Cum să alegi activitățile de joacă potrivite copilului tău

activitati joaca potrivite copil

Activități de joacă potrivite pentru copil

Copiii au nevoie să se dezvolte armonios, prin joacă și activități utile. De cele mai multe ori, părinții obișnuiesc să le ofere celor mici telefonul sau tableta, pentru a îi ține ocupați. Acest comportament poate deveni nociv, deoarece copiii trebuie ancorați în lumea reală.

În cadrul unei emisiuni, expertul în parenting, Ruxandra Luca, a explicat cât de important este să ne jucăm cu copilul nostru, dar și care sunt jucăriile recomandate pentru o dezvoltare corectă

Cum alegi activitățile de joacă potrivite copilului tău

exemple de activitati educative
Exemple de activități educative[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Ce faci când copilul tău e dependent de telefon

Cei mici au nevoie să se delecteze, însă o pot face și învățând lucruri noi.

Este recomandat să alegem pentru cei mici activități plăcute, pe care să le facă din drag, însă care pot fi și utile, stimulându-i imaginația, spiritul critic sau creativitatea. În funcție de context, este esențial să alegem o variantă cât mai optimă atât pentru noi, cât și pentru copil.

Sugestii de activități de joacă pentru tine și copilul tău

Este important să ținem cont de locul în care ne aflăm, de vreme, de vârsta celui mic și chiar de starea lui de spirit.

Dacă este obosit, putem opta pentru un joc mai simplu, o activitate care nu necesită efort fizic sau mental.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Drumeția cu indicii

Este extrem de esențial ca mai ales când este frumos afară, copiii să petreacă timpul afară, în natură. Indiferent dacă ești în parc, în pădure, pe plajă sau chiar în curte, poți organiza alături de copilul tău o drumeție.

Asigură-te că ascunzi câteva obiecte, pe care el trebuie să le caute, răspunzând la ghicitori sau rezolvând anumite situații.

Desene pe asfalt

idei de jocuri in casa
Idei de jocuri în casă[Sursa foto: Freepik]

Creativitatea joacă un rol esențial în dezvoltarea unei persoane. Chiar dacă cel mic vrea să deseneze pe asflat, poți și tu să te integrezi în jocul lui, făcând toată activitatea mult mai interesantă. Spre exemplu, îi poți spune celui mic o poveste, iar el va trebui să deseneze ceea ce tu îi povestești.

În acest mod, îi vei stârni imaginația.

Construcțiile, un joc esențial pentru dezvoltare

Cuburile pot fi jucării extrem de interesante, cu care se pot dezvolta o mulțime de activități. Spre exemplu, cel mic poate învăța numere, adunări și scăderi cu ajutorul cuburilor. Totuși, dacă vrei să simtă că este o joacă, nu o lecție de învățare, puteți construi diverse obiecte. În acest mod, va învăța cum să se coordoneze, cum să fie atent, iar gândirea îi va fi stimulată.

Cum să te joci cu cel mic în casă

Activitățile în casă pot fi și ele interactive și interesante. Atunci când te afli acasă, îi poți oferi celui mic șansa de a se juca cu jucăriile potrivite, în funcție de vârstă. Specialistul a explicat că părinții pot opta pentru jocuri creative. De asemenea, atunci când copilul este mic, este important să alegem cât mai puține jucării, însă de calitate și eficiente.

Jucăriile de lemn, de culori cât mai pale, sunt o variantă bună, în special pentru primii ani de viață ai copilului.

Citește și: Armin Nicoară și Claudia Puican au plecat din România. Unde s-au dus cei doi artiști: "Fiecare colț ascunde un sărut"- kanald.ro

Citește și: EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a îngrozit România- stirilekanald.ro

„Au nevoie de jucării nu care să facă ceva pentru ei, ci cu care el, copilul, să facă ceva. La început, pe la un an – un an și jumătate, aș merge pe cărți senzoriale, pentru că sunt foarte utile pentru copii Sunt cărți prin care ei pot să descopere diverse texturi.”, a povestit Ruxandra Luca.

ce sa te joci cu copilul
Ce să te joci cu copilul[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Cum înveți copiii despre faptele bune

Gătitul poate fi o activitate extrem de plăcută, în care cel mic să învețe să fie responsabil, dar să simtă și experiența unui joc alături de părinte. Pe parcursul procesului, părintele trebuie să explice fiecare pas. De asemenea, gătitul poate reprezenta o formă mult mai eficientă de a îi învăța pe cei mici denumirile pentru fructe, legume și alte ingrediente din bucătărie.Citește și:

Cele mai așteptate filme si seriale noi din 2024

Cum trebuie să se joace mamele cu cei mici? Sistemul de recompense trebuie să fie prezent

Imagini BOMBĂ cu Delia topless! Ipostaze incendiare, pozele pe care le-ar vrea șterse

Cum se simte Bianca Comănici după ce a ieșit din operație: „Ai vrea să dai timpul înapoi”

"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să soluționeze problema

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

Sebastian a izbucnit în lacrimi! „Mă simt rău! Vreau să ies!” Cum a reacționat tânărul după disputa aprigă cu Robi, în Casa iubirii! Iată ce i-a spus Roberta

Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news


Cookies