Consumată în catități moderate, cafeaua poate avea efecte benefice asupra organismului nostru, însă mulți sunt de părere că, de fapt, aceasta ar afecta destul de grav starea de sănătate. Descoperă, în rândurile de mai jos, beneficiile și contraindicațiile acesteia, dar și ce se întâmplă când renunți la cafea.
Istoria cafelei datează de mai bine de 1000 de ani, ea fiind descoperită în mod întâmplător de către un cioban într-o zonă a Etiopiei numită Kaffa. De-a lungul timpului, cercetătorii au descoperit că există sute de substanțe naturale în boabele de cafea, acestea având efecte benefice asupra sănătății sistemului cardiac și a celui cerebral. Iată care sunt, de fapt, beneficiile consumului de cafea:
Citeste si: CITEȘTE: Ce se întâmplă dacă nu mănânci o săptămână. 3 efecte ale postului negru pentru organism
Beneficiile consumului de cafea
Stimulează creierul
Cafeaua crește randamentul cerebral și fizic, fiind folosită de mulți atleți înainte de intrarea în competiții. Mai mult, cofeină crește numărul acizilor grași care circulă în fluxul sanguin, sporindu-se astfel performanță sportivă.
Ajută la combaterea depresiei
Potrivit unor studii efectuate în SUA, persoanele care beau în medie patru cești de cafea pe zi sunt cu 10% mai puțin predispuse depresiilor, decât cele care nu consumă niciodată cafea.
Se pare că responsabilă cu starea pozitivă de spirit nu este cofeină, ci antioxidanții din boabele de cafea.Protejează ficatul
Datorită cantității considerabile de antioxidanți, cafeaua întârzie dezvoltarea unor afecțiuni grave ale ficatului precum fibroză hepatică sau carcinom. Mai mult decât atât, la nivel global există o legătură directă între consumul de cafea și scăderea mortalității celor cu sau fără afecțiuni hepatice.
Citeste si: CITEȘTE: În cât timp poți rămâne însărcinată
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Efectele negative ale consumului excesiv de cafea
Cofeina ne face iraționali și agitați
Un studiu arată faptul că un consum ridicat de cafea duce la creşterea tensiunii arteriale, la stimularea inimii şi la creşterea frecvenţei respiraţiei.
Dureri de cap și migrene
Prea multă cofeină poate provoca dureri de cap și migrene. Persoanele care metabolizează încet cafeină pot avea, de asemenea, un risc crescut de atac de cord din cauza consumului de cafea. Mai mult, dacă se administrează antidepresive, medicii recomandă evitarea cofeinei deoarece aceasta poate spori efectele.
Chisturile mamare
Un studiu a demonstrat că femeile ce au consumat până la 250 mg de cafeină zilnic prezintă un risc crescut de a dezvolta chisturi mamare, iar în cazul în care au depășit această doză ajungând până la un consum de peste 500mg zilnic, riscul de dezvoltare a chisturilor la sân ajunge până la 2,3 ori mai mare, față de 1,5 în primul caz.
Citeste si: DESCOPERĂ: Ce înseamnă când visezi că îți cade un DINTE
Ce se întâmplă când renunți la cafea
Cafeaua provocă carențe de vitamina B și reduce absorbția fierului cu până la 80%, de aceea este bine să o consumi la cel puțin o oră după un aliment bogat în fier. Mai mult, consumul acesteia influențează asimilarea magneziului, zincului și a vitaminei D.
Vei avea dinții mai albi
Pentru faptul că este acidă, cafeaua consumată în exces îți poate afecta smalțul dinților. De asemenea, aceasta predispune apariția tartrului, motiv pentru care n-ar strica să renunți la această băutură ori să o consumi în cantități moderate.
Vei dormi mai bine
Cu toate că în următoarea perioadă de după ce ai renunțat la consumul de cafea te vei simți obosit din cauza lipsei de stimulenți, este bine să știi că vei avea un somn mai odihnitor. Acest beneficiu este valabil în special pentru persoanele care obișnuiau să bea o cafea și după-amiaza. Un studiu arată faptul că o ceașcă de cafea băută chiar și cu șase ore înainte de culcare îți poate perturba somnul.
Vei avea o piele mai frumoasă
O dată cu îmbunătăţirea calităţii somnului, tenul tău nu va avea decât de câştigat! Cearcănele se vor atenua vizibil, tenul va fi mult mai luminos, iar dependenţa de cafea va dispărea fără măcar să simți acest lucru.
Vei slăbi
De obicei, persoanele preferă să consume cafea în combinație cu lapte sau zahăr, ceea ce înseamnă un raport caloric mai mare. Cercetările arată faptul că o ceașcă de cafea neagră, fără zahăr, lapte sau alte arome, conține aproximativ 2 calorii, spre deosebire de 134 de calorii în cazul în care optezi pentru lapte și zahăr.
Vei acumula mai puțini antioxidanți
Consumul de cafea poate avea și rol antioxidant, lucru pe care l-a arătat un studiu efectuat în SUA. Prin urmare, dacă renunți la consumul de cafea, vei pierde implicit și beneficiile sănătoase pe care aceasta le oferă organismului tău.