Cum se poate trata depresia la copii. „Cei mici își spun clar trăirile”


Depresia la copii este un lucru tot mai des întâlnit în zilele noastre.


In articol:

Când vorbim despre depresia întâlnită la copii, trebuie să ne referim la cauzele, modul cum se manifestă și cum îi putem ajuta pe aceștia.

Este foarte important să o identificăm cât mai repede pentru a o trata într-un mod cât mai eficient. De aceea, este foarte important să știm frământările, bucuriile visurile și gândurile copiilor noștri.

Cum identificăm depresia la copii

Citește si: Cum să te înțelegi cu un adolescent. „Să resetăm sistemul de limite și reguli”

În cadrul unei emisiuni, Bogdan Fițiu, psihiatru pentru copii și adolescenți,  a explicat cum se manifestă depresia la copii și cum îi putem ajuta.

Înainte de a o trata, este foarte important să știm să identificăm depresia apărută la copii. De aceea, trebuie să nu minimizăm trăirile copiilor și să fim foarte atenți chiar și la cele mai mici detalii care se petrec în cadrul comportamentului lor.

Există momente în care copilul este retras, plânge foarte ușor și refuză să interacționeze cu cei din jurul lui. Părinții trebuie să înțeleagă că aceste momente nu constituie un simplu moft al copilului și pot fi chiar simptomele unei depresii.

Depresia este foarte reală pentru copii, doar că se manifestă într-un mod diferit față de adult. La adolescenți depresia arată ușor ca la adult. Există semne de tristețe. Copilul dintr-o dată are o modificare în comportament. Nu mai este jovial, nu mai este dispus să interacționeze cu ceilalți. Poate avea o perioadă de retragere în care își dorește să petreacă mai mult timp singur. Tristețea poate să se traducă și prin plâns foarte ușor în situații emoționale care în alt moment nu ar fi pus o problemă .”, spune specialistul.

De asemenea, în cazul copiilor care suferă de stări depresive, întâlnim și momente de iritabilitate.

„Iritabilitatea și nervozitatea sunt simptomele care diferențiază episodul depresiv de la copil față de cel al adulților. Dacă adultul se retrage în totalitate, adolescenții pot să aibă comportamente explozive dintr-o dată, de impulsivitate crescută .”, a explicat specialistul.

Cum se poate trata depresia la copii

Citește si: Cum te pregătești să pleci de-acasă fără copii. „E normal să plângi, e normal să-ți fie greu”

Conform spuselor specialistului, este foarte important să identificăm cât mai repede episoadele depresive. Cu cât observăm mai repede faptul că cei mici suferă de stări depresive, cu atât mai ușor va fi de tratat.

De asemenea, este foarte important să nu ignorăm aceste stări și să consultăm un specialist în domeniu.

„Dacă este o perioadă ce durează mai mult de o lună, în care adolescentul își schimbă comportamentul și începe să fie negativist, opoziționist, iritat, trist, retras, este momentul să contacteze un specialist.”, spune psihiatrul pentru copii și adolescenți.

Cum va decurge interacțiunea dintre copil și specialist

Citește si: Cum gestionezi stresul atunci când ai copii. „Ei învață de la noi”

În momentul în care contactăm un specialist în domeniu, acesta va avea diferite discuții cu copilul nostru referitoare la modul în care s-a simțit în ultima perioadă și care au fost situațiile care l-au pus în dificultate. Prin intermediul acestor discuții, specialistul va identifica în mod corect cauza care a dus la episoadele depresive și va face un demers corespunzător spre tratarea acestora.

Orice adolescent sau copil care are această modificare în starea de dispoziție, ar trebui să întâlnească un psihiatru pentru copii și adolescenți pentru că depresia poate să aibă și alte tulburări asociate: anxietatea, atacurile de panică .”, ne atrage atenția psihiatrul.

În cazul episoadelor depresive care se află într-un stadiu mai avansat, specialistul în domeniu îi va recomanda copilului și o anumite medicamentație, dacă este cazul. De aceea, din păcate, părinții nu pot trata depresia apărută la copii. În schimb, este foarte important să comunice deschis cu copiii lor și să afle care sunt motivele supărărilor, frustrărilor și stărilor de nervozitate ale copiilor. Cu cât le identifică mai repede, cu atât depresia se poate trata într-un mod cât mai eficient. Părintele trebuie să accepte aceste stări apărute la copil și să comunice cât mai repede cu un specialist în domeniu.

 

 


Abonează-te pe

Citește și:

Cum să organizezi o vacanță cu cei mici în străinătate. „Nu plec de acasă fără antitermice”

Cum rezolvăm probleme din cuplu. „Este ceva care îmi stimulează simțurile”

Oana Roman, dezvăluiri ȘOC despre fostul soț și sora ei: 'Va urma jihad...' S-a aflat tot! - ego.ro

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei - kudika.ro

Vacanță februarie 2023. Elevii din aceste județe intră primii în vacanță - stirilekanald.ro

În această seară, de la 20:00, într-un nou episod din serialul ”Totul pentru familia mea”. Akif Atakul va lua o decizie radicală cu privire la mariajul cu Nebahat, în timp ce... - kanald.ro

Vescan recunoaște că nu e ușor să fii artist: „În primii 10 ani nu aveam bani de nimic” - radioimpuls.ro

Cine este Pamela Anderson. Biografie: vârstă, carieră, familie. Rolul său în Baywatch i-a adus un succes colosal - wowbiz.ro

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Cine este Gabriela Cristea. „Am ajuns la vârsta și la statutul în care nu mai trebuie să fac atât de multe sau să demonstrez ceva”
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Specialisti
Parteneri