Ce se spune despre persoanele care se pot gâdila singure? E îngrozitor!


Un nou studiu indică faptul că persoanele cu simptome de schizofrenie se pot gâdila singuri pe sine, datorită întreruperii unor procese cognitive care fac distincţia între acţiunile proprii şi cele ale altor persoane, relatează Descoperă.


In articol:

Oamenii care se gâdilă singuri pot suferi de schizofrenie

Studiul publicat în revista Consciousness and Cognition se bazează pe lucrările anterioare, care indică faptul că autostimularea somatosenzorială este percepută cu o intensitate mai mare de oamenii cu schizofrenie.

În mod normal, rezultatele atingerilor generate de propria persoană sunt prelucrate cu o intensitate mai mică decât senzaţiile generate de mediile externe. Acest lucru conduce la o serie de avantaje de adaptare, care ne permit să nu ne speriem de fiecare dată când ne atingem o parte a propriului corpului aşa cum se întâmplă atunci când cineva ne atinge în mod neaşteptat. Rămânem atenţi la indicii din mediul extern, potrivit Descoperă.

Acest proces se consideră a fi afectat la persoanele cu schizofrenie, motiv pentru care cei care suferă de această afecţiune confundă de multe ori propria lor voinţă cu cea a unui agent extern.

De exemplu, persoanele schizofrenice pot percepe propriile gânduri interne ca fiind vocea cuiva, care-i oferă o instrucţiune. O caracteristică comună a schizofreniei severe este, prin urmare, senzaţia de lipsă a controlului asupra propriei vieţi şi un sentiment că persoana este manipulată de către alte persoane sau alte forţe.


Această incapacitate de a distinge natura impulsurilor a condus cercetătorii la ipoteza că persoanele cu simptome asemănătoare cu cele de schizofrenie ar avea posibilitatea de a se gâdila singuri.
Pentru a testa acest lucru, specialiştii au recrutat voluntari non-schizofrenici, care au fost apoi analizaţi pentru a determina dacă au sau nu trăsături "schizotipale".

Citeste si: Are 50 de ani, dar arată mai bine decât multe tinere de 20! Jennifer Aniston a mărturisit cu ce îşi tratează ridurile! Foloseşte o cremă care costă doar 5 lei

Citeste si: Andreea Mantea a slăbit cu ajutorul unei diete-minune! Ce a mâncat vedeta ca să scape de kilogramele în plus

Citeste si: "Am 27 de ani şi o relație dificilă cu soția mea. Într-o seară, când ea nu era acasă, soacra mea a venit în vizită și s-a întâmplat ceva halucinant. Gata, vreau să divorțez imediat!"

 

Schizotipia se referă la o colecţie de caracteristici de personalitate care se aseamănă cu anumite aspecte ale schizofreniei şi pot fi detectate în diferite grade la personele care nu suferă de această afecţiune. Una dintre aceste caracteristici este sentimentul pe care psihologii îl numesc "experienţa pasivităţii”, care se traduce ca fiind "o senzaţie ca şi cum ai fi un robot sau un zombie fără voinţă proprie", notează cercetătorii.

După ce au terminat de completat un chestionar conceput pentru a dezvălui severitatea trăsăturilor lor schizotipale, participanţii au fost apoi gâdilaţi de cercetători cu ajutorul unei pene, iar după acest lucru, li s-a cerut să se gâdile singuri cu aceeaşi pană.

Rezultatele au arătat că persoanele cu trăsături schizotipale mai puternice au considerat sarcina de auto gâdilare mai "gâdilicioasă" decât restul participanţilor.

Acest lucru, la rândul său, poate fi un indiciu al unei deficienţe mai largi la depistarea diferenţelor între senzaţiile auto-produse şi cele produse din exterior.


Abonează-te pe

Citește și:

O farmacistă din Japonia a slăbit 18 kilograme cu APĂ caldă. Ce presupune dieta

”Mi-a zis să iau o pastilă, să mă sinucid!”. Cine face acuzații grave la adresa lui Ilie Năstase

Are 50 de ani, dar arată mai bine decât multe tinere de 20! Jennifer Aniston a mărturisit cu ce îşi tratează ridurile! Foloseşte o cremă care costă doar 5 lei

Reţetă delicioasă: prăjitură cu mere, pentru leneşi, gata în doar câteva minute

Cât timp se fierbe mămăliga. Cum prepari cea mai bună mămăligă

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle
Delia, trupa Taxi, Mario Fesh şi Kaira, pe scena „Trofeului Tinereții“ Amara 2022, la a 54-a ediție a evenimentului
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri