Ce nu se face în Săptămâna Mare. Știai că e interzis să mănânci sau să bei oțet în Vinerea Mare?

ce nu se face in saptamana mare

Ce nu se face în Săptămâna Mare

Mai sunt câteva zile și se termină Săptămână Mare. Însă știați ce nu trebuie făcut în această săptămână?

Aflați din rândurile următoare ce nu trebuie făcut în Săptămâna Mare, dar și ce semnifică fiecare zi în parte, din această săptămână.

 

Ce nu se face în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor

  • Se ajunează în Săptămâna Patimilor, adică nu se mănâncă nimic până seara, conform rânduielilor canonice.
  • Pentru a se potrivi cu spiritul sărbătorilor Pascale, regulile Bisericii cer creştinilor să respecte postul negru, abstinența conjugală și rugăciunea în zilele Săptămânii Mari.
  • Unii membri ai credinței creştine țin un post negru începând din Joia Mare până la slujba de împărtășire a Învierii.
  • Se spune că să dormi în Joia Mare este rău, deoarece cei care o fac vor rămâne fără activitate timp de un an. În această zi, o femeie va deveni Joimarița, ceea ce o va împiedica să lucreze tot anul.
  • Cu toate acestea, datinile indică faptul că morții revin la casele lor în această zi în fiecare an și rămân acolo până în sâmbăta Rusaliilor.
  • Nu este permis să mănânci sau să bei oțet în Vinerea Mare. Când Iisus a fost răstignit pe cruce, a fost bătut cu urzici și i s-a udat buzele cu oțet când a cerut să bea apă.

Citește și: La ce temperatură se păstrează ouăle fierte ca să nu se strice. Modul corect de depozitare

cand se coace cozonacul
Ce nu se face în Săptămâna Mare

Citește și: Rețeta de pască cu aluat de pandișpan a Ilenei Sterp: „Se apropie sărbătorile Pascale și vreau să vă dau o idee de pască delicioasă.”

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Ce e bine să faci în Săptămâna Patimilor si ce semnificație are

Lunea Mare: Aceasta este prima zi în care Fiul lui Dumnezeu a suferit pentru păcatele noastre, în ziua care precede Duminica Floriilor. În această zi, gospodinele încep curățenia de Paște, care necesită aerisirea tuturor lucrurilor. Pentru a elimina toate relele de peste iarnă, se scoate totul afară și se aerisește locuința. Totul se văruiește și se spală. 

Marțea Mare sau Marțea Seacă: Este a doua zi din Săptămâna Patimilor. Se spune că credincioșii trebuie să se spele „ritualic” pentru a avea parte de sănătate. Acest obicei este considerat a preveni toate bolile. Femeile continuă să curățească casele în Marțea Mare. Curățenia generală pentru sărbătorile pascale este realizată de ei, care aspiră, șterg geamurile, dau cu mătura și îndeplinesc cele mai dificile treburi casnice.

ce semnifica saptamana mare
Ce nu se face în Săptămâna Mare[Sursa foto: freepik]

Miercurea Mare: În Miercurea Mare, a treia zi din Săptămâna Patimilor, este ultima zi în care poți face curat în casă. În conformitate cu tradiția, gospodinele trebuie să finalizeze toate sarcinile înainte de Joia Mare, care este ziua în care încep pregătirile culinare. În anumite regiuni ale țării, există obiceiul ca copiii să meargă cu colindul când soarele asfințește seara, astfel încât să poată roși ouă.

Este interzis credincioșilor să vorbească rău sau să se certe.

Joia Mare: În biserici, în această zi se vorbește despre spălarea picioarelor de către Mântuitor a ucenicilor săi, dându-le pildă de smerenie atât lor, cât și nouă. În cele mai multe locuri, Joia Mare este ziua în care ouăle sunt vopsite în roșu, reprezentând sângele lui Iisus Hristos. În Joia Mare se ține post cu mâncare uscată, iar clopotele nu se mai bat la biserici.

În schimb, se bate toaca și se împărtășesc creștinii care s-au spovedit. Tradiția spune că în Joia Mare se gătesc pasca, drob, cozonaci și alte mâncăruri la cuptor. În această zi, se oferă de pomană diferite tipuri de alimente sufletelor adormite. O superstiție veche spune că fetele care doresc să-și viseze alesul trebuie să pună câte un nod pe o sfoară în timpul serviciului, după fiecare evanghelie, apoi să pună sfoara sub pernă.

Citește și: Salariul minim se va calcula diferit! Directiva care explică noua formulă: Pot include 60% din salariul median brut- kanald.ro

Citește și: Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news- stirilekanald.ro

cand se vopsesc oua
Ce nu se face în Săptămâna Mare[Sursa foto: freepik]

Vinerea Mare sau Vinerea Neagră: Este cea mai tulburătoare dintre zilele în care Domnul a suferit. Este o zi aliturgică, deoarece Liturghia simbolizează jertfa nesângeroasă a lui Hristos, în formă de pâine și vin. De aceea, două jertfe nu pot fi aduse în aceeași zi. Denia Prohodului Domnului este oficiată în seara acestei zile. În această zi nu se fac munci agricole, nu se spală rufe, nu se vopsesc ouă, nu se coc cozonaci, nu se face pasca și nu se face nimic altceva. De obicei, este permis să se țină post negru în Vinerea Mare. Cei care urmează un post negru nu ar trebui să mănânce urzici sau să pună oțet în mâncare lor. Acest lucru se datorează faptului că, după ce Iisus a fost biciuit, i s-a dat să bea oțet. În timpul Vinerii Negre, se fac și prognoze meteorologice, care spun că anul va fi bogat dacă plouă. Se spune că oamenii care se scufundă în apă rece de trei ori în Vinerea Mare vor rămâne sănătoși tot anul. Deoarece aceste activități prezintă un risc semnificativ de boală și spirite rele, femeile nu au voie să coasă, să țeasă, să coacă pâine.

Sâmbăta Mare: Cunoscută și sub numele de Sâmbăta Paștelui, este ultima zi din Săptămâna Patimilor din 2024. Este ziua în care trupul Mântuitorului Iisus s-a odihnit în criptă. Este un moment de liniște pentru cei care sunt devotați. Aceștia sunt pregătiți pentru cea mai mare veghe. Luminile se aprind în toate bisericile ortodoxe din întreaga țară pentru a anunța apropierea Învierii Domnului. Pentru a evita un an greu, plin de provocări și încercări, credincioșii trebuie să facă tot posibilul să ajungă la slujba de Înviere în această zi. În Sâmbăta Mare, femeile se spală pe cap, se piaptănă, își pun haine curate, se închină și se roagă conform tradiției vechi.

saptamana mare
Ce nu se face în Săptămâna Mare[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Durere de ovare – cauze subiacente și tratament

Rețeta de pască cu aluat de pandișpan a Ilenei Sterp: „Se apropie sărbătorile Pascale și vreau să vă dau o idee de pască delicioasă.”

Cum arăta Gina Pistol până să își facă 4 operații la nas. Imagini ȘOC, e de nerecunoscut!

Cum a fost suprins Florin Piersic în ambulanță?! Starea lui este clară

"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei soacră a dat-o din nou în judecată

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

Robi și Sebastian, la un pas de altercație în Casa iubirii! „Vrei să te cerți cu mine?” Aflați ce tensiuni fără precedent se vor isca între cei doi concurenți, vineri, 17 mai, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D

"Fata mea putrezește în mormânt, el..." - Mărturiile șocante ale mamei Monicăi, fata moartă în accidentul din Timiș


Cookies