Află din rândurile de mai jos cum îți afectează un partener narcisist viața!
Radu Leca, psiholog clinician, a discutat în cadrul emisiunii „Follow Us!”, difuzată la Kanal D, despre cum se manifestă narcisismul. Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre persoanele narcisiste!
Ce este narcisismul și cum se manifestă
Citește și: 5 semne comportamentale care dezvăluie că te place cu adevărat
Citește și: Ce vor bărbații în relațiile de cuplu
Un narcisic își manipulează partenerul astfel încât acesta ajunge să creadă că totul este vina lui, de la lucruri minore până la lucruri serioase. Potrivit specialistului, la început, persoana narcisică se prezintă ca fiind un om sincer, cu un trecut dificil, jucând rolul victimei. Partenera cade în capcana de a încerca să-l „vindece”, ignorând avertismentele familiei. Ulterior, narcisicul își controlează victima prin degradare emoțională, spunându-i că fără el nu ar avea nimic, că el i-a oferit
„Lucrurile sunt simple. Narcisicul te manipulează în așa fel încât ajungi să crezi că totul este vina ta. Atât timp cât este într-o relație cu tine, îți oferă senzația clară că tu ești responsabilă pentru orice lucru negativ pe care îl face. Dacă respiră greu, ești de vină. Dacă nu mănâncă bine, ești de vină. Dacă spune ceva și nu aude bine ce ai răspuns – tot tu ești de vină. Dacă copiii nu sunt bine, ești de vină. Indiferent ce se întâmplă, vina cade mereu asupra ta.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Și atunci, de ce ai mai sta cu un astfel de om? Narcisicul vine cu o poveste bine ticluită încă de la începutul relației. Se prezintă ca un bărbat sincer, cu un trecut dificil, un „băiat de la țară” traumatizat, care își caută o femeie ce să-i vindece rănile. Iar tu, cu instinctul tău de salvatoare, te gândești: „Îl fac bine pe băiatul ăsta, o să fie un super bărbat!” Dar
Ce face, de fapt, narcisicul? Îți spune: „Te-am luat de pe stradă, erai nimeni. Tot ce ai astăzi este datorită mie. Avem proprietăți împreună? Eu te-am ajutat să le ai! Dacă plec, rămâi fără nimic. Mai bun ca mine nu vei găsi niciodată. Sunt singurul, unicul, fenomenalul! Așa că îți sugerez să-ți controlezi nervii, pentru că eu sunt Dumnezeu. Și cu Dumnezeu nu vorbești oricum ”, a menționat psihologul.
Cum sunt femeile in poziția narcisică
De asemenea, nu doar bărbații pot adopta acest comportament toxic, ci și femeile. Femeia narcisică are tendința de a întreține mai multe relații în același timp, nu neapărat din dorința de a înșela, ci din nevoia de a fi validată.
„ Femeia narcisică are mai mult de o relație în același timp. Nu este corect, dar așa se întâmplă. Calcă strâmb, dar nu neapărat pentru că își dorește o altă relație, ci pentru că nu simte nevoia să fie fidelă unei singure persoane. De ce? Pentru că simte nevoia să fie validată. „Validează-mă!”, ăsta e mesajul pe care îl transmite. Femeia simte nevoia de validare.”, a mai menționat el.
Cum își vede narcisicul victima
Narcisicul își vede victima ca pe un mijloc de validare a propriilor dorințe. Cu cât victimei îi merge mai rău, cu atât lui îi merge mai bine și, de asemenea, își exprimă critica sub formă de „iubire”. Manipulează situațiile financiare și devine abuziv emoțional, lăsând victima confuză, tristă și epuizată.
„O percepe într-un anumit fel: Îți merge prost? Atunci înseamnă că mie îmi merge bine. Cu cât îți merge ție mai rău, cu atât îmi merge mie mai bine. Narcisicul gândește astfel: Te văd tristă? Atunci îmi merge bine, înseamnă că îmi ating scopul. Ești amărâtă și nu te mai regăsești? Perfect, înseamnă că îmi fac treaba bine. Dacă ai ajuns să nu te îngrijești, eu pot continua să te critic.
Reproșurile sale sunt, în viziunea lui, o formă de iubire: Iubirea mea, ești minunată, dar ai îmbătrânit. Am nevoie ca tu să fii grozavă. Hai să facem niște upgrade-uri! Așa ajunge să-i sugereze partenerei diverse schimbări estetice: Își pun alte fete silicoane? Hai să ne punem și noi! Hai să ne întindem pielea, să mergem la o oxigenoterapie, să facem ceva pentru noi! Timpul trece, trebuie să avem grijă de noi. Fă ceva bun pentru tine, că, de fapt, faci și pentru mine.
Apoi, vine și spune: Ai fost la coafor? Ți-a trimis băiatul bani pe Revolut cât ai fost acolo? Vezi, eu mă bucur de tine, dar trebuie să împărțim lucrurile astea. După aceea, schimbă tonul: Iubire, ai plătit întreținerea? Nu ți-am trimis niște bani? Da, dar erau pentru altceva! Așa ajungi să te simți prinsă în ape tulburi, din care ieși tristă, confuză și secătuită”, a încheiat el.