Cum acorzi primul ajutor unei persoane cu arsuri


Cele mai frecvente tipuri de arsuri sunt cele termice, provocate de actiunea caldurii asupra tesuturilor. O temperatura care depaseste 46 de grade Celsius este nociva pentru tesuturi.

Arsura de gradul I si II

In cazul arsurilor superficiale, pielea este rosie, usor umflata si dureroasa. Daca arsura este mai adanca, se formeaza basici. Aceste arsuri sunt extrem de dureroase. In cazul arsurilor usoare (gradul I si II), primul ajutor se limiteaza la expunerea zonei afectate sub un jet de apa rece (20 minute), dupa care se panseaza cu comprese sterile, potrivit volumului „Manualul de prim ajutor – editia a 2-a“. Nu se vor sparge basicile si nu se vor aplica alte substante pe leziuni decat cele recomandate de medic.

Arsura de gradul III si IV

In cazul arsurii cu flacara se va stinge cat mai rapid imbracamintea in flacari, urmand regula „Opriti! Impingeti! Rostogoliti“. Prima masura este de a opri victima sa alerge, aceasta fiind reactia fireasca a unui om curpins de flacari, deoarece curentii de aer intretin focul. Apoi victima va fi culcata la pamant si va fi acoperita cu o patura, o haina (nu perdele sau alte materiale din nailon). Rostogoliti victima pe jos pana cand se sting flacarile si asezati-o cu partea arsa a corpului in sus, se arata in „Manualul de prim ajutor“. Nu se va dezbraca victima daca hainele sunt lipite de pielea arsa. Se va stropi cu apa rece sau se vor aplica pe zonele lezate comprese cu apa rece. Daca straturile din profunzime ale pielii au fost arse, rana in sine nu este dureroasa, deoarece au fost distrusi si nervii din locul respectiv. Arsura poate avea culoarea neagra, cu aspect de pergament, sau alba. Oricum, pielea din jurul ranii, mai putin arsa, este foarte dureroasa. Victima trebuie transportata la spital cat mai rapid posibil, de aceea se apeleaza la 112.

Reguli generale


Raciti arsura cat mai repede posibil, cu apa rece, de la robinet sau orice sursa de apa.

Raciti timp de 15-20 de minute, pana cand durerea scade in intensitate.

Indepartati hainele si bijuteriile, dar numai daca nu sunt prinse de piele.

Dupa ce ati racit arsura, aplicati o compresa sau o tesatura curata, umeda.

Daca au aparut basici, nu le spargeti.

Nu ungeti arsura cu creme cand acordati primul ajutor.

Chemati rapid ambulanta in cazul arsurilor grave.

Sursa: adevarul.ro


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop

Horoscop săptămânal Mariana Cojocaru 9-15 august 2020. Vărsătorii au o perioadă foarte dificilă, iar Racii pot avea probleme în dragoste

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri