În ciuda faptului că speranța de viață scade în România, se pare că atunci când vine vorba despre vârsta de pensionare, aceasta urmează să crească.
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), pe numele său, Daniel Baciu, a fost cel care anunțat care este mai exact calendarul de creștere pentru vârsta de pensionare. Acest calendar a fost negociat prin PNRR.
Crește vârsta de pensionare pentru femeile din România
Veștile mai puțin bune nu încetează să își facă apariția.
Cu alte cuvinte, se pare că vârsta de pensionare se va egaliza în ceea ce privește femeile, dar și bărbații. Astfel, femeile sunt cele care vor ajunge să se pensioneze tot la vârsta de 65 de ani, toată această schimbare fiind valabilă în mod eşalonat, până în anul 2035.
Astfel, ținând cont că în prezent, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani, aceasta urmează să crească, însă etapizat, motiv pentru care, până în 2030, va ajunge la vârsta de 63 de ani, urmând ca abia în anul 2035 să existe egalitate deplină între sexe, iar femeile vor ieși la pensie la aceeași vârstă ca bărbații, mai exact la cea de 65 de ani.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
„Vârsta de pensionare la bărbați la 65 de ani și la 63 la femei va fi atinsă în 2030. Decizia privind această vârstă va fi atinsă eșalonat. Ceea ce prevedere PNRR, o egalizare a vârstei de pensionare până în 2035, se va face tot eșalonat, astfel încât în 2035 se va ajunge la o egalizare, la 65 de ani”, a subliniat șeful Casei de Pensii.
Citește și: Femeile din România care vor putea ieși la pensie mai devreme! Anunț important
Guvernul a negociat egalitatea de vârstă dintre femei și bărbați, legată de pensionare
Daniel Baciu a declarat faptul că legislația este cea conform căreia, stagiul minim este cel de 15 ani, iar cel complet de 35 de ani, astfel încât principiul contributivității să fie mai pregnant.
„Legislația prevede ca stagiu minim să fie de 15 ani, iar stagiul complet de 35 de ani, și aceste stagii sunt bune în momentul de față. Ce vrem noi să obținem este ca acest principiu al contributivității trebuie să fie mult mai pregnant în noul act normativ ce vizează sistemul public de pensii”, a mai spus Daniel Baciu.
Citește și: Femeile din România pot primi tichete de până la 23000 de lei! Documentele se depun până la 31 mai 2023