea lui. Acesta este un lucru greșit pe care îl putem face. Punem limite copilului și când este vorba de confortul nostru, încălcăm limitele.”, a explicat specialistul în domeniu.


Abonează-te pe

Citește și:

Cum gestionăm presiunea de a fi un părinte bun

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei

Soția lui Bordea, mărturisiri dureroase: 'Când ai prefera să mori. Când nu ai motiv să...'

Care este vârsta potrivită pentru înscrierea la grădiniță

Ce trebuie să faci atunci când bebelușul refuză mâncarea. „Întotodeauna copiii care sunt bolnavi mănâncă mai puțin”

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
„Am făcut tot ce a ținut de mine ca să fim bine.” Ce s-a întâmplat în familia Simonei Gherghe
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Specialisti
Parteneri