Cine a fost Coco Chanel. Cum a reușit să creeze un adevărat imperiu și un brand consacrat în toată lumea?

cine a fost coco chanel
Cine a fost Coco Chanel

Chiar daca nu știi nimic despre modă, cu siguranță ai auzit despre celebra casă de modă Chanel. Pe lângă piesle vestimentare de referință ce au lăsat amprenta brandului, există și renumitul parfum Chanel No 5, creat de către Coco Chanel.

Este o marcă faimoasă, un simbol luxului și stilului, iar femeia care a pus bazele acestui brand nu s-a născut în bogăție. Încercată mult de soartă, Coco Chanel a știu să își urmeze pasiunea și vocația pentru modă. Este figura emblematică ce a schimbat moda și a reușit să lanseze trend-uri care sunt urmate și în zilele noastre. De asemenea, a reușit să schimbe percepția femeilor asupra rochilor și accesoriilor.

Gabrielle Bonner Chanel, cunoscută după porecla Coco, s-a născut în Saumur, Valea Loarei din Franța, în data de 19 august 1883. Casa în care stătea alături de cei cinci frați și cei doi părinți, era una săracă. Tatăl ei, Albert Chanel era un simplu comerciant de țesături la piață. Mama, Jeanne Devolle era croitoreasă. Mulți ani, copiii au petrecut o mare parte a copilăriei, în piețele publice, alături de tatăl lor.

Pentru femeile din clasa muncitoare, erau vremuri grele pentru că erau considerate cetățeni de clasa a doua și nu aveau drept de vot. De asemenea, mereu trebuiau să fie supuse bărbaților lor și nu aveau alte opțiuni de angajare, decât de servitoare sau muncitoare. Gabrielle și-ar fi așteptat pentru ea însăși la același viață.

Cine a fost Coco Chanel

Citește și: Cine a fost Karl Lagerfeld. Portretul creatorului de modă faimos care a redefinit industria modei!

Coco chanel wikipedia
Cine a fost Coco Chanel[Sursa foto: Profimedia]

Citește și: Audrey Hepburn, simbolul eleganței și al feminității. Drama celei mai frumoase femei din istorie

Cum a creat Coco Chanel casa de modă

Fetița avea o viață complicată și dificilă, pentru că mama ei era deseori bolnavă. Tatăl ei încerca să călătorească frecvent pentru a vinde marfa. După moartea mamei, în iarna anului 1895, totul s-a schimbat brusc.

Tatăl abandonează pe Coco și cele trei surori ale sale, la o mănăstire cu un orfelinat. Fiii au fost trimiși să locuiască cu muncitorii de la fermă. Atunci fost ultima dată când Coco și-a mai văzut tatăl. Acel orfelinat era cel mai mare din regiune și era condus de călugărițe. Acea instituție adăpostea sute de copii, mulți abandonați de către părinții lor. Gabrielle părăsită de tatăl ei și îndurerată de pierderea mamei sale, și-a petrecut anii adolescenței sub acea strictețe.
Avea doar vacanțe ocazionale în care își vizita cele doua mătuși, Adrienne și Louise. Gabrielle și mătușa Louise își petreceau zilele făcând haine, pentru că adolescenta fusese învățată la orfelinat cum să coasa. Louise a învățat-o să coasă într-un mod creativ, adăugând pliuri, volane pentru a înfrumuseța o simplă bonetă. Orfelinatul a fost solicitant pentru tânăra Gabrielle, dar a contribuit, din neatenție, la viitoarea ei carieră. În pragul majoratului, reprezentații orfelinatului i-au spus că ori devine călugăriță, ori trebuie să părăsească instituția.
În 1901, după ce a împlinit 18 ani, a părăsit mănăstirea și s-a mutat la Mulan, unde a lucrat ca asistentă de vânzări și croitoreasă la Maison Grampayre. În acea perioadă se angajează seara, cântăreață de cabaret. Zvonul era că una dintre melodiile ei a servit drept inspirație la porecla sa celebra, Coco. În timp ce lucra la acea cafenea, l-a cunocut pe Etienne de Balzan. El era fiul unui antreprenor de textile și, în cele din urmă, a devenit amanta lui, locuind cu el într-un castel, la Royallieu lângă Compiègne, timp de trei ani.

Datorită relației cu Etienne, Coco a reușit să cunoască cei mai renumiți și influenți oameni ai acelei perioade, care i-au fost de folos în viitor. În această perioadă, începe se creeze pălării, care au reușit să cucerească rapid aristrocrații francezi. Etienne era un tânăr ofițer de infanterie, sportiv entuziast, cu un gust aparte pentru viața luxoasă. El avea deja o amantă, dar lui Coco nu i-a păsat pentru nu îl dorea de soț. Oricum, fiind orfană ilegitimă, știa că nu are nicio șansă. Doar că el putea fi biletul ei pentru a o scoate din sărăcie și și-a folosit atracția sexuală pentru a obține ceea ce își dorea. Practic, așa a reușit să se mute la castelul lui și a devenit noua lui amantă. Coco Chanel, mica croitoreasă orfană, socializa cu unii dintre cei mai bogați oameni din Franța. A reușit să se facă remarcată în anii 1900. Era o perioadă în care, în modă, designerii de top erau toți bărbați. Creațiile lor erau doar piese vestimentare care nu puneau femeia în valoare. Fustele lungi și corsetele erau coșmarurile oricărei femei din acea perioadă.

Cine a fost Coco Chanel[Sursa foto: Unsplash]

La vârstă de 26 de ani, a participat la un eveniment și a făcut furori pentru că nu purta haine de damă. Cu o ținută bărbătească, Coco a atras toate privirile.

În 1908, Gabrielle a intrat într-o aventură cu Arthur Kappel, un membru bogat al clasei superioare engleze, care a mutat-o într-un apartament. Când mergea la mătușa sa Louise, tânăra nu și-a dorit să facă croitorie doar dintr-o pasiune, și-a dorit o profesie, o afacere. Totuși, ca femeie fără bani, nu se putea lansa într-o afacere singură. Arthur Capel i-a înțeles dorința și a ajutat-o să o pună în aplicare. El era bogat, un jucător de polo, care a înțeles imediat aspirațiile lui Coco. În vara anului 1909, a decis că nu mai are nevoie de Etienne și i-a lăsat un bilet în care l-a anunțat că pleacă.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Coco: "Dragul meu Etienne,  Nu voi putea niciodată să-i răsplătesc bunătatea și mângâierea pe care mi-ai oferit-o cât timp am am fost cu tine. Plec cu Arthur Kappel! Iartă-mă, dar îl iubesc!"

Tânăra l-a urmat pe Kappel la Paris. Acest oraș găzduia bogații faimoși ai acelor vremuri. Ea socializa cu cei mai bine văzuți și bogați oameni. Într-un parteneriat, Arthur Kappel a reușit să finanțeze prima afacere a lui Coco Chanel, un magazin de pălării. Creațiile au făcut furori, pentru că erau diferite de stilul obișnuit pe străzile pariziene. Pasiunile lui Coco erau simplitatea și modernitatea, permițând femeilor să fie elegante și practice.

Cine a fost Coco Chanel[Sursa foto: pexels]

În 1913, Coco Chanel deschide un alt magazin la Deauville, de aceasta dată un magazin butic cu creații vestimentare. Ea învață femeile să nu mai poarte corset și fuste lungi, prin creațiile pe care le propunea spre vânzare. În vara anului 1914, a fost un conflict devastator, Primul Război Mondial. Războiul a avut 65 de milioane de oameni pe linia frontului, dintre care, peste 8 milioane au fost uciși și 21 de milioane au fost răniți. Nu mai era timp pentru modă! Mediul rural francez fusese transformat în kilometri de tranșee, pline cu noroi și mult sânge. Pe oriunde, vedeai lipsuri și mari greutăți. Era o imagine ce cu greu putea fi descrisă în cuvinte. Odată ce bărbații plecau pe front, femeile practic trebuiau să-i înlocuiască în profesiile pe care le aveau. Trebuiau să livreze corespondența, să conducă autobuze și tramvaie.

În fabrici, cu mașinile de război, femeile aveau nevoie de haine de lucru și ăsta a fost momentul speculat cel mai bine de Coco Chanel. A început să creeze haine pentru ele. A intrat pe această nișă care a fost un succes. Conform trăirilor din acea perioadă, ea a pus: “O lume murea și alta se năștea. Eu eram acolo, o oportunitate apare și eu am luat-o!”

În anul 1915 mai deschide încă un magazin în Biarritz, Franța. Era o regiune în care cei bogați se refugiau și încercau să uite de grijile legate de război, pentru o perioadă de timp. Un alt moment bine speculat, a fost în această vacanță în Biarritz. Coco imediat și-a dat seama de potențialul orașului și așa a deschis magazinul și în această zonă.

Coco Chanel a fost spion nazist 

Cine a fost Coco Chanel[Sursa foto: PixaBay]

Pe cine a iubit Coco Chanel 

Coco: "Eram propriul meu stăpân și depindeam numai de mine! Arthur Capel știa că nu mă poate controla.”

În urma deschiderii celui de-al treilea magazin, casa Chanel începea să devină tot mai stabilă. În 11 noiembrie 1918, războiul s-a încheiat. Ea și Arthur depășiseră cei mai grei ani și cunoscuseră succesul în cele mai grei ani de război. Lovitura a venit din partea iubitului care a înșelat-o. Acesta a decis să se căsătorească cu o englezoaică aristocrată, fiica unui lord. Coco a suferit enorm. Ea a și recunoscut că a avut o singură dragoste în viață. “Noi eram făcuti unul pentru altul. El mereu era acolo și mă iubea și a știu că și eu îl iubeam. Asta era tot cee ace conta!” După nunta lui, Coco și Arthur și-au continuat aventura, dar pentru ea era dureros că devenise amantă cu jumătate de norma. În 1919, lucrurile au început să se înrăutățească. În 21 decembrie al acelui an, Arthur Capel a fost ucis într-un accident de mașină. Vestea devastatoare a facut-o să declare: “Am pierdut tot, în momentul în care Capel a murit!”

Cine a fost Coco Chanel[Sursa foto: pexels]

Citește și: Greșeala pe care o face Jador în relațiile sale: „Sunt căsătorit cu..” Artistul a recunoscut cine este marea sa iubire la care nu va putea renunța niciodată- kanald.ro

Citește și: 'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave- stirilekanald.ro

Ca răzbunare, Coco s-a alăturat societății aristrocrate și și-a dorit să fie venerată. Acela a fost momentul în care și-a dorit spatii și mai mari pentru magazinele ei. Bogații și regalitatea și-au dorit să se asocieze cu imaginea ei și să îi poarte hainele. În anul 1919, și-a cumpărat un apartament în luxosul și prestigiosul hotel Ritz, din Paris. Speculațiile acelor vremuri au fost că s-a folosit foarte mult de partea sexuală pentru a-și ridica statutul. Bărbații deveniseră cumva, mici trofee pentru ea. În anii 1920, a avut aventuri cu Marele Duce Dimitri Pavlovici al Rusiei și cu Ducele de Westminster al Angliei. Grosvenor a fost un alt bogătaș care pur și simplu s-a îndrăgostit nebunește de ea. Cei doi s-au cunoscut de Crăciun, în anul 1923. Era foarte romantic și îi trimitea mereu coșuri cu fructe și flori. A fost o perioadă în care ea făcea naveta între Anglia și Franța. I-a cunoscut toți prietenii lui. Aparuseră inclusiv zvonuri despre căsătorie, dar niciodată nu s-au materializat. Ea nu își dorea să părăsească casa Chanel, pe care o construise cu atât trudă și pasiune. Femeile erau din ce în ce mai dornice să poarte lucruri care le puneau în valoare și le scoteau în evidență feminitatea.

O altă mișcare îndrăzneață a fost în anul 1923, când Coco Chanel a hotărât să lanseze un parfum. Chanel No 5 a fost ales ca nume, după numărul ei norocos. A fost lansat ca cel mai scump parfum din lume. Marilyn Monroe a fost o fană declarată a produsului.

Marilyn Monroe[Sursa foto: Hepta]

În 1926, a implementat semnătura pe rochia neagră, renumita ”the little black dress”. Avea idei remarcabile și deveneau cu ușurință un trend pentru femeile acelor vremuri. A fost prima creatoare de modă care a introdus pantalonii eleganți pentru femei, în magazine. Până în anii 1930 a devenit un lider al modei, într-o industrie a bărbaților.

Pe 1 septembrie 1939, Germania a început războiul cu Polonia, urmând ca Marea Britanie să își declare război cu Franța. Hitler dorea să răspândească imperiul nazist în toată Europa. Conform istoriei, acesta a fost cel mai distructiv război din toate timpurile. În 1940, refugiații au împânzit străzile Frantei și afacerile lui Coco au avut de suferit. Designerul și-a concediat toți angajații și a închis casa de modă. Un singur magazin de parfumuri a rămas deschis. În vara acelui an, forțele germane au început să bombardeze Parisul. După ce a pus la pământ mii de clădiri, Franța a hotărât să se predea forțelor naziste. Oamenii se uitau cu stupoare și teamă atunci când soldații au luat cu asalt străzile pariziene. Un nou guvern se instaura în Vichy.

Parfumul Chanel No 5[Sursa foto: Unsplash]

Cum a murit Coco Chanel

Gândurile o tot măcinau pe celebra Gabrielle, care avea deja experiența Primului Război Mondial. Renunțarea nu era cuvântul care o caracteriza. S-a întors la Paris, pentru a-și deschide din nou casa de modă. Cu stupoare a văzut că hotelul Ritz fusese ocupat de forțele naziste, dar a reușit să-și ia o cameră mică. Magazinul ei reușea să vândă parfumuri pentru soțiile naziștilor. Legăturile cu naziștii nu i-au adus numai lucruri bune. A început să colaboreze cu nemții. În timpul unei călătorii în Berlin, a fost prezentată unui german pe nume Schellenberg. Acesta era șeful serviciului de informații străine al lui Hitler. Conform speculațiilor, Coco urma să fie momeală,  pentru a-l atrage pe Churchill la o întâlnire. Nemții își doreau să poată face pace cu el, în condițiile favorabile ale naziștilor. Din păcate pentru ea, reprezentanții Marii Britanii nu au dat curs întâlnirii și au specificat că Churchill era prea bolnav. În august 1944, Franța a fost eliberată de forțele naziste. Femeile care au colaborat cu armata germană, au fost dezbrăcate, tunse și puse să defileze așa, pe străzile pariziene. În sufletului lui Coco Chanel, se instaurase teama, mai ales că știa că fusese agent colaborator al naziștilor. Doi agenți au venit s-o aresteze la hotelul Ritz pentru a fost spion nazist. Câteva ore mai târziu, a fost eliberată. Nu se știe exact motivul eliberării și ea  nu a vorbit niciodată despre asta. Creatoarea de modă a scapăt practic, de umilința publică în care urma să fie supusă, exact ca restul colaboratoarelor. Acela a fost momentul când și-a dat seama că trebuie să părăsească Franța. Și-a făcut bagajele și s-a mutat în Elveția. Cu sufletul sfâșiat, designerul a realizat că își pierduse imperiul pe care îl crease cu multă trudă. Nu a mai dorit să învestească și a trăit din ce a agonisit cât a vândut parfumul sau naziștilor. După ce Christian Dior și-a lansat colecția în anul 1947, Coco Chanel a considerat că este momentul revenirii ei în modă. În 1954 a lansat cea mai importantă colecție a vieții sale, bazată pe stilul anilor ’20. S-a întors la Paris și a făcut lansarea mult așteptată și atent pregătită chiar de către creatoarea de modă. Presa a fost dură și nu a iertat-o pentru colaborarea avută în trecut. Femeile din America au salvat-o și au început să îi cumpere creațiile vestimentare. Timpul a trecut și francezii au început să uite despre faptul că a fost spion nazist și au început să se îmbrace de la casa ei de modă Chanel. La sfârșitul anilor ’60 compania devenise un colos mondial, în valoare de peste 100 de milioane de lire sterline. Acum, devenise realmente bogată și faimoasă! Anii au trecut și era tot mai singură. Nu fusese niciodată căsătorită și nu avea o familie a ei. Noaptea lua sedative cu morfină ca s-o ajute să adoarmă.

Coco: “Sunt singura cu milioanele mele!” au fost cuvintele creatoarei.

Și-a dat ultima suflare pe 10 ianuarie 1971, într-o duminică, în apartamentul ei din luxosul hotel Ritz. Avea 87 de ani, iar servitoarea ei i-a fost alături în acele momente. I-a auzit ultimele sale cuvinte: “Vezi? Așa se moare!” 



Citește și:

Sindromul de vezică dureroasă: cauze, simptome, tratament

Curiozități despre parfumuri. Sfaturi pentru femei despre folosirea parfumului și cum îl integrează în rutina de frumusețe!

Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Mesajul transmis de Laura Cosoi celor care o criticată că are prea mulți copii: ”Gata, s-a terminat!”

Sfatul zilei din 31 iulie 2024. O zodie se îndrăgostește de o persoană neașteptată!

Ezgi Mola, actrița care joacă rolul Safiye în serialul “Vinovați de iubire”, nuntă de poveste cu alesul inimii sale! Iată cum au strălucit cei doi miri în cea mai fericită din viața lor

Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel


Cookies