Ce presupune meseria de croitor. „Nu este deloc ușor”


Ce este un croitor, ce presupune meseria de croitor, dar și ce salariu primește un croitor pentru serviciile sale.


In articol:

Meseria de croitor implică multă pasiune, precum și creativitate și devotament. În trecut, meseria de croitor era considerată una dintre cele mai nobile meserii.

Croitoria datează încă din Antichitate, iar în prezent, persoanele care își doresc haine unice și care să se potrivească perfect pe corpul lor aleg un croitor în locul hainelor mass-market, produse pe scară largă.

În Antichitate și până la marea industrializare, fiecare haină era realizată manual, iar fiecare articol necesita multe ore de atenție și de manoperă.

În prezent, croitorii apelează la mașina de cusut, așa că lucrurile s-au simplificat în mod considerabil.

Citeste si: Cum să te îmbraci dacă vrei să arăți senzațional la un eveniment important?

Servicii croitorie

Servicii croitorie de lux

[Sursa foto: PixaBay]

Pentru a realiza o piesă perfectă, croitorii de lux fac peste 35 de măsurători înainte de a se tăia materialul. Astfel, croitorii se asigură de faptul că ținuta va arăta perfect la ultima probă.

 

Casa Armani a lansat în 2006 serviciul „fatto a mano su misura”, în traducere liberă: făcut manual pe măsura dumneavoastră.

Giorgio Armani: „ Această linie combină originile artei vestimentare cu inovația de design a atelierului modern.

În aceste vremuri de grupuri mari și globalizare – continuă designerul de modă – este mai mult ca niciodată necesar să ne amintim de punctul de plecare al modei, adică dorința de a face haine frumoase, care să poată fi purtate”, a dezvăluit Giorgio Armani pentru www.fashionmagazine.it.

Și în ceea ce privește decizia asupra țesăturilor, nicio problemă: la cerere, mostrele de țesături pot fi livrate direct la adresa clientului.

Citeste si: Cum afli ce tip de siluetă ai și cum să alegi hainele în funcție de forma corpului

 

Atelier croitorie Bucuresti

Atelier croitorie Bucuresti

[Sursa foto: PixaBay]

Există o mare diferență între hainele "pret a porter" sau "ready to wear" și hainele "tailor made". Primele sunt realizate în serie și se găsesc în magazine, în timp ce hainele de tip „tailor made sunt personalizate.

Cele mai cunoscute ateliere de croitorie și design vestimentar au tradiții de sute de ani și au fost deschise în Marea Britanie, Anglia, Italia și Franța, fiind considerate un etalon al bunului gust și al eleganței.

În cadrul emisiunii „Dimineața cu noi”, Diana Dragne, manager de creație, a dezvăluit ce presupune meseria de croitor.

Citeste si: Ce piese vestimentare nu trebuie să lipsească din garderobă. „Nu trebuie să faci un efort ci să ai piese care se potrivesc între ele. ”

 

Ce este un croitor

Ce este un croitor si ce presupune aceasta meserie

[Sursa foto: PixaBay]

„Dacă ne grăbim și ne chinuim și dorim să ajutăm, într-o zi putem să realizăm o astfel de rochie și să facem o clientă fericită.

În primul rând, o croitoreasă trebuie să aibă o diplomă în domeniu. În al doilea rând, vine la probă și vedem cum lucrează la mașină, dacă este capabilă să facă un produs cap-coadă pentru că sunt foarte multe doamne care ne spun că sunt croitorese, că fac absolut orice, iar atunci când vin nu știu să facă un corset, adică prima probă, începem cu un corset. Dacă trecem proba corsetului, gata, este a noastră, totul este în regulă, pentru că celelalte detalii pe parcurs le învățăm, le învățăm de la colege, le învățăm lucrând. 

 

Adică, nu se descurcă, vin și întreb, măi, eu aici ce trebuie să fac? Mai strâng, mai fac, mai iau? Pentru că fiind foarte multe comenzi, ele le croiesc pe dimensiunile fetelor, dar și ele trebuie să fie foarte atente, să le măsoare, adică să nu avem foarte multe modificări.

Este o meserie foarte grea din punctul meu de vedere. De-a lungul anilor, înainte să mă apuc de această afacere, auzeam tot timpul: este o simplă croitoreasă, mă duc la croitoreasă, totul este foarte ușor. Nu, este exclus, nu este deloc ușor să te trezești dimineața, să vii la muncă, să stai să croiești, în timp ce tu croiești trebuie să gândești anumite lucruri,  ca să îți iasă în dimensiuni și ca să îți iasă, să te ocupi de cliente, să le sfătuiești cum le-ar veni. Nu, nu este deloc ușor, dar se poate dacă iubești o meserie și îți dorești să o faci”, a dezvăluit invitata emisiunii „Dimineața cu noi”.

Ce salariu are o croitoreasă

Cât despre salariul pe care îl primește o croitoreasă cu experiență, aici lucrurile sunt destul de simple.

Acum vorbim de două tipuri de categorii de salarii. Sunt salariile doamnelor care fac produse cap-coadă, croiesc, îți fac modelul după o poză, iar salariile pornesc de undeva de la 4000- 4500, se ajunge uneori și la 6000 de lei plus carte de muncă și a doua categorie va fi categoria doamnelor care lucrează doar în mașină, adică nu știu să croiască, nu fac probe, nu intră în contact cu cliente, nimic, doar cusăturile. Salariile lor pleacă de undeva de la 3000 de lei, 3500 de lei ”, a mai spus invitata.

 


Abonează-te pe

Citește și:

Cum afli ce tip de siluetă ai și cum să alegi hainele în funcție de forma corpului

Sarah Prodan, despre suferința Anamariei Prodan după divorț: Am văzut-o pe mama mea plângând în...

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Truc genial pentru blugii largi în talie. Cum poți rezolva problema

Cine a inventat blugii. La început erau purtați de crescătorii de vite

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Pentru tine
Siropul de brad si beneficiile sale
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Video
Parteneri