Ce se întâmplă cu femeile care nu au cotizat 15 ani la stat! Casa de Pensii a făcut anunțul

Ce se întâmplă cu femeile care nu au cotizat 15 ani la stat! Casa de Pensii a făcut anunțul
Ce se întâmplă cu femeile care nu au cotizat 15 ani la stat! Casa de Pensii a făcut anunțul

Viitori pensionari trebuie să cunoască un aspect important, dacă nu au atins pragul minim de cotizare de 15 ani. Iată despre ce este vorba!

Cetățenii români care sunt aproape de vârsta de pensionare, însă nu au atins pragul minim de cotizare de 15 ani, mai pot cumpăra vechime până la finalul lunii august.

Cu cât s-a scumpit anul de vechime în 2023

Salariul minim s-a majorat la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023, iar o lună de vechime în muncă costă mai mult decât anul trecut.

Așadar, persoanele interesate sunt nevoite să cunoască faptul că anul de vechime a crescut și a ajuns la 9.000 lei.

De asemenea, directorul Casei de Pensii din Vaslui, Isabel Bogdan, a precizat faptul că procedura de cumpărare a vechimii este destul de simplă, iar prin intermediul Ordonanței 163 apare o noutate dacă oamenii își pierd carnetul de muncă.

„Dă posibilitatea cetățenilor să își cumpere acea vechime, să-și încheie un contract de asigurare socială pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă pentru cel mult șase ani anterior încheierii contractului de

asigurare. Metodologia este destul de simplă: ei vin și completează un contract de asigurare socială, depun o declarație că nu desfășoară activitate sau realizează venituri din activități independente. Totodată, prin Ordonanța 163 a mai apărut o noutate: aceea că, în condițiile în care carnetul de muncă este pierdut, deteriorat, se poate valorifica perioada de vechime dacă acel carnet de muncă a fost scanat conform HG 1.768”, a declarat directorul Casei de Pensii din Vaslui, potrivit RRA.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citește și: Crește vârsta de pensionare la 68 de ani! Ce femei sunt vizate de această măsură

Ce se întâmplă cu femeile care nu au cotizat 15 ani la stat[Sursa foto: freepik]

Numărul celor interesați de achiziționarea vechimii în muncă pentru completarea stagiului de cotizare este destul de mare, iar într-un singur an, conform datelor Casei Județene de Pensii din Vaslui, au fost înregistrate 116 de contracte, cu o valoare de peste un milion de lei.

Mai mult decât atât, la nivel național, 23.000 de români au încheiat contracte cu Casa Națională de Pensii Publice în acest sens.

Ce trebuie să facă femeile pentru a cumpăra vechime în muncă

Astfel, dacă se dorește cumpărarea vechimii de muncă, trebuie depusă o cerere la Casa de Pensii, însoțită de o copie după cartea de identitate și o declarație pe proprie răspundere, în care se precizează faptul că nu s-a încasat pensie sau indemnizație de șomaj în perioada pentru care se vrea cumpărarea vechimii.

De asemenea, cererea se completează cu datele cerute în formularul de creare a contului, care se regăsește pe site-ul CNPP. După ce se completează formularul, se apasă butonul Print pentru a putea fi semnat olograf în original, pe hârtie.

Citește și: Greșeala pe care o face Jador în relațiile sale: „Sunt căsătorit cu..” Artistul a recunoscut cine este marea sa iubire la care nu va putea renunța niciodată- kanald.ro

Citește și: 'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave- stirilekanald.ro

Ulterior, după ce respectivul document este semnat olograf, solicitantul se va prezenta personal cu cererea semnată la Casa de Pensii cu actul de identitate în original și copie sau, după caz, cu documentele justificative în original și copie pentru fiecare persoană terță căreia îi va administra contul.

Citește și: Anunț de ultim moment legat de punctul de pensie. Ce trebuie să știe femeile din România

Ce se întâmplă cu femeile care nu au cotizat 15 ani la stat[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Sindromul de vezică dureroasă: cauze, simptome, tratament

Crește vârsta de pensionare la 68 de ani! Ce femei sunt vizate de această măsură

Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Mesajul transmis de Laura Cosoi celor care o criticată că are prea mulți copii: ”Gata, s-a terminat!”

Sfatul zilei din 31 iulie 2024. O zodie se îndrăgostește de o persoană neașteptată!

Ezgi Mola, actrița care joacă rolul Safiye în serialul “Vinovați de iubire”, nuntă de poveste cu alesul inimii sale! Iată cum au strălucit cei doi miri în cea mai fericită din viața lor

Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel


Cookies