Ce se întâmplă cu femeile care nu au cotizat 15 ani la stat! Casa de Pensii a făcut anunțul

Ce se întâmplă cu femeile care nu au cotizat 15 ani la stat! Casa de Pensii a făcut anunțul

Viitori pensionari trebuie să cunoască un aspect important, dacă nu au atins pragul minim de cotizare de 15 ani. Iată despre ce este vorba!

Cetățenii români care sunt aproape de vârsta de pensionare, însă nu au atins pragul minim de cotizare de 15 ani, mai pot cumpăra vechime până la finalul lunii august.

Cu cât s-a scumpit anul de vechime în 2023

Salariul minim s-a majorat la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023, iar o lună de vechime în muncă costă mai mult decât anul trecut. Așadar, persoanele interesate sunt nevoite să cunoască faptul că anul de vechime a crescut și a ajuns la 9.000 lei.

De asemenea, directorul Casei de Pensii din Vaslui, Isabel Bogdan, a precizat faptul că procedura de cumpărare a vechimii este destul de simplă, iar prin intermediul Ordonanței 163 apare o noutate dacă oamenii își

pierd carnetul de muncă.

„Dă posibilitatea cetățenilor să își cumpere acea vechime, să-și încheie un contract de asigurare socială pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă pentru cel mult șase ani anterior încheierii contractului de asigurare. Metodologia este destul de simplă: ei vin și completează un contract de asigurare socială, depun o declarație că nu desfășoară activitate sau realizează venituri din activități independente.

Totodată, prin Ordonanța 163 a mai apărut o noutate: aceea că, în condițiile în care carnetul de muncă este pierdut, deteriorat, se poate valorifica perioada de vechime dacă acel carnet de muncă a fost scanat conform HG 1.768”, a declarat directorul Casei de Pensii din Vaslui, potrivit RRA.

Citește și: Theo Rose a vorbit despre nuntă cu lacrimi în ochi! De ce nu va îmbrăca rochia de mireasă?!- wowbiz.ro

Citește și: Semnele care prevesteau că este ceva în neregulă cu Dj Lalla, tânăra găsită moartă pe o plajă din Mamaia- radioimpuls.ro

Citește și: Crește vârsta de pensionare la 68 de ani! Ce femei sunt vizate de această măsură

Ce se întâmplă cu femeile care nu au cotizat 15 ani la stat

[Sursa foto: freepik]

Numărul celor interesați de achiziționarea vechimii în muncă pentru completarea stagiului de cotizare este destul de mare, iar într-un singur an, conform datelor Casei Județene de Pensii din Vaslui, au fost înregistrate 116 de contracte, cu o valoare de peste un milion de lei.

Mai mult decât atât, la nivel național, 23.000 de români au încheiat contracte cu Casa Națională de Pensii Publice în acest sens.

Ce trebuie să facă femeile pentru a cumpăra vechime în muncă

Astfel, dacă se dorește cumpărarea vechimii de muncă, trebuie depusă o cerere la Casa de Pensii, însoțită de o copie după cartea de identitate și o declarație pe proprie răspundere, în care se precizează faptul că nu s-a încasat pensie sau indemnizație de șomaj în perioada pentru care se vrea cumpărarea vechimii.

De asemenea, cererea se completează cu datele cerute în formularul de creare a contului, care se regăsește pe site-ul CNPP. După ce se completează formularul, se apasă butonul Print pentru a putea fi semnat olograf în original, pe hârtie.

Citește și: Lorena va izbucni în lacrimi! „Va rog frumos să mă votați în Gală să plec acasă!” Aflați cum va reacționa Laurențiu și ce se va întâmpla, sâmbătă, 30 septembrie, în Casa iubirii, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: VIDEO- Teme inteligente cu muncă puțină. Inteligența artificală, folosită adesea de elevi sau studenți- stirilekanald.ro

Ulterior, după ce respectivul document este semnat olograf, solicitantul se va prezenta personal cu cererea semnată la Casa de Pensii cu actul de identitate în original și copie sau, după caz, cu documentele justificative în original și copie pentru fiecare persoană terță căreia îi va administra contul.

Citește și: Anunț de ultim moment legat de punctul de pensie. Ce trebuie să știe femeile din România

Ce se întâmplă cu femeile care nu au cotizat 15 ani la stat

[Sursa foto: freepik]Citește și:

Informație de ultim moment legată de pensie! Ce trebuie să știe femeile din România

Crește vârsta de pensionare la 68 de ani! Ce femei sunt vizate de această măsură

ego.ro Ce să adaugi în apa cu care speli parchetul din casă. Va străluci de curățenie

wowbiz.ro Ce a recunoscut Theo Rose despre fiul ei, după ce fanii au observat asta deja

radioimpuls.ro Cauza morții Laurei Roşca, tânăra găsită moartă pe o plajă din Mamaia

kanald2.ro Câți ani are, de fapt, iubita lui Marius Elisei! Inițial a spus că e cu 10 ani mai mare: „Am făcut o greșeală”

kanald.ro Care a fost cea mai mare dorință a lui Alexandru Arșinel, înainte să moară: „Era necăjit”. Ce l-a rugat regretatul actor pe Dan Negru

stirilekanald.ro O femeie și-a lăsat fiul să moară de foame după ce soțul i-a ordonat să-l nu-l mai hrănească. Bărbatul susținea că acesta trebuia hrănit doar cu „razele soarelui”. Cei doi au fost condamnați pentru moartea nou-născutului


Parteneri
Cookies