Cine a fost Veronica Micle și ce legătură a avut ea cu Mihai Eminescu?


Cu toții ar trebui să știm cine a fost Veronica Micle și mai ales, ce legătură a avut aceasta cu poetul Mihai Eminescu, unul dintre cei mai de seamă scriitori din literatura română.


In articol:

Sunt atât de multe lucruri știute despre poetul nostru, Mihai Eminescu Și, până la urmă, cine nu-i cunoaște astăzi poeziile? Oare câți știm cine a fost Veronica Micle, cea care i-a schimbat viața ilustrului poet?

Citeste si: Poetul Ion Horea a murit. Mesajul transmis de Uniunea Scriitorilor din România

Cine a fost Veronica Micle?

Cunoscută lumii ca și Veronica Micle, Ana Câmpeanu a fost și ea scriitoare. Și-a schimbat numele în Veronica după terminarea școlii primare de la Iași. Al doilea copil al părinților Ilie Câmpeanu (cizmar) și Ana (moașă), Veronica Micle se naște în Năsăud.

A absolvit Școala Centrală de fete în anul 1863 cu gradul "eminent". Din comisia de evaluare a examenului de absolvire au făcut parte și Titu Maiorescu și Ștefan Micle( cel care avea să-i devină soț).

poeme de amor
Mihai Eminescu îi trimitea scrisori de dragoste Veronicăi[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Povestea neștiută a Zinei Dumitrescu. A refuzat să lucreze pentru Elena Ceauşescu şi a cunoscut-o pe Coco Chanel

La un an după terminarea școlii, Veronica Câmpeau se căsătorește la Cluj cu Ștefan Micle. La doi ani după căsnicie, se naște primul copil al Veronicăi, Valeria( Greiere), iar în 1868 se naște a doua fată a soților Micle, Virginia Livia (Fluture). La doar un an după nașterea celui de-al doilea copil Veronica Micle începe să fie implicată în viața literară.

Cum s-au cunoscut Veronica Micle și Mihai Eminescu

Pe Mihai Eminescu îl cunoaște în 1872 cu ocazia plecării la Viena alături de soțul ei. Rămâne la tratament timp de 6 luni dat fiind faptul că suferea de psoriazis( o boală cronică ce poate fi ținută sub control, dar cu care trăim toată viața). În tot acest timp, își face debutul cu două scrieri în proză  în "Noul curier român". 

Citeste si: Cum arată "Veronica", fata bună şi cuminte, la 50 de ani. Micuţa care uimea o lume întreagă cu talentul ei este mama unei fete de 26 de ani

poezii de dragoste
Mihai Eminescu a fost inspirat de Veronica Micle[Sursa foto: PixaBay]

Din 1874, când este pus în funcția de director al Bibliotecii Centrale din Iași și până în 1877, Mihai Eminescu își continuă relația cu Veronica Micle.

După moartea soțului ei în 1879, Veronica Micle încearcă să reia relații cu Eminescu, ba chiar să-și întemeieze o familie.

Toate declarațiile acelor vremuri ale lui Mihai Eminescu, fac referire la Veronica Micle. Mai precis, acesta spunea că înainte de a o cunoaște nu știa că viața poate avea însemnătate, dar că ea este cea a adus un scop vieții lui. 

În anii în care nu s-au văzut, Mihai Eminescu a scris poezii de dragoste și dor adresate chiar Veronicăi Micle. Aceasta din urmă știa că poetul este îndrăgostit până peste cap de ea, așa că putea să profite oricând de această slăbiciune. 

 


Abonează-te pe

Citește și:

10 lucruri mai puţin ştiute despre Mihai Eminescu. Cum saluta marele poet al românilor şi cum şi-a găsit sfârşitul

Fulgy și-a făcut IUBITĂ la Spitalul de Psihiatrie! Incredibil cum a agățat-o!

Cristian Simionescu a murit. Cunoscutul poet contemporan a plecat printre stele

Cum îți influențează Luna visele, potrivit astroloagei Cristina Demetrescu

Giani Kirita are poezie cu numele lui: "Razboinicii fura pe rupte / Dar musca mai departe caine"

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Pentru tine

Ce fel de ulei e-palosanto să folosim pentru relaxare și somn ?

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri