Ce semnifică postul Crăciunului


Aflați din rândurile următoare care este semnificația postului Crăciunului și ce trebuie să facă credincioșii în această perioadă.


In articol:

În data de 15 noiembrie a început postul Crăciunului. Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini și are o însemnătate aparte, fiind motiv de bucurie.

În ziua de Crăciun s-a născut Mântuitorul Iisus Hristos, iar în fiecare an pe data de 25 decembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc nașterea Acestuia.

Înainte de această sărbătoare, creștinii trebuie să-și pregătească trupul și sufletul pentru a-l primi cum se cuvine pe Mântuitor. Pentru acest lucru, ei trebuie să țină postul Crăciunului pe o perioadă de 40 de zile.

În cadrul unei emisiuni, părintele Vasile Ioana a vorbit despre semnificația aparte a postului Crăciunului și de ce trebuie să ținem cont pentru a trece cum se cuvine prin această perioadă de rugăciune.

Ce semnifică postul Crăciunului

Citește și: Ce nu ai voie să faci în Postul Crăciunului 2022. Când începe acesta

Ce semnifică postul Crăciunului

Potrivit părintelui, postul Crăciunului este postul bucuriei pentru că îl așteptăm pe Iisus Hristos. Spre deosebire de sărbătoarea Paștelui, când Domnul Iisus Hristos a murit pe cruce și a înviat pentru mântuirea noastră, postul Crăciunului reprezintă renașterea și bucuria cauzată de nașterea Mântuitorului.

Astfel, credincioșii trebuie să aștepte cum se cuvine această mare sărbătoare și să își pregătească inima pentru a-l primi pe Domnul.

Așadar, postul reprezintă un exercițiu de înfrânare a poftelor trupului. „ Noi toți oamenii acum suntem robii poftelor pentru că stăm tot timpul cu privirea spre asta. Postul te ajută să muți focusul, să muți privirea de pe lucrurile astea ale vieții cum ar fi mâncarea multă. Te ajută să muți focusul de pe lucrurile lumești către cele dumnezeiești.”, explică părintele.

  Ce trebuie să faci în postul Crăciunului

Citește și: Postul Crăciunului 2022. Cu ce preparate poți înlocui carnea în cele 40 de zile de post

Ce semnifică postul Crăciunului

În cadrul postului trebuie să ne preocupăm atât de suflet, cât și de mintea noastră și să ne curățăm trupul și sufletul de toate lucrurile rele și care nu sunt pe placul lui Hristos.

 „ Noi pregătim peștera sufletului nostru. Sufletul nostru este ca o peșteră și noi facem curat în peșteră. Scoatem afară poftele trupești ”, spune părintele.

Astfel, postul reprezintă un exercițiu de voință în care trebuie să renunțăm atât la mâncărurile multe și îndestulate, cât și la faptele și gândurile rele.

 „ Postul nu este despre mâncare, este despre altceva. Este despre măsură și despre dorința ta de a fi cu Dumnezeu.Dacă tu ai schimbat cantitatea de carne cu cantitatea de fasole, e degeaba postul .”, spune părintele.

Astfel, motivul dominant al postului este rugăciunea. Aceasta trebuie să facă parte din viața noastră și să ne însoțească în fiecare minut al vieții noastre, ajutându-ne să ținem departe tot ceea ce reprezintă tentație și să ne curățăm mintea și sufletul.

Dacă nu poți să guști rugăciunea și starea duhovnicească, nu o să poți să ții post .”, spune părintele.

El le recomandă credincioșilor ca în fiecare zi până la Crăciun să citească Acatistului Domnului Iisus Hristos și să se roage mereu la Domnul.

De asemenea, pentru a ține un post corect, este necesar să avem grijă de toate aspectele vieții noastre.

Astfel, trebuie să ne curățim inima de tot ce înseamnă rău, să ne eliberăm de păcate prin spovedanie, să ne îndreptăm mintea către Dumnezeu, să avem măsură în toate și să primim Sfânta Împărtășanie regulat. De asemenea, cel mai important lucru este să facem fapte bune și să-l ajutăm pe aproapele nostru pentru că, potrivit părintelui, atunci când ajuți un om sărman, tu pentru el devii Dumnezeu.

Care sunt alimentele permise în postul Crăciunului

Citește și: Ce mâncăm de post dimineața. Şase alimente pe care le poţi consuma la micul dejun

Care sunt alimentele permise în postul Crăciunului

După cum spuneam în rândurile anterioare, postul Crăciunului este un post al bucuriei. De aceea, în cadrul acestui post sunt permise o serie de alimente pe care credincioșii le pot consuma.

Printre acestea se numără fructele de mare, uleiul și oțetul folosit la gătit, iar sâmbăta și duminica, credincioșii pot mânca pește.

De asemenea, oamenii bolnavi și copiii și bătrânii nu trebuie să țină post de la alimente, dar și ei la rândul lor, trebuie să își îndrepte inima și sufletul către Dumnezeu prin fapte bune și rugăciune.


Abonează-te pe

Citește și:

Ce se mănâncă de post miercurea și vinerea

Delia, noi declarații controversate. Artista nu crede în împărțirea genurilor masculin și feminin

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Ce se face de Sânziene, sărbătoarea denumită şi Drăgaica

Ce înseamnă atunci când mori în Postul Crăciunului

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Cooking
Ce poți face dacă varza murată a făcut floare. Gospodinele folosesc acest truc util
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri