Cine a fost Hedy Lamarr, actrița de la Hollywood care a pus bazele WiFi-ului de astăzi


Cine a fost Hedy Lamarr, actrița de la Hollywood care a pus bazele WiFi-ului de astăzi

Hedy Lamarr, una dintre cele mai frumoase actrițe de la Hollywood, a fost cea care a pus bazele WiFi-ului de astăzi. A avut o minte sclipitoare, dar viața nu a fost deloc blândă cu diva de origine austriaco-americană.


In articol:

Hedy Lamarr a impresionat pe toată lumea cu frumusețea ei, dar pe lângă aspectul fizic, actrița a fost înzestrată și cu o minte genială. De altfel, de numele ei se leagă și una dintre cele mai mari invenții actuale, WiFi-ul. 

Hedy Lamarr, cea mai frumoasă actriță de la Hollywood

Pe 9 noiembrie 1914, în Viena, se năștea Hedy Lamarr, cea care avea să devină una dintre cele mai frumoase actrițe ale Hollywood-ului. 

Părinții ei erau evrei: mama sa, Gertrud “Trude” Kiesler, era o pianistă din Budapesta, iar tatăl său, Emil Kiesler, era de meserie bancher.

Pe numele ei complet Hedwig Eva Maria Kiesler, tânăra a fost cea care a avut o contribuție majoră la descoperirea WiFi-ului, atât de folositor în zilele noastre.  Frumusețea

i-a adus primul titlu de Miss la doar 12 ani. A devenit cunoscută la doar 19 ani, după ce a jucat în filmul ”Ecstasy”, unde a avut scene nud. S-a căsătorit imediat cu un comerciant de arme militare, Friedrich Mandl, care era mai în vârstă cu 30 de ani decât ea. 

Acesta avea o reputație extrem de bună, fiind al treilea cel mai bogat om din Austria.

S-a zvonit că până și Mussolini cumpăra muniție de la el. 

Căsătoria cu acesta nu a fost însă una perfectă: Hedy Lamarr avea să povestească mai târziu că bărbatul era extrem de posesiv și că s-a simțit ca o prizonieră în castelul pe care îl deținea soțul ei, Schloss Schwarzenau. 

”Mi-am dat seama repede că nu puteam să fiu actriță, atât timp cât eram soția lui.

Eram ca o păpușă, eram ca un obiect, care trebuia păzit și care nu avea nici propria minte, nici propria viață”, a scris Hedy în autobiografia sa, intitulată ”Ecstasy and Me”. 

De altfel, după doar 4 ani, cei doi s-au despărțit. Tânăra a plecat în America, pe o barcă, împreună cu Louis B. Mayer, managerul de la MGM, care căuta tinere talente în întreaga Europă. Acesta i-a oferit un contract de 500 de dolari pe săptămână și a început să o promoveze ca fiind cea mai frumoasă femeie din lume. Și-a schimbat numele în ”Lamarr”, pentru a scăpa de faima negativă obținută în urma scenelor nud. 

Citeste si: Casa de modă Chanel. Cum a revoluționat Coco Chanel lumea modei. „A inventat secolul XX pentru femei"

Ajunsă la Hollywood în 1938, Hedy Lamarr a început să obțină din ce în ce mai multe roluri, în diferite producții. A jucat în 30 de filme de lung-metraj, în întreaga carieră, printre care ”Boom Town“, ”White Cargo“, ”Lady of the Tropics“ sau ”Samson şi Dalila“.

Alături i-au fost actorii celebri ai vremurilor: Clark Gable, George Sanders, Dennis O’Keefe sau Robert Cummings. 

Hedy Lamarr, diva cu minte de geniu

Deși a avut un succes răsunător în special datorită frumuseții, Hedy a avut și o minte sclipitoare. A profitat de faptul că mergea cu primul ei soț la dinee, unde se întâlnea cu mari personalități ale vremurilor, cum ar fi Stalin sau Hitler, și a avut multe discuții cu oameni extrem de inteligenți. 

Printre aceștia s-a numărat și magnatul aviației, Howard Hughes. Bărbatul era atât de fascinat de mintea genială a lui Hedy, încât i-a pus la dispoziție mai mulți ingineri, pentru ca aceasta să poată să studieze ceea ce își dorea. 

Mai mult, în momentul în care Hughes a vrut să facă modificări, pentru ca avioanele sale să zboare mai repede, acesta i-a cerut ajutorul lui Hedy. Femeia i-a prezentat mai multe schițe de aerodinamică, pe care le făcuse în urma studiilor pe păsări și pe pești. 

Tot Hedy a fost cea care și-a dat seama că torpilele controlate de unde radio pot fi blocate mai ușor. Astfel, a inventat niște microunde, ca o soluție alternativă pentru undele radio care erau deja folosite în armată. 

Această invenție a transformat-o în co-inventatoarea tehnologiei ”modulaţie prin spectrul de răspândire cu salturi de frecvenţă“, care reprezintă, de fapt, baza WiFi-ului şi a Bluetooth-ului din zilele noastre.  În ceea ce privește viața personală, după divorțul de Friedrich Mandl, actrița a mai fost căsătorită de 5 ori. Nicio căsnicie nu a durat însă prea mult, astfel că Hedy și-a petrecut singură ultimii 35 de ani din viață. 

Citeste si: Cine a fost Ana Aslan, femeia care a creat elixirul tinereții. Tratamentul pe care l-au urmat Charlie Chaplin, JF. Kennedy și Winston Churchill

A divorțat de ultimul soț în 1965 și a murit în anul 2000, când avea 85 de ani. Cenușa ei a fost împtrăștiată în Pădurile Vienei. 


Abonează-te pe

Citește și:

Cine este ANGELA RUSU. "N-am crezut că o să mă mai mărit vreodată! Aveam o repulsie… După trei căsnicii…"

Un milionar celebru a pus ochii pe Alexia Eram! Cum au fost surprinși la un party

Jodie Marsh s-a despărțit de Billy Collins Nuttall după trei ani de relație

Alexia Eram și Mario Fresh, pregătiți pentru pasul cel mare? Fiica Andreei Esca a prins buchetul la o nuntă

De ce se aruncă prima apă de la carne

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

MARIUS MODOVAN: Cine este şi cu ce se ocupă soţul Angelei Rusu

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri