Ce semnificație are ultima cifră din CNP


Toate cifrele din codul numeric personal au o însemnătate. Fiecărei persoane născute sau rezidente în România, îi este atribuit acest cod, înscris pe toate actele de identitate.


In articol:

Cu toate că încă din 1978, CNP-ul este un element obligatoriu din actul de identitate, puțini sunt aceia care știu ce semnifică fiecare cifră.

Ce semnifică fiecare cifră din CNP

ce semnifica numerele din cnp

Ce semnifică numerele din CNP

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: „Viața trebuie trăită în clipe”. Lidia Fecioru, șase metode cu care poți cuceri orice persoană și care nu vor da greș

Codul numeric personal (CNP) este diferit la toți cetățenii români și este prezent pe toate actele de identitate, precum buletin, pașaport, certificat de identitate, card de sănătate etc.

Acest număr este format din 13 cifre, care au fiecare o semnificație, reprezentând individualizarea unei persoane fizice.

Primele șapte cifre reprezintă datele de identificare, în timp ce următoarele șase sunt unice. Modelul codului numeric personal este acesta: SAALLZZJJNNNC.

Prima cifră din CNP reprezintă sexul, cifrele impare fiind atribuite sexului bărbătesc, iar cele pare, sexului femeiesc. Mai mult, acestea diferă în funcție de secolul în care s-a născut persoana respectivă.

-1/2 – pentru persoanele născute între 1 ianuarie 1900 și 31 decembrie 1999

-3/4 – pentru cei născuți între 1 ianurie 1800 și 31 decembrie 1899

-5/6 – pentru cei născuți între 1 ianurie 2000 și 31 decembrie 2099

-7/8 – pentru persoanele străine, rezidente în România.

Următoarele două cifre, AA, reprezintă anul nașterii persoanei respective. Este format din ultimele două cifre ale anului în care respectiva persoană s-a născut. În continuare, LL reprezintă luna nașterii. După acestea, urmează ziua nașterii, respectiv, ZZ. JJ înseamnă codul județului sau al sectorului municipiului București, în care s-a născut persoana, sau avea domiciliul sau reședința, în momentul acordării CNP-ului. NNN este numărul de ordine, format din 3 cifre, e la 001 până la 999. Numerele din acest interval se împart raportat la judeţ, birourilor de Evidenţă a Populaţiei. Un anumit număr din acel interval este alocat unei singure persoane, într-o anumită zi.

Ce reprezintă ultima cifră din CNP

Cifra de la finalul codului numeric personal se generează, printr-un calcul matematic. Aceasta definește personalitatea deținătorului actului de identitate respective. Cifra aceasta poartă numele de cifră de control și se calculează în următorul mod: fiecare cifră din CNP este înmulțită cu cifra de pe aceeași poziție din numărul 279146358279; apoi rezultatele se adună; suma obținută se împarte la 11, iar restul reprezintă cifra de control, adică ultima cifră din CNP. Însă, în cazul în care restul este 10, cifra de control devine 1. Cifra de control este cea care validează codul numeric personal.

 

semnificatie cifre cnp

Ce semnifică ultima cifră din CNP

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: Calendar ortodox 9 august 2022. Ce sărbătoare este marți?

Când trebuie să schimbi CNP-ul

Cu toate că din momentul în care ni se atribuie un cod numeric personal, acesta ne reprezintă, toată viața, există și câteva cazuri când acesta trebuie schimbat. Spre exemplu, dacă certificatul de naștere a fost rectificat, fiind modificate datele care intră în structura CNP-ului, acesta trebuie și el înlocuit. De asemenea, există posibilitatea ca rubrica CNP-ului să fie completată în mod eronat. În acest caz, codul numeric personal va fi modificat. În situația în care solicitantul și-a schimbat sexul, i se va atribui un nou CNP. Mai mult, dacă există neconcordanțe privind acest cod, el va fi modificat.

Citeste si: 3 Ținute super cool pentru UNTOLD 2022. Le poți crea pe ultima sută de metri

 


Abonează-te pe

Citește și:

Ce se întâmplă dacă pui sare peste mop. Nu multe gospodine știu acest truc

Celebra bucătăreasă Gina Bradea este internată la Institutul Oncologic din Cluj.Urmăritorii sunt îndemnați să se roage pentru ea

Acum se bat, dar înainte se pozau nud! Poze interzise cu foștii soți Reghecampf

Roxana Hulpe a spus „DA”. În ce loc special a fost cerută în căsătorie

Pune bicarbonat de sodiu pe carne. Trucul genial folosit de gospodine

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Cooking
Ingredientul secret pentru cei mai buni cartofi la cuptor. Cum să iasă delicioși fără să pui ulei
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri