CITEȘTE: Cine a fost împărăteasa WU ZETIAN, prima femeie care a condus China. De ce și-a ștrangulat propria fiică?


Împărăteasa Wu Zetian este prima femeie care a reușit să preia conducerea Chinei, ștrangulându-și propria fiică pentru a obține puterea.


In articol:

De-a lungul timpului, de peste 3000 de ani, China a fost condusă o singură dată de o femeie și anume Wu Zetian, împărăteasa care, datorită firii sale controversate, a generat multe legende.

Se știe că, în China, misiunea femeilor era  aceea de a crește copii și de a se ocupa de treburile casnice, neavând dreptul de a se amesteca în politică sau de a deține o proprietate.

Citeste si: Cine a fost Elisabeta Bathory, supranumită contesa Dracula. A torturat și ucis peste 600 de femei pentru tinerețe veșnică

Cine a fost împărăteasa WU ZETIAN

Wu Zetian a fost amanta împăratului Taizong

Wu Zetian a fost crescută în spiritul independenței, având o educație aleasă. Când a împlinit vârsta de 14 ani, a devenit amanta împăratului Taizong, fiind secretara lui timp de 10 ani.

Deși era doar o simplă concubină, ea urmărea ca prin frumusețea, inteligența și viclenia sa, să îl prindă în mrejele sale pe împărat și să învețe totul despre afacerile statului.

După moartea împăratului Taizong, în anul 649, Wu Zetian nu s-a calugărit, așa cum era obiceiul la vremea respectivă, ci a devenit amanta fiului acestuia, Gaozong.

Prin anii 650, era foarte respectată la palat, lua decizii importante în guvernarea Chinei, ajungând să i se atribuie cel mai înalt rang între concubine și anume ,,Zhaoyi".

Obsedată de putere, Wu Zetian avea ca scop principal să îi ia locul împărătesei Wang.

Cine a fost împărăteasa WU ZETIAN

Citeste si: Cine au fost Bonnie și Clyde. Povestea uluitoare a celor mai cunoscuți tâlhari din toate timpurile

Wu Zetian și-a ștrangulat propria fiică

A avut trei copii, doi băieți (Li Hong și Li Xian) și o fată, De, a cărei naștere a fost folosită pentru a o detrona pe soția împăratului.

Se spune că Wu și-a ștrangulat propria fiică, dând vina pe împărăteasa Wang și pe mama sa, urmând astfel ca cele două să fie alungate din palat. Ulterior, Wu Zetian a dat ordin ca Wang să fie ucisă.

Astfel, Wu își revendică titlul de împărăteasă și încearcă să-i elimine pe

cei care erau împotriva ei, ucigând pe oricine nu era de acord cu poziția sa.

Odată cu trecerea anilor, împăratul Gaozong a orbit în urma unui accident vascular cerebral, transferând astfel, mare parte din puterea administrativă a țării în mâinile soției, numind-o regenta sa.                                                                       

În anul 683, împăratul moare. Wu îl va așeza pe tron, în locul acestuia, pe fiul său cel mare, Li Hong, însă, la scurt timp, va fi înlocuit cu celălat fiu, mai mic, Li Xian.

Wu Zetian devine astfel singura conducătoare a Chinei și împărăteasa dinastiei Zhou. Din această poziție, îi înlocuiește pe toți cei care erau împotriva sa, trimițându-i la închisoare sau în exil.

Cine a fost împărăteasa WU ZETIAN

Citeste si: Cele mai puternice femei din istorie. Cine a fost Katie Sandwina, supranumită „nepoata lui Hercule”

Cei doi fii ai împărătesei Wu Zetian au fost uciși

Wu Zetian a întreținut relații intime cu diverși bărbați, chiar și atunci când era mai înaintată în vârstă. A avut aventuri cu un călugăr fals, Huaiyi, dar și cu frații Zhang.

Cu toate acestea, împărăteasa era respectată de oamenii simpli, ai dinastiei Zhou, deoarece s-a luptat pentru reducerea impozitelor aferente persoanelor sărace și a susținut aplicarea sistemelor de irigare.

În anul 702, membrii curții imperiale au reușit să îi omoare pe cei doi copii ai împărătesei, iar pe aceasta au obligat-o să abdice.

Wu Zetian a murit în jurul vârstei de 80 de ani și odată cu ea, s-a încheiat dinastia Zhou.


Abonează-te pe

Citește și:

Horoscop Berbec Iulie 2022. Nativii Berbec sunt tentați să intre într-o nouă relație

Începe tărăboiul! Cu ce o amenință Ciucu pe Alina Sorescu!

3 trucuri pentru a scăpa de emoții. „Emoțiile sunt concepute pentru a ne asigura că ne acordăm atenție”

Ce spune Alina Sorescu despre divorțul de Alexandru Ciucu: ”Nu mă gândeam să ajung vreodată și în situația asta”

De ce se întărește aluatul de pizza. Care este secretul pentru cea mai reușită pizza?

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

Dana Rogoz, după relația de 18 ani cu Radu Dragomir: ”Sunt recunoscătoare pentru foarte multe momente”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri