Creșterea salariilor pentru români. “Odată cu creşterea preţului la chirii şi energie, alimente, foarte mulţi oameni îşi fac griji dacă vor putea să plătească facturile la finalul lunii.”


Populația României este afectată puternic din cauza scumpirilor de energie, așadar, UE apare cu soluția unui salariu de minim european. Românii ar primi 500 de lei în plus la salariu, dacă Directiva europeană va fi transpusă în legislația națională.


In articol:

În termen de doi ani, trebuie implementată la nivel european o formulă nouă de salarizare uniformizată. Totuși, nu este exclus faptul că se putea introduce mult mai devreme.

UE promite salarii mai mari pentru europeni

„Avem votul final pe directiva privind salariul minim european. Am lucrat mult la asta, dar acum avem votul final și apoi spunem că trebuie să fie clar că fiecare angajat din Europa trebuie să-și poată plăti facturile, să aibă mâncare pe masă și să-și trimită copiii la școală, pentru că odată cu creșterea prețului la chirii și energie, alimente, foarte mulți oameni își fac griji dacă vor putea să plătească facturile la finalul lunii.

Deci avem votul final, dar sper ca statele membre ale UE să implementeze cât mai repede această directivă, pentru că oamenii din Europa chiar au nevoie de susținere. Ar trebui să fie toate adaptate la inflație”, a declarat europarlamentarul Agnes Jongerius pentru Antena 3 CNN.

Citeste si: Care este prețul celei mai scumpe cafele din lume. Unde se poate savura, chiar și în România

Creșterea salariilor pentru români

[Sursa foto: freepik]

Citeste si: „Ne-am săturat să fim bătaia lor de joc”. Care este salariul unui polițist în anul 2022

Părerea Ministrului Muncii cu privire la salariul minim european

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că salută acordul instituțiilor europene în ceea ce privește directiva, odată cu aflarea veștii de salariu minim european. Totodată, acesta spune că România este de acord cu această directivă deoarece cetățenii români sunt europeni și trebuie plătiți corespunzător.
“Salut acordul instituțiilor europene în ceea ce privește Directiva privind salariul minim la nivelul Uniunii Europene! România susține această directivă pentru că și cetățenii români sunt cetățeni europeni și trebuie plătiți ca atare! Acordul a fost obținut chiar de Ziua Mondială a Salariului Minim pe Economie!”, a scris Marius Budăi pe profilul său de Facebook.

Totodată, s-a încheiat la Strasbourg un acord politic privind salariul minim adecvat, de către Parlamentul European și președinția franceză a UE. Așadar, primul pilon hotărăște standarde de decență pentru salariile minime legale la nivel național: „Câștigând un salariu minim legal, lucrătorii trebuie să poată duce o viață decentă. Standardul decenței este determinat de puterea de cumpărare, luând în considerare costul vieții și ritmul general de creștere și structura salarială relativă în țara UE respectivă”, scrie în document.
Procedurile pentru caracterul potrivit al salariilor minime statutare sunt stabilite de către directivă. Totodată, directiva promovează negocierea colectivă privind stabilirea salariilor și îmbunătățește accesul la protecția salariului minim pentru acei lucrători care sunt îndreptățiți la un salariu minim sub legislația națională, exemplu printr-un salariul minim statutar sau prin acorduri colective.

Citeste si: Cum să economisim bani pe timp de criză. “Românul este capitalist vreo 5 zile după salariu, după devine minimalist vreo 25 de zile.”

Creșterea salariilor pentru români

[Sursa foto: freepik]

Citeste si: Metode de reducere a curentului electric. Trucul care te va ajuta să economisești bani pentru factura de curent

Stabilirea salariilor privind promovarea negocierilor colective

Se solicită punerea în aplicare a unui cadru procedural statelor membre cu salarii minime legale. Acestea stabilesc și actualizează aceste salarii minime în conformitate cu un set de criterii clare. Consiliul și Parlamentul European au convenit că actualizările salariilor minime statutare vor avea loc cel puțin o dată la doi ani, sau cel mult o dată la patru ani pentru acele țări care utilizează un mecanism de indexare automată. Trebuie să fie implicați în procedurile stabilite de actualizare a salariului minim legal partenerii sociali.

În cazul în care rata de acoperire a negocierilor colective este mai mică decât un prag de 80%, statele membre ar trebui să stabilească un plan de acțiune pentru promovarea negocierii colective, prevede acordul provizoriu dintre Consiliu și Parlamentul European. Un calendar clar și măsuri concrete pentru a crește progresiv rata de acoperire a negocierilor colective, ar trebui să prevadă planul de acțiune, se mai arată în comunicatul publicat pe consilium.europa.eu.

Citeste si: Cresc pensiile din 2023! Vestea cea mare despre procente, a venit chiar acum

Creșterea salariilor pentru români

[Sursa foto: freepik]


Abonează-te pe

Citește și:

Cum să economisim bani pe timp de criză. “Românul este capitalist vreo 5 zile după salariu, după devine minimalist vreo 25 de zile.”

Claudia Pătrășcanu și Gabi Bădălău, împreună de ziua fiului lor. Cum au petrecut toți 4, ca o adevărată familie?

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

3 Zodii care știu să facă bani. Se pot îmbogăți în cel mai scurt timp

“Urmează vremuri grele, ăsta e doar începutul” Care a fost decizia lui Dorian Popa, după ce a primit factura la energie electrică

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
“Să nu mai pozăm în ceea ce nu suntem.” Fosta concurentă de la Bravo, ai stil! a trecut printr-o întorsătură de situație, după ce a spus despre Alexandra Stan că i-a furat partenerul de viață
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri