Un studiu controversat sugereaza o legatura între machiajul folosit de femeile gravide si nivelul mai scazut de inteligenta al copiilor lor.
Cercetatorii din New York au analizat impactul unor chimicale din produsele de machiaj, numite ftalati. Aceste substante modifica echilibrul hormonal natural si se gasesc aproape in orice produs.
In cadrul studiul au fost analizati 4 ftalati, care se gasesc in oja, in ruj, in fixativul de par si in unele sapunuri.
Apoi ei au monitorizat evolutia a 328 de femei si a copiilor lor, toti provenind din familii cu venituri modeste.
Femeile gravide au dat mostre de urina in ultimele 3 luni de sarcina, pentru a se masura nivelul de chimicale din organismul lor.
Copiii mamelor care au fost expuse la compusii ftalati DnBP si DiBP au avut un IQ cu 6-7 puncte mai mic comparativ cu copiii femeilor care au avut un nivel mai scazut de chimicale in corp.
Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament
Autorul
Testele au fost facute atunci cand copiii aveau 7 ani.
In prezent nu exista o lege care sa interzica eliminarea ftalatilor din produsele destinate gravidelor. In ultimul trimestru de sarcina se dezvolta creierul copilului, iar in aceasta perioada el este sensibil la acesti factori de mediu.
Un studiu anterior a sugerat un impact negativ in dezvoltarea copiilor de 3 ani, iar un alt studiu a demonstrat ca bebelusii expusi la un nivel ridicat de ftalati au un risc cu 78% mai mare sa faca astm.
Producatorii nu sunt obligati sa scrie pe etichetele produselor daca acestea contin ftalati. Unele companii care produc cosmetice au renuntat la aceste chimicale, dar altele inca le folosesc.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat insa ca ftalatii reprezinta un pericol serios si ca trebuie luate masuri pentru limitarea expunerii la aceste substante.
Sursa: www.descopera.ro