Multe familii se confruntă cu problema divorțului, care este o situație traumatică, atât pentru părinți, cât și pentru copii.
În momentul în care pe cei doi parteneri îi leagă un copil, totul devine mai dificil .În cadrul emisiunii „Dimineața cu noi”, psihologul Gabriela Maalouf a explicat cum trebuie să gestioneze părinții despărțirea, dar și cum putem să îi facem cunoștință copilului, cu noul partener de viață.
Divorțul, o schimbare majoră pentru copil
Citeste si: Cum îți dai seama că ai un partener posesiv. „De multe ori nu suntem conștienți”
Psihologul recomandă ca indiferent de gravitatea despărțirii dintre părinți, copilul să fie ghidat către terapie de specialitate, deoarece părinții trec printr-o traumă și nu își pot ajuta copii, dacă ei sunt în suferință. O greșeală pe care foarte mulți adulți o fac, este aceea de a își strigă partenerul de viață, „mami” sau „tati”, iar copii nu conștientizează că cei doi au și o relație de cuplu, nu doar de mamă-tată.
Citeste si: Cum să comunici cu un tanăr de 18 ani. ,,Este dificil”
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
„Un alt lucru pe care am putea să îl facem cu copii, indiferent de vârsta pe care o au, este să departajeze rolurile. Trebuie să înțeleagă copilul, că mama și tata rămân mereu în aceeași relație, că în viața lui nu se schimbă nimic, dar soțul și soția se despart, pentru că noi nu jucăm un singur rol pe planeta aceasta și nu înseamnă că dacă avem copii acesta este cel mai impportant rol din viața noastră și ne punem viața pe pauză.”, a declarat specialistul.
Cât de riscant este să divorțăm când copilul este adolescent
Indiferent de vârstă, despărțirea părinților este o mare suferință, pentru orice persoană. Așadar, nu există o vârstă optimă pe care să o aibă cel mic, atunci când părinții iau decizia să meargă pe căi separate.
„Copiii înțeleg la fel de bine, din nonverbal. Chiar dacă vorbim de copii de 2-3-4 ani, sau de adolescenți, este același lucru. La adolescenți, ce se petrece în plus este faptul că adolescența este grea ea în sine, este o schimbare.
Citește și: Doliu în sportul românesc! A murit campionul olimpic la gimnastică Dan Grecu- kanald.ro
Adulții trebuie să își arate emoțiile, pentru ca cel mic să înțeleagă că fericirea părinților, indiferent de forma ei, va aduce stare de bine în casă.
Cum introducem noul partener, în viața copilului
Psihologul a sugerat ca părinții să le spună copiilor adevărul despre noul partener, dar doar în momentul în care sunt siguri că relația este stabilă. Gabriela Maloouf a punctat faptul că după ce copilul a cunoscut noul partener, acesta nu trebuie să exagereze cu cadouri, pentru a îi capta simpatia, fiindcă cel mic va înțelege că este o situație de fațadă. Adolescentul trebuie să fie conștient că părintele are și altfel de nevoi și că joacă și alt rol în societate, în afară de cel de mamă sau de tată.
„Aș indica să se vină cu o primă întâlnire scurtă. Hai să nu îl mutăm direct acasă. Înainte de a se face pasul cel mare, în care părintele se mută cu noul partener, copilul trebuie să înțeleagă situația și să fie conștient că părintele este fericit și în siguranță. De asemenea, specialistul a mărturisit că în cazul în care copilul nu dorește să cunoască noul partener, părintele să nu insiste din prima, dar să încerce în continuare. Este recomandat ca părintele să nu fie autoritar, dar nici extrem de permisiv. Nu aș merge pe varianta de minciună, deoarece este mult mai dureroasă. Copilul se simte rănit, mințit, abandonat. Mai bine mergi pe calea adevărului, pe negociere.”, a declarat specialistul.