Mancarea traditionala de Craciun are la baza carnea de porc, ea fiind mai grasa si satioasa, iar un vin potrivit ar trebui sa ajute la procesarea si la absorbtia grasimilor, dar nu in ultimul rand sa completeze aromele acestor bucate.
In mod obisnuit, aperitivele, fie ele calde sau reci, se armonizeaza foarte bine cu vinuri albe seci, cum ar fi Feteasca alba, Feteasca regala, Riesling italian, Traminer, Aligoté, Galbena de Odobesti, Zghihara de Husi etc. La masa de Craciun, insa, majoritatea gospodinelor pregatesc preparatele traditionale din carne de porc, cum ar fi toba, sangeretele sau caltabosul. Radu Anton Roman, in volumul ''Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti'', recomanda, pentru sangerete, vinul de Feteasca alba de Halmeu sau Mustoasa de Valea lui Mihai, ''vin sec ca o coacaza verde, avand un fel de aroma vegetala uscata si, lucrul cel mai
bun la acest vin de baut cu burta, un gust de zeama de fruct verde si amarui ce ramane, ramane, dezmiarda...'' Cat despre caltabos, Radu Anton Roman spune ca acesta ''se va bucura enorm de un vin fiert. Ba chiar si de un Riesling italian, sec si infipt de Mocrea — Arad (ce marca celebra!), ori de o Feteasca alba de Alba (alta vedeta!), mai moale, mai languroasa(...)''.
La supe, ciorbe, creme, de obicei nu se recomanda vinuri, exceptie facand doar anumite ciorbe concentrate din peste, care pot fi insotite de un vin alb
sec, tare, sau de vinul care va acompania felul urmator de mancare.
De la masa de Craciun nu pot lipsi traditionalele sarmale, care sunt cel mai bine apreciate alaturi de un Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Feteasca neagra sau Babeasca neagra. Mai mult decat atat, epigramistul Pastorel Teodoreanu recomanda ca sarmalele din carne de porc si vitel sa fie fierte in vin alb si rumenite la cuptor.
Pentru friptura de porc, considerata piesa de rezistenta a meselor traditionale de iarna, vinul este chiar o necesitate. Daca pana acum nu am dorit sa asociem niciunui fel de mancare bautura lui Bachus, acesta este momentul in care se impune un pahar de vin, care sa-i potenteze gustul. Recomandarea pentru friptura de porc este vinul rosu, sec, cum ar fi cel de Cabernet Sauvignon.
De regula, friptura de porc este insotita, pe platou, de carnati. In cazul in care carnatii se servesc separat, poate chiar la aperitiv, acestia se potrivesc foarte bine cu o gama mai larga de vinuri, precum Francusa, Grasa, Zghihara, Busuioaca, Tamaioasa, Feteasca neagra, Babeasca neagra, Galbena, Plavaie, Rosioara, Creata, Mustoasa, Cramposie, Cadarca, Iordana.
Desertul traditional pentru masa de Craciun il reprezinta cozonacii, care se armonizeaza foarte bine cu vinuri albe sau roze, dulci, precum Grasa de Cotnari, Tamaioasa romaneasca sau Busuioaca de Bohotin.
Sursa
In mod obisnuit, aperitivele, fie ele calde sau reci, se armonizeaza foarte bine cu vinuri albe seci, cum ar fi Feteasca alba, Feteasca regala, Riesling italian, Traminer, Aligoté, Galbena de Odobesti, Zghihara de Husi etc. La masa de Craciun, insa, majoritatea gospodinelor pregatesc preparatele traditionale din carne de porc, cum ar fi toba, sangeretele sau caltabosul. Radu Anton Roman, in volumul ''Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti'', recomanda, pentru sangerete, vinul de Feteasca alba de Halmeu sau Mustoasa de Valea lui Mihai, ''vin sec ca o coacaza verde, avand un fel de aroma
vegetala uscata si, lucrul cel mai bun la acest vin de baut cu burta, un gust de zeama de fruct verde si amarui ce ramane, ramane, dezmiarda...'' Cat despre caltabos, Radu Anton Roman spune ca acesta ''se va bucura enorm de un vin fiert. Ba chiar si de un Riesling italian, sec si infipt de Mocrea — Arad (ce marca celebra!), ori de o Feteasca alba de Alba (alta vedeta!), mai moale, mai languroasa(...)''.
La supe, ciorbe, creme, de obicei nu se recomanda vinuri, exceptie facand doar anumite ciorbe concentrate din peste, care pot fi insotite de un vin alb sec, tare, sau de vinul care va acompania felul urmator de mancare.
De la masa de Craciun nu pot lipsi traditionalele sarmale, care sunt cel mai bine apreciate alaturi de un Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Feteasca neagra sau Babeasca neagra.
Mai mult decat atat, epigramistul Pastorel Teodoreanu recomanda ca sarmalele din carne de porc si vitel sa fie fierte in vin alb si rumenite la cuptor.
Pentru friptura de porc, considerata piesa de rezistenta a meselor traditionale de iarna, vinul este chiar o necesitate. Daca pana acum nu am dorit sa asociem niciunui fel de mancare bautura lui Bachus, acesta este momentul in care se impune un pahar de vin, care sa-i potenteze gustul. Recomandarea pentru friptura de porc este vinul rosu, sec, cum ar fi cel de Cabernet Sauvignon. De regula, friptura de porc este insotita, pe platou, de carnati. In cazul in care carnatii se servesc separat, poate chiar la aperitiv, acestia se potrivesc foarte bine cu o gama mai larga de vinuri, precum Francusa, Grasa, Zghihara, Busuioaca, Tamaioasa, Feteasca neagra, Babeasca neagra, Galbena, Plavaie, Rosioara, Creata, Mustoasa, Cramposie, Cadarca, Iordana.
Desertul traditional pentru masa de Craciun il reprezinta cozonacii, care se armonizeaza foarte bine cu vinuri albe sau roze, dulci, precum Grasa de Cotnari, Tamaioasa romaneasca sau Busuioaca de Bohotin.
Sursa Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citește și: Iasmina dă cărțile pe față după ce a intrat în Casa Iubirii! „Pot să fiu cam nesimțită” Cum au reacționat concurenții la declarațiile sale- kanald.ro
Citește și: Ucisă și îngropată pe câmp! Părinții Teodorei o plâng cu lacrimi amare: „Tremură carnea pe mine”- stirilekanald.ro