Cine a fost Hedy Lamarr, actrița de la Hollywood care a pus bazele WiFi-ului de astăzi


Hedy Lamarr, una dintre cele mai frumoase actrițe de la Hollywood, a fost cea care a pus bazele WiFi-ului de astăzi. A avut o minte sclipitoare, dar viața nu a fost deloc blândă cu diva de origine austriaco-americană.


In articol:

Hedy Lamarr a impresionat pe toată lumea cu frumusețea ei, dar pe lângă aspectul fizic, actrița a fost înzestrată și cu o minte genială. De altfel, de numele ei se leagă și una dintre cele mai mari invenții actuale, WiFi-ul. 

Hedy Lamarr, cea mai frumoasă actriță de la Hollywood

Pe 9 noiembrie 1914, în Viena, se năștea Hedy Lamarr, cea care avea să devină una dintre cele mai frumoase actrițe ale Hollywood-ului. 

Părinții ei erau evrei: mama sa, Gertrud “Trude” Kiesler, era o pianistă din Budapesta, iar tatăl său, Emil Kiesler, era de meserie bancher.

Pe numele ei complet Hedwig Eva Maria Kiesler, tânăra a fost cea care a avut o contribuție majoră la descoperirea WiFi-ului, atât de folositor în zilele noastre. 

Hedy Lamarr
Hedy Lamarr s-a căsătorit de 6 ori, dar ultimii 35 de ani din viață și i-a petrecut singură
Frumusețea i-a adus primul titlu de Miss la doar 12 ani. A devenit cunoscută la doar 19 ani, după ce a jucat în filmul ”Ecstasy”, unde a avut scene nud. S-a căsătorit imediat cu un comerciant de arme militare, Friedrich Mandl, care era mai în vârstă cu 30 de ani decât ea. 

Acesta avea o reputație extrem de bună, fiind al treilea cel mai bogat om din Austria. S-a zvonit că până și Mussolini cumpăra muniție de la el. 

Căsătoria cu acesta nu a fost însă una perfectă: Hedy Lamarr avea să povestească mai târziu că bărbatul era extrem de posesiv și că s-a simțit ca o prizonieră în castelul pe care îl deținea soțul ei, Schloss Schwarzenau. 

”Mi-am dat seama repede că nu puteam să fiu actriță, atât timp cât eram soția lui.

Eram ca o păpușă, eram ca un obiect, care trebuia păzit și care nu avea nici propria minte, nici propria viață”, a scris Hedy în autobiografia sa, intitulată ”Ecstasy and Me”. 

De altfel, după doar 4 ani, cei doi s-au despărțit. Tânăra a plecat în America, pe o barcă, împreună cu Louis B. Mayer, managerul de la MGM, care căuta tinere talente în întreaga Europă.

Hedy Lamarr
Hedy Lamarr a fost una dintre cele mai frumoase actrițe de la Hollywood
Acesta i-a oferit un contract de 500 de dolari pe săptămână și a început să o promoveze ca fiind cea mai frumoasă femeie din lume.
Și-a schimbat numele în ”Lamarr”, pentru a scăpa de faima negativă obținută în urma scenelor nud. 

Citeste si: Casa de modă Chanel. Cum a revoluționat Coco Chanel lumea modei. „A inventat secolul XX pentru femei"

Ajunsă la Hollywood în 1938, Hedy Lamarr a început să obțină din ce în ce mai multe roluri, în diferite producții. A jucat în 30 de filme de lung-metraj, în întreaga carieră, printre care ”Boom Town“, ”White Cargo“, ”Lady of the Tropics“ sau ”Samson şi Dalila“.

Alături i-au fost actorii celebri ai vremurilor: Clark Gable, George Sanders, Dennis O’Keefe sau Robert Cummings. 

Hedy Lamarr, diva cu minte de geniu

Deși a avut un succes răsunător în special datorită frumuseții, Hedy a avut și o minte sclipitoare. A profitat de faptul că mergea cu primul ei soț la dinee, unde se întâlnea cu mari personalități ale vremurilor, cum ar fi Stalin sau Hitler, și a avut multe discuții cu oameni extrem de inteligenți. 

Printre aceștia s-a numărat și magnatul aviației, Howard Hughes. Bărbatul era atât de fascinat de mintea genială a lui Hedy, încât i-a pus la dispoziție mai mulți ingineri, pentru ca aceasta să poată să studieze ceea ce își dorea. 

Mai mult, în momentul în care Hughes a vrut să facă modificări, pentru ca avioanele sale să zboare mai repede, acesta i-a cerut ajutorul lui Hedy. Femeia i-a prezentat mai multe schițe de aerodinamică, pe care le făcuse în urma studiilor pe păsări și pe pești. 

Tot Hedy a fost cea care și-a dat seama că torpilele controlate de unde radio pot fi blocate mai ușor. Astfel, a inventat niște microunde, ca o soluție alternativă pentru undele radio care erau deja folosite în armată. 

Această invenție a transformat-o în co-inventatoarea tehnologiei ”modulaţie prin spectrul de răspândire cu salturi de frecvenţă“, care reprezintă, de fapt, baza WiFi-ului şi a Bluetooth-ului din zilele noastre. 

Hedy Lamarr
Hedy Lamarr a avut o minte sclipitoare și a fost cea care a pus bazele WiFi-ului
În ceea ce privește viața personală, după divorțul de Friedrich Mandl, actrița a mai fost căsătorită de 5 ori. Nicio căsnicie nu a durat însă prea mult, astfel că Hedy și-a petrecut singură ultimii 35 de ani din viață. 

Citeste si: Cine a fost Ana Aslan, femeia care a creat elixirul tinereții. Tratamentul pe care l-au urmat Charlie Chaplin, JF. Kennedy și Winston Churchill

A divorțat de ultimul soț în 1965 și a murit în anul 2000, când avea 85 de ani. Cenușa ei a fost împtrăștiată în Pădurile Vienei. 


Abonează-te pe

Citește și:

|| 30 iulie 2021 || Horoscop zilnic vineri. O zodie trece printr-o despărţire!

ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱

|| 29 iulie 2021 || Horoscop joi. O zodie îşi poate achiziţiona o maşină!

Albert Oprea de la Survivor România 2021, atras de Bianca Rus de la Bravo, ai stil!

Horoscopul pentru toamna 2021. Ce se întâmplă pentru fiecare zodie în parte

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscopul saptamanii

|| CHELTUIELI || Horoscop 26 iulie - 1 august 2021. O zodie poate primi o surpriză neaşteptată!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri