Ce nu ai voie să faci de Sfântul Dumitru 2022


Află care sunt lucrurile pe care nu este bine să le faci de ziua Sfântului Dumitru.


In articol:

În fiecare an pe data de 26 octombrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru sau Sfântul Dimitrie.

Această sărbătoare este inscripționată cu cruce roșie și are o importanță semnificativă pentru creștinii ortodocși. Sărbătoarea Sfântului Dumitru este cel mai important evenimente religios al toamnei din calendarul creștin ortodox.  

Sfântul Dumitru este cunoscut și sub denumirea de Sfântul Dimitrie Izvorător de Mir. Această denumire este folosită deoarece din moaștele sale, care se află în Tesalonic, a curs și curge mir. Astfel, Sfântul Dimitrie a primit și numele de Izvorătorul de Mir.

În prima duminică după Sfântul Dimitrie, la Vecernie este deschisă racla în care sunt prezente sfintele moaște. Acolo, Mitropolitul scoate tava de sub sfintele moaște cu mir, care este amestecat cu ulei de la Sfântul Maslu și este dăruit credincioșilor bolnavi pentru tămăduire.

Pentru poporul român, Sfântul Dimitrie este o sărbătoare cu o însemnătate aparte. În fiecare an, de Sfântul Dumitru are loc un pelerinaj mare în București care se întinde pe mai multe zile.

Astfel, credincioșii de pretutindeni au ocazia să vină și să se roage la Sfântul Dumitru pentru vindecarea de boli și pentru sănătate.

Ce este interzis să faci de Sfântul Dumitru

Citește si: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru

Sfântul Dimitri Izvorătorul de Mir

Sfântul Dimitri Izvorătorul de Mir

[Sursa foto: doxologia]

În funcție de zona din care fac parte, credincioșii respectă anumite tradiții pentru ca Sfântul Dumitru să îi ajute. Totuși, există anumite lucruri care sunt strict interzise în ziua de Sfântul Dumitru dacă vrei să-ți meargă bine.

Nu se face treabă în gospodărie

La fel ca în cazul celorlalte zile de sărbătoare, dar și zilelor de duminică, Dumnezeu a rânduit ca acestea să fie adresate strict rugăciunii. Astfel, credincioșilor le este interzis să facă orice treabă casnică. Nu aveți voie să spălați, să călcați, să coaseți sau să faceți orice altă treabă în gospodărie. Această zi constituie o zi de odihnă pe care trebuie să o dedicați rugăciunii și Sfântului Dumitru. Potrivit tradiției populare, se spune că dacă lucrezi în ziua de Sfântul Dumitru, te vei îmbolnăvi curând.

  Nu se face focul în casă

Citeste si: Ce trebuie să porți de Sfântul Dumitru 2022

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Dumitru

La sărbătoarea în cinstea Sfântului Dumitru nu e bine să faci focul în casă, deoarece se spune că adevărata căldură se află în sufletele oamenilor.

Nu se cer bani

În ziua de 26 octombrie nu ai voie să ceri bani sau altceva în schimb dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva. Se zice că dacă vei ajuta pe cineva fără să aștepți ceva în schimb, atunci și Sfântul Dumitru te va ajuta la rândul său.

Nu este bine să te cerți

De Sfântul Dumitru nu este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați. De asemenea, dacă ești certat cu cineva, acum este ocazia potrivită pentru a îngropa securea războiului.

Rugăciune adresată Sfântului Dumitru

Citeste si: Ce se mănâncă de Sfântul Dumitru 2022

Rugăciune pentru Sfântul Dumitru

Iată o rugăciune adresată Sfântului Dimitrie Izvorătorul de Mir pe care dacă o rostești, te va scăpa de toate greutățile și necazurile:

Sfinte Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtor de Mir, ne rugăm ție în clipe de mare necaz pentru a ne apăra de primejdia care ne înconjoară. Așa cum Tu ai reușit să nu te închini la idoli și la dușmanii lui Hristos, tot așa ajută-ne să-i biruim pe toți dușmanii noștri știuți și neștiuți. Sfinte Mare Mucenic, dă-ne putere și binecuvântează-ne să-i învingem pe cei care vor să ne aducă pagubă și să ne despartă de persoanele pe care le prețuim și le iubim. Așa cum L-ai ajutat pe Nestor să-l învingă pe crudul lie, cel care-i omora pe creștinii din Salonic, tot așa ajută-ne pe noi să scăpăm de dezbinarea, de ura și de răzbunarea celor care vor să surpe munca noastră și ajută-ne să scăpăm din cele mai cumplite primejdii. Roagă-l Tu pe bunul Dumnezeu să ne dăruiască nouă marea lui milă. Amin.


Abonează-te pe

Citește și:

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru 2022

Crăciunița, floare de Sărbătoare: Tot ce trebuie să știi despre această plantă

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Ce trebuie să porți de Sfântul Dumitru 2022

Ce se mănâncă de Sfântul Dumitru 2022

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Cine este Andia. „Mi-am dat seama că am voce de radio!”
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri