Vaccinul anticoronavirus este soluția salvatoare pentru a pune capăt pandemiei de coronavirus, dar cine își va asuma răspunderea pentru efectele secundare ale serurilor?
In articol:
Valeriu Gheorghiță, principalul coordonator al campaniei de vaccinare, anunță că cea de-a doua etapă de administrare a vaccinurilor va debuta pe data de 15 ianuarie. Acesta a atins și subiectul efectelor adverse pe care le pot provoca dozele de vaccinuri.
„Dacă sunt probleme logistice sau de producție responsabilitatea aparține producătorului, dacă sunt efecte adverse legate de condițiile de păstrare, responsabilitatea e a celor care se ocupă de acest aspect, iar dacă sunt reacții adverse care sunt independente de acești factori se dorește un mecanism de compensare directă, fiecare țară asigură acest mecanism de compensare”, a declarat Gheorghiță.
Cine sunt primii români vaccinați?
Medicul a vorbit și despre criteriile pe baza cărora se va face selecția vaccinării anticoronavirus în România. Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti-COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiță, susține că angajații din sistemul medical vor fi primii vaccinați.
Cum arată dozele de vaccinuri?[Sursa foto: wowbiz.ro]
„Avem o strategie națională de vaccinare împotriva COVID-19 în care sunt prevăzute trei etape importante de derulare a activităților de vaccinare. Prima etapă este cea adresată personalului medical, atât din sistemul public cât și din sistemul privat, și respectiv personalul din domeniu social - asistență socială și centrele de rezidență pentru bătrâni.
Etapa a doua este cea care adresează populația la risc. Vorbim de vârstnici peste 65 de ani, respectiv persoane cu boli cronice. În această etapă sunt incluse persoanele care deservesc activitățile cheie din infrastructura statului.
Ultima etapă este adresată populației generale”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță, vineri, la Antena 3.
Citeste si: Ce se va întâmpla cu românii care refuză vaccinul anti-Covid-19! Anunț de ultimă oră
Multe voci din spațiul public au susținut că vaccinul este diferit în funcție de țară, în Europa. Medicul Valeriu Gheorghiță a ținut să combată aceste informații eronate.
„Este o informație cât se poate de neadevărată (că vaccinul din România ar fi diferit - n.red.). Din pricina acestui fapt trebuie să înțelegem că România face parte dintr-un demers european”, a adăugat dr. Valeriu Gheorghiță.