Cele mai întâlnite simptome ale parodontozei


Cele mai întâlnite simptome ale parodontozei

Parodontoza reprezintă o afecțiune gingivală severă, comună în special în rândul persoanelor vârstnice sau al celor cu o igienă orală deficitară, care poate duce la pierderea dinților.

Parodontoza presupune inflamarea parodonțiului (complex morfologic compus din țesut gingival, os alveolar, ligamente periodontale și cement radicular, care asigură fixarea dinților în osul maxilar), favorizată de apariția plăcii bacteriene la nivelul dinților.

 

Cum poate fi recunoscută parodontoza?

 

De regulă, inflamația parodonțiului este precedată de inflamația superficială a gingiilor, o manifestare a gingivitei, o afecțiune reversibilă extrem de comună, inclusiv în rândul tinerilor.

Inflamația gingiilor produce o serie de modificări structurale la nivelul acestora, care își pot schimba culoarea și dimensiunile, devenind totodată dureroase. Alte simptome comune gingivitei, prezente și în cazul parodontozei, sunt:

-retracția gingivală (retragerea țesutului gingival de pe suprafața dinților, cu expunerea dintelui sau chiar a rădăcinii acestuia);

-sensibilitate sau dureri gingivale ușoare (care pot crește în intensitate în urma consumului de alimente sau băuturi cu temperaturi prea ridicate sau prea scăzute);

-prurit gingival (mâncărimi gingivale);

-halitoză (mirosul neplăcut al gurii);

-infecții și abcese parodontale frecvente.

În fazele avansate ale parodontozei, apar pungile parodontale, care sunt spații formate între dinte și os, la nivelul parodonțiului, în care se acumulează placă bacteriană și tartru. În lipsa tratamentului, pungile parodontale determină creșterea mobilității dentare și, într-un final, pierderea dinților.

Când este necesară vizita la medic?

Existența pe termen îndelungat a oricărui simptom comun gingivitei sau parodontozei ar trebui să determine vizita la medicul stomatolog. Orice întârziere în stabilirea unui diagnostic și, ulterior, în inițierea tratamentului poate duce la agravarea situației inițiale și la apariția unor complicații serioase, precum infecțiile gingivale locale. În plus, întârzierea administrării tratamentului este frecvent asociată cu costuri mai ridicate, dar și cu o probabilitate mai mare de apariție a durerilor în timpul acestuia.

Recomandări

Parodontoza, deoarece determină distrugerea progresivă a parodonțiului, necesită evaluări medicale regulate și un tratament complex și de lungă durată. Deși parodontoza profundă nu este reversibilă, resorbția țesutului osos și gingival (un proces de degradare progresiv) poate fi încetinită printr-un tratament optim, început la momentul potrivit. Tratamentele laser oferite în cadrul clinicii Advanced Gentle Dentist, descrise pe larg pe parodontologielaser.ro, pot ajuta la oprirea evoluției bolii, reducând semnificativ riscul de pierdere a dinților.

 

Autor: Organic Agency – Servicii optimizare SEO Bucuresti

 


Abonează-te pe

Citește și:

Ce culori se poartă, în funcție de zodie, pentru a avea noroc

Crăciunița, floare de Sărbătoare: Tot ce trebuie să știi despre această plantă

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Prețul benzinei și al motorinei, în data de 29 noiembrie 2022. La ce preț se vinde marți litrul de benzină și de motorină

“Să te ierte cel de Sus, pentru cât rău ai adus.” Frații Dolănescu, din nou într-un scandal monstru. De la ce a pornit totul

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop
Zodiac 3 decembrie 2022. Află ce zodie reușește să-și controleze un impuls de moment
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri