Ce trebuie să facă româncele care își doresc să își cumpere vechime în muncă. Au timp până la 31 august 2023

Ce trebuie să facă româncele care își doresc să își cumpere vechime în muncă. Au timp până la 31 august 2023
Ce trebuie să facă româncele care își doresc să își cumpere vechime în muncă. Au timp până la 31 august 2023

În urma creșterii salariului minim la 3.000 de lei brut, persoanele interesate să achiziționeze vechime în muncă prin contracte cu Casa de Pensii vor trebui să aloce o sumă mai mare din propriul buzunar. De asemenea, este important să fie conștienți că această posibilitate va fi disponibilă doar până în luna august.

Trebuie să se țină cont și de posibilitatea de a contribui cu sume mai mari, care depășesc nivelul minim stabilit. Este relevant de menționat că există numeroase persoane care nu îndeplinesc cerințele privind stagiul de cotizare necesar pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă sau pensia anticipată.

Cu toate acestea, persoanele din acea categorie au oportunitatea de a contribui la sistem prin achitarea contribuțiilor de asigurări sociale pentru o perioadă de 6 ani înainte de încheierea contractului de asigurare socială.

Prin urmare, pot îndeplini condițiile necesare pentru a avea acces la pensia dorită.

Citește și: Ce trebuie să știe pensionarele cu venituri de până la 2000 de lei pe lună, despre voucherele de energie, în 2023

Cumpărarea vechimii în muncă se mai poate face până la 31 august 2023

În situația în care, la data menționată, contribuția de asigurări sociale nu este achitată în totalitate, stagiul de cotizare se va stabili în funcție de suma plătită până în acel moment.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Pentru plata contribuției de asigurări sociale există mai multe opțiuni disponibile, inclusiv plata în numerar la casieria casei teritoriale de pensii responsabilă de domiciliul persoanei sau prin intermediul unui mandatar desemnat cu ajutorul unei procuri speciale.

Persoanele au posibilitatea să încheie contractul de asigurare socială și să plătească contribuția de asigurări sociale pentru perioadele cuprinse între momentul în care împlinesc 18 ani și data atingerii vârstei standard de pensionare.

Câți bani trebuie să scoată românii din buzunar

Suma lunară pe care trebuie să o plătească o persoană pentru a achiziționa vechime în muncă se stabilește în funcție de venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială.

 Această sumă nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la momentul încheierii contractului.

Citește și: „La noi a fost vorba de orgoliu.” Cât au fost împreună Vica Blochina și Victor Pițurcă. Cei doi au un fiu împreună



Citește și:

Ce semnifică cifrele de pe cutiile de vopsea de păr!

Cum conturezi sprâncenele. Ghidul pas cu pas pentru un aspect impecabil!

Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Mesajul transmis de Laura Cosoi celor care o criticată că are prea mulți copii: ”Gata, s-a terminat!”

Sfatul zilei din 31 iulie 2024. O zodie se îndrăgostește de o persoană neașteptată!

Ezgi Mola, actrița care joacă rolul Safiye în serialul “Vinovați de iubire”, nuntă de poveste cu alesul inimii sale! Iată cum au strălucit cei doi miri în cea mai fericită din viața lor

Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel


Cookies