Cum pregătim copilul pentru divorț. Ghid practic pentru a oferi suport emoțional în perioada de tranziție

Cum pregătim copilul pentru divorț
Cum pregătim copilul pentru divorț

Află din rândurile următoare cum trebuie să pregătești copilul pentru divorț.

Perioada divorțului este o perioadă foarte dificilă pentru fiecare cuplu, indiferent de circumstanțele în care acesta se produce. Mai mult decât atât, atunci când la mijloc există și un copil minor, lucrurile devin mai complicate deoarece, pe lângă interesul propriu, trebuie să pui pe primul loc bunăstarea copilului. De aceea, este foarte important să faci tot posibilul astfel încât să te asiguri că cel mic nu va avea de suferit de pe urma separării părinților, iar această perioadă nu va lăsa traume adânci în sufletul copilului.

Descoperă în rândurile următoare câteva sfaturi esențiale care te vor ajuta să-i oferi copilului tău suportul emoțional de care are nevoie în perioada de tranziție.

Comunicarea deschisă

Cum pregătim copilul pentru divorț
Cum pregătim copilul pentru divorț[Sursa foto: freepik]

Într-o astfel de perioadă este foarte important să comunici deschis cu copilul tău despre schimbările care au loc în viața de familie. Chiar dacă ți se pare că nu are vârsta potrivită pentru a înțelege toate acestea, copilul are dreptul să știe ce se întâmplă în familia lui.

Poartă o discuție deschisă cu cel mic și explică-i pe înțelesul lui care vor fi noile schimbări ce se vor petrece în familia lui și asigură-l că indiferent de situația, relația lui cu ambii părinți nu se va schimba.

Stabilitate și rutină

Citește și: Stăm de dragul copiilor într-o relație care nu mai merge?

Cum pregătim copilul pentru divorț
Cum pregătim copilul pentru divorț[Sursa foto: freepik]

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Părinții trebuie să înțeleagă că în urma divorțului copilul nu este o minge de ping-pong pe care poți să o dai cum vrei de la unul la altul. Cel mic are nevoie de stabilitate și de o rutină clară pe care să o respecte astfel încât să știe care sunt pașii pe care urmează să îi parcurgă. Deși în unele situații în urma divorțului, judecătorii acordă ambilor părinți aceleași drepturi, astfel încât timpul petrecut cu copilul se împarte în mod egal, iar cel mici va avea domiciliul atât la mamă, cât și la tată, specialiștii în domeniu susțin faptul că

acestă decizie poate afecta sănătatea emoțională a copilului, acesta pierzând noțiunea de „acasă”.

Evitați conflictele în prezența copilului

Cum pregătim copilul pentru divorț
Cum pregătim copilul pentru divorț[Sursa foto: freepik]

Din păcate, mulți părinți transformă copilul într-un scut pe câmpul de luptă unde ei își duc bătălia. Acest comportament este unul foarte greșit, care în timp poate avea urmări negative asupra dezvoltării emoționale a copilului. De aceea, specialiștii în domeniu le recomandă părinților care întâmpină anumite dezacorduri în urma divorțului să evite cu orice preț conflictele în prezența copilului și să încerce să-i ofere acestuia un climat

armonios unde se poate dezvolta.

Susținerea emoțională

Poate de cele mai multe ori, în urma unui divorț, cel mai afectat este copilul. De aceea, el are nevoie de mai multă susținere emoțională. Acest lucru trebuie să vină de la ambii părinți, iar cel mic trebuie să știe că indiferent de situație, se poate baza atât pe mami, cât și pe tati.

Evitați manipularea și poveștile false

Citește și: Ce presupune procedura de divorț. „S-au rupt niște lucruri în relațiile de familie”

Cum pregătim copilul pentru divorț
Cum pregătim copilul pentru divorț[Sursa foto: freepik]

Citește și: Urșii circulă liberi pe șoselele din România, iar turiștii se opresc să se fotografieze cu ei! Riscurile la care se expun cei care interacționează cu urșii- kanald.ro

Citește și: Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit- stirilekanald.ro

Oricât de mult rău v-ar fi făcut partenerul și indiferent de circumstanțele care au dus la separarea voastră, trebuie să conștientizați că bărbatul respectiv este până la urmă tatăl copilului vostru. De aceea, este indicat să evitați manipularea și poveștile false prin intermediul cărora încercați să îl puneți pe fostul partener într-o lumină nefavorabilă în fața copilului. Trebuie să vă asigurați că cel mic păstrează o relație sănătoasă atât cu mama, cât și cu tata, iar atâta timp cât celălalt partener nu are un comportament nociv asupra copilului, atunci este liber să se bucure de compania acestuia.

Răbdare și încurajare

Cum pregătim copilul pentru divorț
Cum pregătim copilul pentru divorț[Sursa foto: freepik]

Perioada de tranziție de după divorț poate fi una lungă și anevoioasă, cu multe întrebări și din păcate prea puține răspunsuri. De aceea, trebuie să dați dovadă de răbdare, înțelegere și empatie față de cel mic, care la rândul lui, este afectat într-o oarecare măsură de tot ceea ce se petrece în jurul lui. Totodată, trebuie să îl încurajați și să fiți alături de el, chiar dacă la rândul vostru treceți printr-o perioadă dificilă.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi în materie de relații de cuplu, cum să îți îmbunătățești relația cu partenerul tău si cu cele mai eficiente tehnici pentru a-ți dezvolta relația în mod sănătos și durabil.

 Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

Totul despre divorțurile dintre cuplurile compatibile

4 zodii care își îndeplinesc cele mai mari dorințe până la toamnă. Sunt protejate de o aură divină

Andreea Marin și Mihai Petre, filmați într-un hotel! Cum au fost surprinși cei doi?! Imaginile au ajuns pe internet

Istoria se repetă la Electric Castle 2024. Festivalul a dat peste cap traficul rutier

Din 27 iulie, în fiecare sâmbătă şi duminică, de la 21:00, un nou sezon “Tu urmezi!”

În această seară, de la ora 22:30, în serialul “Vinovați de iubire”, Gulben, vis împlinit

Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!


Cookies