Cine a inventat rujul. Evoluția rujului, de la amestecul de ceară de albine la rujurile de astăzi

Cine a inventat rujul. Evoluția rujului, de la amestecul de ceară de albine la rujurile de astăzi
Cine a inventat rujul. Evoluția rujului, de la amestecul de ceară de albine la rujurile de astăzi

Află din rândurile următoare detalii interesante despre ruj și descoperă cum poți să-l folosești în mod corect pentru a obține un aspect plăcut.

Rujul este unul dintre produsele cosmetice de bază pe care cu siguranță fiecare doamnă și domnișoară îl are în trusa de cosmetice. Cu diferite culori, texturi și ingrediente, rujul este un simbol al senzualității și al feminității, care de-a lungul timpului a trecut printr-o serie de transformări și a ajuns ca astăzi să fie nelipsit din viața noastră de zi cu zi.

Descoperă în rândurile următoare o scurtă istorie a rujului, dar și sfaturi esențiale de care trebuie să ții cont pentru a realiza un machiaj perfect cu ajutorul acestui produs.

Cine a inventat rujul

Citește și: Cine a inventat fondul de ten. O scurtă istorie a fondului de ten și evoluția sa de-a lungul timpului

Cine a inventat rujul
Cine a inventat rujul[Sursa foto: freepik]

Deși în zilele noastre rujul este un produs indispensabil pentru fiecare doamnă și domnișoară, acesta își are originile încă de acum aproximativ 5000 de ani.

Acest produs a fost utilizat pentru prima dată în Mesopotania, în Orientul Mijlociu și era obținut prin sfărâmarea unor pietre semiprețioase, amestecate până deveneau o pulbere foarte fină și combinate cu ceara de albine.

Deși pare greu de crezut, de-a lungul timpului amestecul de ceară de albine a suferit o serie de transformări și îmbunătățiri până a ajuns în punctul în care se află în prezent.

De la amestecul de ceară de albine cu pietre semiprețioase, femeile au început să folosească diferite ingrediente din natură pentru a-și colora buzele. Astfel, au fost utilizate alge, mure zdrobite, dar și insecte făcute pastă și amestecate cu ouă de furnică.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Abu al-Qasim al-Zahrawi este numele chimistului arab care a inventat în timpul perioadei Islamului primul ruj care avea un mecanism de rotire asemănător cu cel din zilele noastre.

Paul Baudecroux a creat primul ruj de buze modern în anul 1920, care avea calitatea de a nu se șterge. Ulterior, au apărut o mulțime de produse de diferite nuanțe și  texturi menite să aducă un plus de seducție farmecului feminin.

În Egiptul antic femeile foloseau rujul pentru a-și colora buzele

Cine a inventat rujul[Sursa foto: Freepik]

Femeile din Egiptul antic utilizau un ruj de culoare violet, care era obținut din alge, amestecate cu iod și brom.

Această combinație era extrem de toxică pentru organismul uman, fiind ulterior interzisă.

În Europa medievală rujul era considerat un semn al imoralității

Citește și: Istoria și evoluția machiajului din antichitate până în prezent

Evoluția rujului, de la amestecul de ceară de albine la rujurile de astăzi
Evoluția rujului, de la amestecul de ceară de albine la rujurile de astăzi[Sursa foto: freepik]

Rujul a avut un puternic impact și asupra cultului religios, care la un moment dat a ajuns să interzică acest produs cosmetic, deoarece era considerat o formă de încarnare a diavolului și era asociat cu prostituția.

Mai mult decât atât, în anul 1770, Parlamentul britanic a adoptat o lege prin care interzicea folosirea rujului pe motiv că femeile seduceau bărbații cu ajutorul acestui produs cosmetic. În caz contrar, cele care erau prinse vor fi declarate vrăjitoare și judecate pentru acest fapt.

Citește și: Greșeala pe care o face Jador în relațiile sale: „Sunt căsătorit cu..” Artistul a recunoscut cine este marea sa iubire la care nu va putea renunța niciodată- kanald.ro

Citește și: 'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave- stirilekanald.ro

Rujul modern a fost inventat în secolul al XIX-lea

La sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX acest produs cosmetic intitulat ruj a cunoscut o adevărată evoluție în rândul femeilor datorită industriei cinematografice. În anul 1884 a fost inventat primul ruj care urma să fie comercializat la Paris. Acesta era realizat din grăsime de căprioară, ulei de castor și ceară de albine, iar culoarea rujului roșu a fost dată de coloranți din carmin.

Există rujuri mate, lucioase sau hidratante, în funcție de preferințele de machiaj și de nevoile pielii

Evoluția rujului, de la amestecul de ceară de albine la rujurile de astăzi
Evoluția rujului, de la amestecul de ceară de albine la rujurile de astăzi[Sursa foto: freepik]

Acum rujurile sunt făcute din diferite ingrediente, sub diferite forme, texturi și culori, fiind adaptate la nevoile fiecăruia. Atunci când ne achiziționăm un ruj trebuie să luăm în calcul ceea ce ne dorim de la produsul respectiv. Astfel, există rujuri mate, lucioase sau hidratante. De cele mai multe ori, rujurile lucioase sunt la rândul lor și hidratante, iar cele mate usucă mai repede pielea, dar sunt mai rezistente la transfer.

Pentru a obține cele mai bune rezultate cu rujul, este important să alegeți o nuanță care se potrivește cu culoarea pielii și să aplicați produsul în mod uniform

Evoluția rujului, de la amestecul de ceară de albine la rujurile de astăzi
Evoluția rujului, de la amestecul de ceară de albine la rujurile de astăzi[Sursa foto: freepik]

Un alt criteriu de care trebuie să ținem cont atunci când ne alegem rujul este culoarea pielii. Astfel, specialiștii în domeniu le recomandă persoanelor care au pielea deschisă la culoare să folosească nuanțe de roșu, roz și fructe de pădure. În cazul în care vorbim despre un ton al pielii mai închis, atunci este important să folosim rujuri cu subton albăstrui. De asemenea, modul în care aplicăm produsul depinde foarte mult de efectul pe care vrem să îl obținem, dar trebuie să avem grijă să fie distribuit uniform pentru a nu crea un efect inestetic.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi de frumusețe, precum și trucuri care te vor ajuta să obții cele mai bune rezultate în îngrijirea personală.



Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

Machiajul de vară. Trucuri de machiaj pentru un look fresh și rezistent în zilele toride de vară

Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Mesajul transmis de Laura Cosoi celor care o criticată că are prea mulți copii: ”Gata, s-a terminat!”

Sfatul zilei din 31 iulie 2024. O zodie se îndrăgostește de o persoană neașteptată!

Ezgi Mola, actrița care joacă rolul Safiye în serialul “Vinovați de iubire”, nuntă de poveste cu alesul inimii sale! Iată cum au strălucit cei doi miri în cea mai fericită din viața lor

Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel


Cookies