Succesiunea reprezintă o procedură prin care se dezbate moștenirea și este acea modalitate prin care patrimoniul unei persoane decedate trece în patrimoniul altor persoane aflate încă în viață, către una sau mai multe persoane.
Moștenirea asigură transmiterea bunurilor, persoanei care nu mai este în viață, către una sau mai multe persoane care încă sunt în ființă. Regulile sunt foarte multe și foarte stricte, iar Codul civil le cuprinde în totalitate. Ana Denis Badea, avocat, a vorbit despre toți pașii pe care trebuie să îi urmăm, în momentul în care luăm parte la o succesiune. Iată tot ce trebuie să știi!
Citeste si: „Și-a pus la punct situația”. Ce s-a întâmplat cu averea Mariei Ciobanu. Artista a pierdut sume mari de bani
Citeste si: “Vrei să ai parte de experiența vieții tale? Fără curaj nimic nu este posibil!”
Ce reprezintă succesiunea
Ana Denis Badea, a vorbit, în cadrul emisiunii, „Dimineața cu noi”, despre succesiune și pașii pe care trebuie să îi urmăm, deoarece este o procedură foarte amplă, iar regulile sunt multe și stricte.
,,Succesiunea reprezintă procedura prin care se dezbate moștenirea, însemnând acea modalitate prin care patrimoniul unei persoane decedate trece în patrimoniul altor persoane aflate în ființă, către una sau mai multe persoane. Practic se stabilește care este patrimoniul persoanei decedate, se stabilește calitatea de moștenitori, care anume dintre persoanele care au vocație succesorala pot culege aceasta moștenire, se stabilesc cotele, si se dezbate succesiunea. Acesta este termenul pentru finalizarea întregii proceduri, dezbaterea succesiunii”, a spus avocatul Ana Denis Badea.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Testamentul îți permite să îți împarți averea cum dorești, însă există o categorie de moștenitori, dintre cei legali, care beneficiază de o rezervă succesorală, adică o parte din moștenirea din patrimoniul defunctului.
Averea nu se poate lăsa unei persoane, în defavoarea moștenitorilor rezervatari, aceștia fiind soțul supraviețuitor, descendenții și părinții.,,În principiu testamentul îți permite să îți împarți averea cum dorești tu însă există o categorie de moștenitori, dintre moștenitori legali, care beneficiază de o rezervă succesorala, adică, o parte din moștenirea din patrimoniul defunctului li se cuvinte acestor moștenitori rezervatari, chiar in ciuda dorinței defunctului. Adică nu-ți poți lăsa toată averea unei persoane în defavoarea moștenitorilor rezervatari, aceștia fiind, soțul supraviețuitor, descendenții si părintii.
Citeste si: Ce avere a lăsat în urmă Alexandru Arșinel! Era unul dintre cei mai bogați actori din România
Citeste si: Milionarul Rainer Schaller și familia sa s-au prăbușit cu avionul în Costa Rica
Ce a mai spus avocatul în legătură cu moștenirea
La moștenire participă soțul supraviețuitor alături de rudele defunctului, iar rudele sunt clasificate în patru categorii. Soțul este cel care moștenește alături de fiecare categorie de rude. Soțul moștenește alături de fiecare categorie de rude în parte, iar cota lui de moștenire diferă în funcție de categoria de rude cu care vine în concurs, deoarece acele patru categorii de rude se exclud una pe cealaltă, în momentul în care sunt prezenți moștenitori din prima categorie, implicit nu mai vin ceilalți la moștenire.
,,La moștenire participă soțul supraviețuitor întotdeauna alături de rudele defunctului. Rudele sunt clasificate în patru categorii, avem prima clasă, clasa descendenților, copiii, clasa ascendenților privilegiați, părinții, si colateralii privilegiați, frații si surorile, clasa a treia, ascendenții ordinari, bunici, străbunici, si clasa a patra colateralii ordinari, mătuși, unchi, verișori. Soțul moștenește alături de fiecare categorie de rude în parte și cota lui de moștenire diferă în funcție de categoria de rude cu care vine în concurs, pentru că cele patru categorii de rude se exclud una pe alta dacă există moștenitori din prima categorie atunci nu mai vin ceilalți la moștenire”, a mai declarat Ana Denis Badea.
Citeste si: Ce alegi între naștere naturală sau cezariană. ,,Viitoarele mame știu acest lucru”