Află din rândurile următoare cum poate fi oprită pofta de dulce și dacă zahărul provoacă într-adevăr dependență.
Zahărul este un ingredient care este prezent din ce în ce mai mult în diferite alimente, fie că vorbim despre o formă procesată sau de forma lui pură. De aceea, în zilele noastre, multe persoane au devenit dependente de zahăr și simt că nu se mai pot opri din a mâncă dulciuri. Dependența de zahăr este o boală reală care trebuie luată în serios pentru că poate avea numeroase efecte negative asupra organismului nostru, zahărul fiind unul dintre cele mai nocive alimente.
În cadrul unei emisiuni, doamna doctor Ruxandra Pleșa, medic specialist diabet zaharat, boli de nutriție și metabolism, a vorbit despre cum influențează stresul și oboseala pofta de dulce și a oferit câteva soluții care să ne ajute să scăpăm de această dependență de zahăr.
Cum se manifestă dependența de zahăr
Citește și: Cât de nocive pot fi unele alimente. ”Chipsurile cu care noi ne recompensăm sunt, de fapt, plastic.”
Multe persoane deși nu sunt conștiente au această dependență de zahăr foarte bine înrădăcinată în comportamentul lor. Astfel, fiecare masă la ei se termină cu un dulce, iar gustarea în loc să presupună un fruct sau o legumă, este formată din prăjituri sau ciocolată.
Mai mult decât atât, în momentul în care deschid o ciocolată, nu se pot abține până nu o termină.Potrivit specialistului în domeniu, această dependență se realizează la nivel neurologic și are legătură cu secreția unor hormoni care ne spun că zahărul este bun, când de fapt el creează pe doar pe moment o stare de bine, având urmări mai grave pe viitor.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
„ Fiecare creier are o anumită biochimie și poate să se prindă câte o dependență. Unii au pentru dulce realmente pentru că dulcele duce la secreția neurotransmițătorilor stării de bine. Zahărul dă dependență, acest lucru este clar .”, spune specialistul în domeniu.
De asemenea, există posibilitatea ca și o persoană care nu este dependentă de zahăr să consume la un moment dat o cantitate mult prea mare.
„ Dacă suntem stresați și obosiți, ne scad anumiți hormoni, cei care dau sațietate și cresc cei care ne invită să mâncăm. Când îți crește brusc glicemia există șansa ca ea să și scadă brusc și să ai acel prost control glicemic care te presupune la poftă de dulce cronică. Cu cât consumi mai mult dulce, cu atât creierul tău adictiv se opune mai greu poftei.
Cum scăpăm de pofta de dulce
Potrivit specialistului în domeniu, există o modalitate prin care putem să consumăm zahărul astfel încât să nu ne afecteze sănătatea și să scăpăm în același timp și de această dependență.
Primul pas pe care trebuie să îl facem este să dăm dovadă de moderație. În loc să mâncăm o ciocolată întreagă, putem să mâncăm doar câteva cubulețe, iar acest lucru presupune o luptă interioară pe care noi trebuie să o câștigăm. De asemenea, putem să înlocuim zahărul cu un fruct care este la rândul său dulce, dar nu ne face atâta rău.
De asemenea, specialistul în domeniu a vorbit despre importanța ordinii în care consumăm alimentele la o masă. Astfel, dacă mai întâi consumăm legumele, apoi proteinele, iar la sfârșit ajungem să consumăm carbohidrații, pofta de dulce va scădea treptat, iar acești carbohidrați nu vor mai avea un efecte atât de nociv asupra sănătății noastre.
„ Asociem dulcele concentrat cu o masă în care avem proteine, avem și carbohidrați lenți, fibre, dar și alte legume, iar astfel ne ajută și la slăbit și să scăpăm de adicția de dulce. Studiile de ultimă oră spun că dacă vei consuma într-o anumită ordine alimentele, creșterile de glicemie de după masă se atenuează cu 70% .”, a explicat specialistul în domeniu.