Cum să urmareasca o mamă, creșterea în greutate a bebelușului în primul an de viață

greutatea la bebelusi

Greutatea bebelușului este un subiect de mare interes pentru părinți, în special în prima parte a vieții. Cu toate acestea, există multe cazuri în care adulții interpretează în mod greșit kilogramele copilului, sau îl cântăresc prea des.

În cadrul unei emisiuni, medicul primar și specialist în lactație Ilinca Tarnulis, a explicat cum trebuie părinții să se raporteze la greutatea celui mic, în primii ani de viață.

Ce este graficul de creștere

cat trebuie sa ia in greutate un bebelus alaptat la san

Cât trebuie să ia în greutate un bebeluș alăptat la sân

[Sursa foto: Freepik]

De multe ori, părinții se entuziasmează dacă bebelușul ia în greutate, sau se impacientează dacă nu crește în kilograme. Cu toate acestea, există niște grafice specializate, care arată care este greutatea normală, în funcție de vârsta și genul bebelușului. De asemenea, nu este recomandat să cântărim copilul zilnic.

,,Este periculos să urmărim zilnic greutatea, chiar dacă este vorba de primele zile de viață.

Greutatea o urmărim cam săptămânal în prima lună, apoi lunar. Cel mai bine ar fi ca greutățile astea să le așezăm pe un grafic de creștere. Sunt grafice de creștere ale Organizației Naționale a Sănătății, unele pentru fetițe, altele pentru băieți, pe care sunt deja marcate niște curbe, niște medii ale unor copii normali, sănătoși, alăptați. Copilul nostru ar trebui să meargă printre aceste grafice sau să aibă abateri foarte mici.”
, a povestit doctorul.

Cum ne dăm seama dacă bebelușul are greutatea normală?

cum se cantaresc bebelusii

Cum se cântăresc bebelușii

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: „Nu vreau să mor. Vă implor. Trebuie să încep radio-chimio” Oana Lis, strigăt de ajutor în mediul online. Soția fostului edil a rămas impresionată de cazul unei femei bolnave de cancer- wowbiz.ro

Citește și: Cine este fosta soție a lui Costin Gheorghe? Tânăra și-a refăcut și ea viața și este din nou mămica- radioimpuls.ro

Citește și: Cum să alegi activitățile de joacă potrivite copilului tău

Utilizarea graficului de creștere permite părintelui să își dea seama dacă cel mic se încadrează în limitele normale.
,,Abateri de la aceste grafice, mai mari de două linii, devin problematice. Când un copil stagnează în greutate mai mult de 2-3 săptămâni, vorbim de bebeluși până într-un an, trebuie să ne atragă atenția și să ne prezentăm la medicul pediatru .”, a explicat medicul.
De asemenea, există câteva generalități după care medicul se ghidează, însă este important de știut că fiecare copil este diferit, crește diferit și are un organism diferit. Așadar, părinții nu trebuie să se îngrijoreze dacă bebelușul nu ia în greutate exact ca în normele pedriatice.

,,Copiii cresc mult în primele 2-3 luni de viață, apoi creșterea în greutate încetinește. Există niște cifre orientative dar acelea sunt foarte generalizate. Se spune că ar trebui să crească 750 g în primele 4 luni, 500 g în următoarele 4 luni, 250 g în ultimele 4 luni ale primului an. Nu avem cum să ne așteptăm ca un bebeluș care s-a născut cu 2,800 kg să crească cu aceeași viteză sau cu aceeași cantitate ca unul care s-a născut cu 4 kg.

Este important ca fiecare bebeluș să aibă un grafic completat de către medicul de familie.”, a precizat Ilinca Taranulis.

Cât de sănătos este să avem un bebeluș dolofan

grafic greutate bebelusi

Grafic greutate bebeluși

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Claudia Puican, primele imagini cu bebelușul. Artista și Armin Nicoara sunt în culmea fericirii- kanald.ro

Citește și: EXCLUSIV: Noul vaccin împotriva COVID-19. Detalii și explicații de la specialiști: "Noul vaccin vine ca un update și în mod logic el trebuie folosit pentru ce avem acum"- stirilekanald.ro

Citește și: Bonă, grădiniță sau bunici?

În special în trecut, se credea că un copil mai dolofan este un copil sănătos, iar părinții le ofereau adesea celor mici, prea multă mâncare. Este important de reținut că de multe ori, un copil mai slab este mai sănătos decât unul care are mai multe kg, ceea ce va reprezenta că în viața adultă scad șansele la lupta cu kilogramele, sau chiar obezitate.

“Nu este necesar să fie toți bucălați, sunt copii care se nasc din părinți subțirei și nu prea au cum să fie bucălați. Atâta timp cât merg, iau în greutate constant, dezvoltarea lor psihomotorie este în limitele normale, nu ne uităm la cât de bucălați sunt.”, a declarat medicul specialist.
În funcție de modalitatea în care este hrănit, un copil crește diferit față de altul. Medicul a explicat că în primele 3 luni cresc mai rapid bebelușii alăptați, apoi cresc cei hrăniți cu lapte praf. Așadar, acesta este unul dintre motivele pentru care părinții trebuie să înțeleagă faptul că cei mici cresc diferit, iar fiecare adult trebuie să se raporteze la greutatea bebelușului, în funcție de caracteristicile acestuiaCitește și:

Cum poți ajuta un adolescent atunci când nu are motivație pentru a-și descoperi pasiunile

Cum trebuie să vorbească mamele cu copiii, pentru a înțelege cu ușurință informațiile

ego.ro Țara în care este interzis să mănânci cu mâna stânga. Motivul este surprinzător

wowbiz.ro "Vă anunț oficial că s-a încheiat" Simona Gherghe a sperat până în ultima clipă

radioimpuls.ro "Cred că mi-aș pune ștreangul. Sunt așa de bulversat". Tatăl Laurei Roșca a primit rezultatele testelor toxicologice și a aflat adevărata cauză a morții. Momentul de neatenție care a dus la această tragedie

kanald2.ro Câți ani are, de fapt, iubita lui Marius Elisei! Inițial a spus că e cu 10 ani mai mare: „Am făcut o greșeală”

kanald.ro Seyit Ali Karadağ din serialul Melek, copleșit de amintiri emoționante! Celebrul actor Mehmet Çevik îi duce dorul tatălui său

stirilekanald.ro Horoscop 4 octombrie 2023: Trei zodii sunt răsplătite pentru munca depusă! Ce ne spun astrele?


Parteneri
Cookies