COVID-19 sau o simplă răceală? Cum facem diferența?!


Pierderea mirosului este un simptom întâlnit atât la coronavirus cât și la o simplă răceală. Când știm că suntem infectați cu COVID-19?


In articol:

Medicul Vasi Rădulescu a oferit detalii despre simptomele unei simple răceli care apar deasemenea și la coronavirus. La ce trebuie să fim atenți?

Diferența dintre COVID-19 și o simplă răceală

"Știm deja că pierderea mirosului (anosmie) și a gustului (ageuzie) reprezintă simptome frecvente în COVID-19. O luăm ușor, să învățăm mai multe lucruri.

Nici vorbă. Gustul și mirosul sunt simțuri cu relații intime   între ele. Sunt des afectate în răcelile obișnuite și gripe, dar durata e ceva mai mică, de 3 până la 7 zile, spre deosebire de COVID-19, unde mirosul și gustul sunt afectate chiar și peste 8-9 zile.

covid 19 simpla raceala simptome
atunci când ești răcit îți poți pierde mirosul[Sursa foto: PixaBay]

Spuneam de conexiuni – când mirosul se modifică, s-a observat că și ageuzia/hipogeuzia vin la pachet, mai ales în infecțiile virale de tipul răcelilor sau gripei. Tulburările de gust și miros mai pot apărea în sinuzite, polipoze, la fumători, în alergii, postradioterapie și-n multe alte situații.”, a spus medicul.

Cum știm că avem COVID-19

„Febra, slăbiciunea/durerea musculară, oboseala marcată, respirația scurtată, tusea uscată sunt semnale de alarmă pentru Covid-19. Anosmia și ageuzia sunt frecvente, dar nu obligatorii. Totuși, ținând cont de prevalența cazurilor, aceste simptome sunt puternic sugestive și impun realizarea unui test, izolarea până la venirea testului, observația atentă a tabloului complet.

Aici există mai multe teorii și nu se știe nimic sigur. S-a crezut că SARS-Cov-2 ar afecta celulele cu receptori ACE-2 (prescurtarea vine de la enzima angiotensin convertază de tip 2) legate de aparatele senzoriale, pentru că se știe că așa corupe celulele și intră în ele, folosind acești receptori.

Citeste si: Semne că cel mai bun prieten al tău se îndrăgostește de tine!

Numai că cercetătorii nu au găsit receptori ACE-2 la nivelul celulelor nervoase. A doua ipoteză a fost de continuitate – SARS-Cov-2 afectează celulele de lângă neuronii senzoriali, iar inflamația produsă tulbură funcționarea acestor neuroni.

Cum spuneam, nimic nu e sigur încă. A treia a inclus gena TMPRSS2, crezută a avea rol important în permisiunea acordată virusului de a intra în celule.

Totuși, nici gena aceasta nu a fost găsită pe neuroni, ci doar în celulele de susținere, la fel ca receptorii ACE-2.

raceala covid simptome
COVID-19 vine cu o mulțime de simptome[Sursa foto: PixaBay]

Studiile relevă o medie a pierderii mirosului de 41%, iar pe cea a gustului de 38.2% în cazul COVID-19. Un studiu din Europa, publicat în PubMed, a arătat că aceste simptome țin în medie 8-9 zile, iar pentru 98% dintre cei infectați, ele dispar complet în 28 de zile.”, a completat medicul Vasi Rădulescu.

Cum testăm gustul și mirosul

„Este relativ simplu. Pentru miros, apelăm la alimente sau obiecte diverse, cum ar fi lumânările parfumate. Pentru gust, testăm cu principalele gusturi și apelăm la alimente sărate, dulci, acre, amare.

Citeste si: Pepe, surprins în brațe cu o femeie celebră din showbiz, la două zile după anunțarea divorțului

În funcție de alte patologii, de prezența fumatului, gustul sau mirosul pot fi afectate în grade diferite. A nu se confunda anosmia și ageuzia cu hiposmia și hipogeuzia. A- înseamnă fără, iar hipo- înseamnă mai puțin.Dacă nu reușim să simțim deloc miros și/sau gust, coroborăm cu alte simptome, cu potențialele contacte în zilele trecute cu persoane declarate pozitive. Apelăm la test, izolare.

Oricare dintre simptomele prezentate, mai ales febra, tusea, respirația scurtată, mialgiile (dureri de mușchi) trebuie să vă facă să vă gândiți la Covid-19 și să luați măsurile de rigoare. Nu așteptați neapărat să apară anosmia și ageuzia. Sunt cazuri multe în care ele nu apar’, a scris medicul pe rețele de socializare.


Abonează-te pe

Citește și:

Reacții neașteptate după alegerile din SUA. Cine a comentat pierderea lui Donald Trump?!

Rona Hartner a RUPT TĂCEREA! De ce DIVORȚEAZĂ de soțul francez

COVID-19 Italia: Sistemul sanitar în colaps!

Carantină parțială în România! Lista completă a restricțiilor!

Noi restricții în România, începând de luni! Ce trebuie să faci!

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

CITEȘTE: cine este Daniela Iliescu, iubita lui Culiță Sterp | naștere, nume real, vârstă

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri