Cistita hemoragica: cauze, simptome, tratament si preventie

Cistita este o inflamaţie a vezicii urinare, cea mai comună formă a acesteia fiind infecţia tractului urinar. În general, cazurile de cistită sunt uşoare, lipsite de complicaţii.
 
Cistita poate fi clasificată în diferite categorii, pe baza aspectului morfologic al vezicii urinare. Astfel, aceasta poate include cistita supurativă, care este asociată cu apariţia puroiului, şi cistita ulcerativă, când ulcerul se formează în vezică. Cea mai frecventă formă este însă cistita hemoragică, care este asociată cu sângerarea vaselor din peretele vezicii urinare.
 
De ce apare cistita hemoragică
Cistita hemoragică este cauzată de deteriorarea peretelui celular al vezicii urinare şi a vaselor de sânge, iar cauza acesteia poate fi infecţioasă sau neinfecţioasă. Cel mai adesea este vorba de surse infecţioase, acestea incluzând: bacterii, virusuri şi ciuperci.
 
Cauzele cistitei hemoragice
Cea mai frecventă cauză a cistitei hemoragice este sistemul imunitar slăbit, o consecinţă frecventă a chimioterapiei sau radioterapiei, dar şi a infecţiei cu virusul HIV. Medicamentele chimioterapice pot cauza frecvent cistită hemoragică. Pe măsură ce aceste medicamente se descompun în organism, apare un produs secundar cunoscut sub numele de acroleină. Acesta se deplasează în vezică şi irită ţesuturile tractului urinar. Iritaţia este adesea gravă, provocând ulcere, hemoragii interne şi, în final, cistită hemoragică. 
 
viewscnt

Pentru tine

Parteneri