Cum să urmareasca o mamă, creșterea în greutate a bebelușului în primul an de viață


Greutatea bebelușului este un subiect de mare interes pentru părinți, în special în prima parte a vieții. Cu toate acestea, există multe cazuri în care adulții interpretează în mod greșit kilogramele copilului, sau îl cântăresc prea des.


In articol:

În cadrul unei emisiuni, medicul primar și specialist în lactație Ilinca Tarnulis, a explicat cum trebuie părinții să se raporteze la greutatea celui mic, în primii ani de viață.

Ce este graficul de creștere

cat trebuie sa ia in greutate un bebelus alaptat la san

Cât trebuie să ia în greutate un bebeluș alăptat la sân

[Sursa foto: Freepik]

De multe ori, părinții se entuziasmează dacă bebelușul ia în greutate, sau se impacientează dacă nu crește în kilograme. Cu toate acestea, există niște grafice specializate, care arată care este greutatea normală, în funcție de vârsta și genul bebelușului. De asemenea, nu este recomandat să cântărim copilul zilnic.

,,Este periculos să urmărim zilnic greutatea, chiar dacă este vorba de primele zile de viață.

Greutatea o urmărim cam săptămânal în prima lună, apoi lunar. Cel mai bine ar fi ca greutățile astea să le așezăm pe un grafic de creștere. Sunt grafice de creștere ale Organizației Naționale a Sănătății, unele pentru fetițe, altele pentru băieți, pe care sunt deja marcate niște curbe, niște medii ale unor copii normali, sănătoși, alăptați. Copilul nostru ar trebui să meargă printre aceste grafice sau să aibă abateri foarte mici.”
, a povestit doctorul.

Cum ne dăm seama dacă bebelușul are greutatea normală?

cum se cantaresc bebelusii

Cum se cântăresc bebelușii

[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament

Citeste si: Reacția Mariei Guardiola, fiica lui Pepe Guardiola în momentul când l-a văzut pe Julian Alvarez. Imaginile cu modelul au devenit virale- radioimpuls.ro

Citește și: Cum să alegi activitățile de joacă potrivite copilului tău

Utilizarea graficului de creștere permite părintelui să își dea seama dacă cel mic se încadrează în limitele normale.
,,Abateri de la aceste grafice, mai mari de două linii, devin problematice. Când un copil stagnează în greutate mai mult de 2-3 săptămâni, vorbim de bebeluși până într-un an, trebuie să ne atragă atenția și să ne prezentăm la medicul pediatru .”, a explicat medicul.
De asemenea, există câteva generalități după care medicul se ghidează, însă este important de știut că fiecare copil este diferit, crește diferit și are un organism diferit. Așadar, părinții nu trebuie să se îngrijoreze dacă bebelușul nu ia în greutate exact ca în normele pedriatice.

,,Copiii cresc mult în primele 2-3 luni de viață, apoi creșterea în greutate încetinește. Există niște cifre orientative dar acelea sunt foarte generalizate. Se spune că ar trebui să crească 750 g în primele 4 luni, 500 g în următoarele 4 luni, 250 g în ultimele 4 luni ale primului an. Nu avem cum să ne așteptăm ca un bebeluș care s-a născut cu 2,800 kg să crească cu aceeași viteză sau cu aceeași cantitate ca unul care s-a născut cu 4 kg. Este important ca fiecare bebeluș să aibă un grafic completat de către medicul de familie.”, a precizat Ilinca Taranulis.

Cât de sănătos este să avem un bebeluș dolofan

grafic greutate bebelusi

Grafic greutate bebeluși

[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Andreea a fost pusă „la colț” de Carina și de Iris: „Ești falsă. Cea mai malefică dintre noi”. De ce a fost atacată concurenta de la „Bravo, ai stil”- kanald.ro

Citeste si: Calendar ortodox 1 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi?- stirilekanald.ro

Citește și: Bonă, grădiniță sau bunici?

În special în trecut, se credea că un copil mai dolofan este un copil sănătos, iar părinții le ofereau adesea celor mici, prea multă mâncare. Este important de reținut că de multe ori, un copil mai slab este mai sănătos decât unul care are mai multe kg, ceea ce va reprezenta că în viața adultă scad șansele la lupta cu kilogramele, sau chiar obezitate.

“Nu este necesar să fie toți bucălați, sunt copii care se nasc din părinți subțirei și nu prea au cum să fie bucălați. Atâta timp cât merg, iau în greutate constant, dezvoltarea lor psihomotorie este în limitele normale, nu ne uităm la cât de bucălați sunt.”, a declarat medicul specialist.
În funcție de modalitatea în care este hrănit, un copil crește diferit față de altul. Medicul a explicat că în primele 3 luni cresc mai rapid bebelușii alăptați, apoi cresc cei hrăniți cu lapte praf. Așadar, acesta este unul dintre motivele pentru care părinții trebuie să înțeleagă faptul că cei mici cresc diferit, iar fiecare adult trebuie să se raporteze la greutatea bebelușului, în funcție de caracteristicile acestuia


Abonează-te pe

Citește și:

Cum poți ajuta un adolescent atunci când nu are motivație pentru a-și descoperi pasiunile

Cum trebuie să vorbească mamele cu copiii, pentru a înțelege cu ușurință informațiile

Vica Blochina, RELAȚIE cu Cristi Borcea? A spus tot fără ocolișuri. Fanii au rămas mască - ego.ro

Cât costă casa din Elveția unde Tina Turner a murit?! A lăsat o avere colosală - wowbiz.ro

Coșmarul pe care îl trăiește Shakira, împreună cu cei doi copii, la Miami! Cântăreața caută soluții imediate - radioimpuls.ro

Andreea, în lacrimi după plecarea Milenei de la „Bravo, ai stil!” - kanald2.ro

Povestea tulburătoare a trei copii greu încercați de soartă! Micuții s-au născut într-o lume sufocată de sărăcie și au ajuns în grija bunicii după ce mama lor s-a îmbolnăvit - kanald.ro

Calendar ortodox 1 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi? - stirilekanald.ro

Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop
Sfatul zilei din 1 iunie 2023. O zodie celebrează iubirea alături de partenerul de viață!
Citește mai departe
Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Specialisti
Parteneri