O mai bună flexibilitate a muşchilor şi articulaţiilor înseamnă un risc mai mic de căzături şi alte tipuri de accidentări, dar are şi multe alte beneficii.
In articol:
- Ce înseamnă flexibilitate
- Cum să îţi îmbunătăţeşti flexibilitatea
- De ce să îţi îmbunătăţeşti flexibilitatea
Vom vedea ce înseamnă, mai exact, să fii flexibil, la ce te ajută şi ce poţi face ca să-ţi îmbunătăţeşti flexibilitatea muşchilor şi articulaţiilor.
Ce înseamnă flexibilitate
Flexibilitatea se referă la capacitatea unei articulații sau a unui grup de articulaţii şi muşchi de a executa fără durere mişcări de o anumită amplitudine. Flexibilitatea diferă de la o persoană la alta şi poate fi îmbunătăţită prin diverse metode. O anumită flexibilitate este necesară oricui chiar şi pentru activităţile fizice zilnice pe care le considerăm banale. Cu cât scade flexibilitatea (de exemplu, pe măsură ce înaintăm în vârstă), cu atât creşte riscul de accidentări.
Cum să îţi îmbunătăţeşti flexibilitatea
Există mai multe metode la care poţi apela dacă vrei să devii mai flexibil, unele necesită un efort mai mare, altele necesită un efort mai mic şi sunt chiar plăcute.
Una din metodele cele mai plăcute este masajul suedez, foarte uti l dacă vrei să capeţi mai multă flexibilitate.
Fie că apelezi la un terapeut, fie că foloseşti un dispozitiv special, cum sunt fotoliile sau aparatele de masaj, tehnica suedeză de masaj presupune mişcări lungi de frământare şi mişcări profunde circulare, care o fac nu doar sănătoasă, ci şi relaxantă.Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament
Cei care sunt pasionaţi de sport îşi pot îmbunătăţi flexibilitatea cu ajutorul exerciţiilor de stretching. Acestea se pot face oricând şi oriunde, însă este important să foloseşti tehnica potrivită pentru a evita accidentările. În primul rând, stretchingul nu este o încălzire, ci se realizează după ce muşchii şi articulaţiile s-au încălzit prin mers sau alt tip de activitate uşoară. În al doilea rând, întinderile nu trebuie să provoace durere.
De ce să îţi îmbunătăţeşti flexibilitatea
Studiile au arătat că o mai bună flexibilitate vine cu o serie de beneficii, printre care se numără:
● Scăderea riscului de accidentări în activitatea fizică de zi cu zi
● O performanţă mai bună în activitatea fizică, atât pentru sportivi, cât şi pentru oamenii care fac mişcare doar de nevoie.
● Îmbunătăţirea circulaţiei sangvine la nivelul muşchilor.
● Muşchi mai puternici şi mai rezistenţi.
● Articulaţii mai sănătoase şi capabile de mişcări mai ample.
Foto: Pixabay.com