Ce înseamnă starea de urgență anunțată de către Klaus Iohannis


Ce presupune starea de urgență anunțată în urmă cu puțin timp de către președintele României, Klaus Iohannis.


In articol:

Potrivit articolului 93 din Constituția României, (1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.
(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.

În situația în care Parlamentul nu încuviințează starea instituită, Președintele României revocă decretul, măsurile dispuse încetându-și aplicabilitatea. Legislaţia care cuprinde măsurile excepţionale, în cazul stării de urgenţă, este Ordonanța de urgență nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență.

Stare de urgență în România
Stare de urgență în România

Decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgență trebuie să prevadă următoarele: a) motivele care au impus instituirea stării; b) zona în care se instituie; c) perioada pentru care se instituie; d) drepturile și libertățile fundamentale al căror exercițiu se restrânge, în limitele prevederilor constituționale și ale art.
4 din prezenta ordonanță de urgență.

Citeste si: România, în stare de urgență! Anunțul de ultimă oră al Președintelui Klaus Iohannis

e) autoritățile militare și civile desemnate pentru executarea prevederilor decretului și competențele acestora; f) alte prevederi, dacă se consideră necesare.

Citeste si: Un medic infectat cu COVID-19 a dezvăluit ce simptome a avut în fiecare zi de la diagnosticare

coronavirus
coronavirus

Ce măsuri se iau în stare de urgenţă

 

(1) Pe durata stării de urgență, se pot lua următoarele măsuri: a) aplicarea de către autoritățile militare a măsurilor prevăzute în planurile aprobate conform dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență și ale decretului de instituire;

b) organizarea și asigurarea cu prioritate a transporturilor pentru nevoile forțelor destinate apărării c) închiderea frontierei de stat, în întregime sau în zona în care a fost instituită starea de urgență, intensificarea controlului la punctele de trecere a frontierei care rămân deschise, precum și a pazei și supravegherii frontierei pe toată lungimea sa. (2) Pe durata stării de urgență, instituită în temeiul art. 3 lit. b), autoritățile și instituțiile publice, agenții economici și populația sunt obligați să aplice și să respecte prevederile legale speciale pe domeniu, precum și măsurile dispuse de autoritățile competente.


Abonează-te pe

Citește și:

Ellie White se căsătorește după 13 ani de relație!

WOW! Cât de frumoasă a ajuns în urma operațiilor! Recunoști vedeta?

Ricardo de la Puterea Dragostei a dat replica după ce Deea l-a acuzat de infidelitate! „Aș putea să spun și eu foarte multe! Am stat cu o...”

Perversu de pe Târgu Ocna, unul dintre oamenii de încredere ai lui Jador, a reacționat după scandalul de la Survivor! „Vorbește prost, dar nu zice din suflet! Zanni e un…”

Kanal D, lider absolut de audiență cu “Survivor România”; stația și-a adjudecat peste un sfert din cota de piață la nivel national

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Anca Serea este însărcinată cu al șaptelea copil? Adrian Sână, declarații surprinzătoare!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri