Cine a fost Maria Lătărețu. "Un băieţel bălăior, pe nume Gicuţu, La doi ani anişori, micuţul s-a îmbolnăvit de bronhopneumonie şi a murit."

Maria Lătărețu devine cunoscută

Maria Lătărețu a avut o viață plină de evenimente tragice, ce ar putea să bată ușor scenariul oricărui film de dramă. Artistei i-au murit 5 copii!


In articol:

Maria Lătărețu, supranumită Privighetoarea Gorjului a văzut pentru prima dată lumina zilei pe data de 7 noiembrie 1911, în satul Bălcești – Gorj, pe Valea Gilortului.

Născută într-o familie de țărani săraci, Maria Lătărețu a trebuit să răzbată încă de mică în viață, cu toate problemele acelor timpuri. Era al şaisprezecelea copil într-o familie a cărei singură avere era căsuţa cu două încăperi, șubrezită de trecerea vremii. Talentată încă de mic copil, este atent observată de fratele ei, Ioniță Borcan care îi cumpără la vârstă de 13 ani, o chitară. Micuța Maria avea darul cântatului și instrumentul a fost cumpărat pentru a o ajuta să se acompanieze.

Cine a fost Maria Lătărețu, Privighetoarea Gorjului?

Citeste si: Cine a fost Ileana Sărăroiu. "S-au gândit că poate i s-a pus ceva în băutură, că moartea nu a fost un accident."

La vârsta la care alte fetițe încă se mai puteau juca, Maria Lătărețu începuse să fie cunoscută în tot satul natal cântând la nunți, botezuri, petreceri și hore.

La vârstă de 17 ani, se căsătorește cu vioristul Mihai (zis Tică) Lătărețu din comuna Lelești. Împreună străbat toate satele Gorjului pentru a bucura sufletele și inimile oamenilor cu grasul ei de privighetoare. Primul copil al cântăreței de muzică populară a murit din cauza unei răceli puternice. „La un an de la căsătorie, în 1929, Maria a născut primul copil. Un băieţel bălăior, pe nume Gicuţu, La doi ani anişori, micuţul s-a îmbolnăvit de bronhopneumonie şi a murit.
Toată viaţa, artista şi-a plâns amarnic băiatul. De multe ori, amintindu-şi de el, Maria începea să plângă şi zicea: „Ce băiat frumos mi-a luat Dumnezeu!”
a povestit nora artistei în cartea “Maria Lătăreţu, privighetoarea nepereche”.

În anul 1931 îl naște pe Ion, singurul copil al cuplului care a supraviețuit. Doi ani mai târziu, îi dă viață Măriuţei, cel de-al treilea copil al cuplului de artiști. Din nefericire în anul 1936 altă dramă, îi lasă urme adânci în suflet.

Fetița ieșise la poartă pentru a se juca și un câine a sfâșiat-o. Chiar în acea zi, Maria Lătărețu cânta pe scenă pentru a bucura publicul spectator și urma să îi facă înmormântarea copilului a doua zi. Copila a  fost singura care îi moștenise talentul mamei pentru a cânta. Din nefericire destinul din nou i-a mai pus o “piedică” și a mai dat naștere odată... la gemene. Fetițele au murit în apropierea vârstei de un an de bronhopneumonie.

Maria Lătărețu și-a îngropat 5 copii din cei 6 pe care i-a avut

Anul 1937 a reprezentat o schimbare de destin pentru tânăra artista de muzică populară, Maria Lătărețu. În județul Gorj este decoperită de o echipă de folcloriști formată din Constantin Brăiloiu, Harry Brauner, Tiberiu Alexandru și Mihai Pop. Aceaștia îi propun să vină la București pentru a înregistra câteva cântece cu ea. Înregistrarea discografică a fost realizatată cu ajutorul folcloristul Constantin Brăiloiu, care îi propune o înregistrare pentru Arhivă de folclor a Societăţii Compozitorilor Români. Acesta reprezintată momentul când artista, Maria Lătărețu este difuzată la radio și devine cunoscută în toată țară.

Aflată la o nuntă, Maria Lătărețu dă naștere celui de-al șaselea copil, care moare la câteva zile de la naștere.

În 1941, soțul a fost luat pe front şi rămâne prizonier la sovietici. Şapte ani, artista nu a mai ştiut nimic despre el, iar familia lui îi pregatea pomenile an de an. Doar Maria Lătăreţu mai spera că este viu şi într-o bună zi se va întoarce la ea. Instinctul ei nu a înșelat-o în legătură cu ceea ce simțea despre el.... și Tică s-a întors acasă.  

Citeste si: Cine este Mircea Cîmpeanu, soțul Mariei Ciobanu. "Aș fi făcut orice pentru ea, dar nu am putut să-i dau o părticică din sufletul meu!"

Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament

Citeste si: "Pe noi ne-a lăsat amanet cu nouă zile înainte." Acuzatii fara precedent la adresa lui Adi Sina!- radioimpuls.ro

Maria Lătărețu devine cunoscută în toată țara

În anul 1949 se angajează ca solistă la orchestra de muzică populară denumită “Barbu Lăutaru” și concertează în ţară şi în alte țări ale U.R.S.S-ului cum ar fi: Cehoslovacia, Ungaria, Polonia, Egipt, Siria, Iordania, Elveţia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Iugoslavia. Pentru că se bucura de un scuces răsunător oriunde cânta, Maria Lătărețu era deja cunoscută pentru cântecele "De ce nu te-nsori Gheorghiţă?", "Lie, ciocârlie", "Radu mamii, Radule", "Sanie cu zurgălăi", "Au plecat olteni la coasă".

Puțini sunt cei care știu că durerea cea mai mare și-a cântat-o chiar în cântecul “Lie, ciocârlie!”. Interpretarea versurilor chiar de artistă reprezintă „o metamorfozarea sentimentelor umane în glasul păsării care îşi plânge puişorii şi îşi doreşte cât mai curând moartea“, aşa a scris Dorin Brozbă în cartea “Maria Lătăreţu, privighetoarea nepereche”.

Maria Lătărețu pornește un turneu prin țară alături de alți artiști ai acelor vremuri, printre care și Laura Lavric. Obosită și cu mari dureri de cap, artista povestește tuturor că urmează să îi facă parastas soțului ei, ce murise cu un an in urmă. La căminul cultural din comuna Românești, în județul Botoșani, cântăreața își susține recitalul. Din cauza unei congestii cerebrale, moare la vârstă de 61 de ani în timp ce cânta cântecul “Va las cântecele mele”, sub ochii tuturor spectatorilor. Prin acest cântec Maria Lătărețu a dorit să transmită prin versuri, ceea ce ea lasă în urma morții sale… toată capodoperă ei de cântece. 

Uite-te lume la mine Lume dragă lume

Că mâine mă duc din tine

Lume dragă lume

Știu că nu vă pare bine

Citeste si: În ce relații au rămas Anamaria Prodan și Flavius Nedelea, după ce s-au despărțit: „Nu există zi să nu mă sune, nu există zi să nu îl sun”. Cei doi urmează să plece împreună, în vacanță- kanald.ro

Citeste si: Calendar ortodox 6 iunie 2023. Ce sfânt este sărbătorit astăzi, în marțea după Rusalii:- stirilekanald.ro

Lume dragă lume

Vă las vouă cântecul

Lume dragă lume

Inima și sufletul

Lume draga mea

Maria Lătărețu devine cunoscută
Mormântul Mariei Lătărețu[Sursa foto: Wowbiz.ro]


Abonează-te pe

Citește și:

Cine a fost Jacqueline Kennedy Onassis. "Am învățat să nu-mi mai fie rușine de marea sete de cunoaștere și m-am întors acasă cu bucuria de a o lua de la capăt"

Cine a fost Anne Boleyn. Biografia primei regine a Angliei care a murit prin decapitare

Carmen Iohannis, ipostază INEDITĂ. Cum a putut să apară, nimeni nu a mai văzut-o AȘA - ego.ro

„Am plecat” Bilețelul pe care Mara Bănică l-a găsit în casă. A izbucnit în lacrimi - wowbiz.ro

Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate din viața sa. Ce a simțit când a fost adoptată de Ruxandra Ion: "Eu nu am realizat cu ce vine asta la pachet. M-am mutat în casa... - radioimpuls.ro

Carina și Constanția au părăsit competiția! - kanald2.ro

Mihaela va da cărțile pe față și îi va dezvălui lui Alexandru ce părere are Patricia despre el! „Sus în vestiar a zis că peste două săptămâni vrea să te trimitem acasă!” Aflați... - kanald.ro

Se spală rufe pe 4, 5 și 6 iunie? Preoții au răspuns la această întrebare! Este complet interzis să faci acest lucru! - stirilekanald.ro

Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop
Sfatul zilei din 6 iunie 2023. O zodie trebuie să aibă mai multă răbdare
Citește mai departe
Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Vedete
Parteneri