Ok, stii ca ai nevoie sa mananci legume, dar care dintre ele au impactul cel mai mare asupra sanatatii tale?
Uite care sunt legumele cu cea mai mare valoare nutritiva.
Broccoli- Broccoli este plin de antioxidanti care lupta impotriva cancerului, plus beta-caroten, vitamina C, acid folic care mentin sistemul imunitar ridicat si reduc riscul de cataracta si boli de inima. Broccoli este, de asemenea, o sursa minunata de atat fibre solubile cat si insolubile.
Morcov- Morcovii portocalii sunt bogati in betacaroten, morcovii curcubeu sunt plini de alti nutrienti activi. Morcovii roşii contin mult licopen si morcovii violeti sunt mai bogati in antioxidanti.
Spanacul- Popeye stia cateva lucruri despre legume, preferatul lui fiind spanacul, leguma cea mai bogata in vitamine. Spanacul are de asemena carotenoide anti-cancer si este o mare sursa de fier. Nu exagera insa cu gatitul lui, risti sa pierzi mult din valoarea nutritiva.
Rosiile – Ei bine, se stie ca rosiile sunt intr-adevar fructe, dar noua ne place sa le tratam ca pe legume. Norocul nostru este ca ele sunt pline de licopen si abunda de vitamine, facandu-le un alt luptator foarte eficient impotriva cancerului.
Napi – Sunt o mare sursa de vitamine antioxidante A,C,K si fitonutrienti, plus multe substante nutritive care lupta impotriva cancerului.
Sfecla- Ai observat, probabil, de acum ca toate aceste legume sunt foarte sanatoase si de asemenea, luminoase si pline de culoare! Sfecla este o sursa unica de fitonutrienti numit betalaine care sunt foarte bune pentru sprijin anti-inflamator si detoxifiere. Incearca-le intr-o salata. O sa aiba un foarte mare impact nutritional.
Cartofi dulci- Incearca sa folosesti in locul cartofilor albi obisnuiti pe „verii” lor cu nuanta portocalie, cartofii dulci! Acestia sunt plini de beta-caroten, plus mangan si vitaminele C si E.
Ardeii grasi rosii- Ca si rosiile, ardeii grasi sunt de fapt fructe, dar tratate ca legumele. Toti ardeii sunt o mare sursa de nutrienti. Ei sunt plini de fibre, acid folic, vitamina K, precum si molibden minerale, precum si mangan.
Varza de Bruxelles - desi barfita mult, este o sursa fabuloasa de acid folic, plus vitaminele C şi K, precum si foarte bogata in fibre.
Vinete – este cunoscut ca sunt bogate in antioxidanti si sunt de ajutor atat in scaderea tensiunii arteriale cat si in gestionarea greutatii. Se pot consuma cu coaja, conţine unii antioxidanti minunati!
Sursa: www.health.com