Schimbările care urmează să aibă loc, odată publicate în Monitorul Oficial, fac referire la o anumită categorie de persoane, care lucrează într-un domeniu.
Se pare că autorităţile vor pune în aplicare anumite modificări în ceea ce privește legislaţia sistemului de pensii publice. Schimbările au legătură cu includerea unor activităţi din grupa I şi/ sau a II-a de muncă, în unităţile cu profil chimie şi petrochimie. Toate acestea, însă, în anumite condiţii speciale.
Care sunt modificările legate de legislaţia sistemului de pensii publice
Aceste modificări precizate, care se află în strânsă legătură cu legislația sistemului de pensii publice, țin de fapt, de propunerea legislativă, nr. B245/2023, pentru modificarea şi completarea Legii nr.263/2010. Această lege privește sistemul unitar de pensii publice, care a fost depusă la Senat în data de 19 aprilie 2023.
Cu alte cuvinte: “activităţile desfăşurate de muncitorii şi personalul tehnic operativ pe întreg teritoriul unităţilor din subordinea Ministerului Industriei Chimice şi Petrochimice, cu profil chimie şi petrochimie, încadrate în grupele I şi/sau II de muncă, potrivit legislaţiei anterioare”, urmează să fie incluse în condiţiile speciale
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citește și: Salariile femeilor din România care lucrează la stat vor scădea! Cum se plafonează sporurile
Cum s-a ajuns la aceste modificări legate de condițiile speciale de muncă
Atunci când vine vorba despre motivele care au dus la această decizie, motivaţia a fost următoarea: “activităţile desfăşurate de personalul unităţilor din subordinea Ministerului Industriei Chimice şi Petrochimice, cu profil chimie şi petrochimie, au un nivel ridicat al riscului”. Prin urmare, decizia a fost luată tocmai în ceea ce îi privește pe angajaţii din domeniu care sunt și au fost expuşi, de-a lungul timpului, la risc, din cauza prezenței noxelor (diverşi aerosoli de substanţe chimice, pulberi, produse petroliere) și chiar și la fum.
Cu toate acestea, nimic nu este încă bătut în cuie, ținând cont de faptul că, pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare, trebuie înainte de toate, să fie adoptată de către Parlament, apoi promulgată de către şeful statului, iar în cele din urmă, publicată în Monitorul Oficial.
Citește și: De la ce vârstă se pune copilul în scaun auto