Ce înseamnă sărbătoare cu cruce albastră. Care este semnificația ei

Ce înseamnă sărbătoare cu cruce albastră. Care este semnificația ei
Ce înseamnă sărbătoare cu cruce albastră. Care este semnificația ei

Află din rândurile următoare ce înseamnă sărbătoarea cu cruce albastră și care este semnificația ei.

Calendarul creștin ortodox cuprinde o serie de semne și simboluri care au o anumită semnificație. Cele mai importante simboluri din calendar sunt bineînțeles crucile. Acestea au diferite culori: roșu, negru și albastru. În ceea ce privește crucea roșie, toată lumea știe că în momentul în care apare o astfel de cruce în calendar, putem să vorbim despre o sărbătoare de importanță semnificativă.

Sărbătorile cu cruce roșie reprezintă praznicele mari, la care se face priveghere mare, închinate Sfintei Treimi, Mântuitorului, Sfântului Duh, Născătoarei de Dumnezeu și Înălțării Sfintei Cruci.

De asemenea, putem să vorbim despre cruce roșie și în cadrul sărbătorilor celor mai importanți sfinți, la care se face priveghere. Acestea sunt zile nelucrătoare, pe care creștinii de pretutindeni trebuie să le dedice lui Dumnezeu și evenimentului semnificativ pe care îl celebrează în ziua respectivă, lăsând la o parte treburile casnice.

Atunci când vine vorba despre sărbătorile cu cruce neagră, aici vorbim despre alte sărbători ale sfinților, dar de data aceasta, în cazul lor este vorba despre zile lucrătoare.

Există, de asemenea, și sărbătorile trecute alături de o cruce neagră urmată de o paranteză în partea dreaptă, ce reprezintă sărbători ale sfinților care au doxologie mare.

Cu toate acestea, mulți creștini se întreabă ce semnifică de fapt crucea albastră din calendar. Descoperă din rândurile următoare ce înseamnă când e sărbătoare cu cruce albastră, care este cea mai cunoscută sărbătoare cu cruce albastră din calendar și ce nu ai voie să faci când este o astfel de sărbătoare cu cruce albastră în calendar.

Ce înseamnă când e sărbătoare cu cruce albastră

Citește și: Ce se face de Sânziene, sărbătoarea denumită şi Drăgaica

Ce înseamnă sărbătoare cu cruce albastră. Care este semnificația ei
Ce înseamnă sărbătoare cu cruce albastră. Care este semnificația ei[Sursa foto: freepik]

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citește și: Cele 12 rugăciuni înainte de spovedanie. "Părinte, vreau să-mi faceţi o spovedanie generală"

Atunci când vine vorba de sărbătorile cu cruce albastră, este important de precizat faptul că acestea au o semnificație aparte pentru poporul român. Mai exact, ele marchează pomenirile sfinților români sau ale căror moaște se găsesc în România.

Cea mai cunoscută sărbătoare cu cruce albastră din calendar

Ce înseamnă sărbătoare cu cruce albastră. Care este semnificația ei
Sfântul Antonie de la Vâlcea [Sursa foto: kanald]

Una dintre cele mai cunoscute sărbători cu cruce albastră din calendar este sărbătoarea Sfântului Antonie. Acesta se prăznuiește în data de 23 noiembrie și este notată în calendar cu o cruce albastră.

Sfântul Antonie este un sfânt român, care are o importanță semnificativă pentru creștinii de pretutindeni.

Citește și: Greșeala pe care o face Jador în relațiile sale: „Sunt căsătorit cu..” Artistul a recunoscut cine este marea sa iubire la care nu va putea renunța niciodată- kanald.ro

Citește și: 'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave- stirilekanald.ro

Mai mult decât atât, sărbătoarea Sfântului Antonie este considerată cu atât mai importantă pentru faptul că pică în postul Crăciunului. Astfel, în data de 23 noiembrie, atunci când creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Antonie, nu se fac nunți. Cu toate acestea, este dezlegare la ulei și pește.

Ce nu ai voie să faci când e sărbătoare cu cruce albastră în calendar

Ce înseamnă sărbătoare cu cruce albastră. Care este semnificația ei
Ce înseamnă sărbătoare cu cruce albastră. Care este semnificația ei[Sursa foto: freepik]

Deși sărbătorile cu cruce albastră au o semnificație aparte pentru poporul român, credincioșii pot să lucreze în acele zile, spre deosebire de cele marcate cu cruce roșie. Cu toate acestea, preoții recomandă să dedicăm acele zile rugăciunii și să realizăm anumite treburi gospodărești doar dacă este absolut necesar. Mai mult decât atât, atunci când vine vorba de spălatul hainelor, acest lucru se poate face doar dacă vorbim despre hainele de copil sau de persoane bătrâne și bolnave, care trebuie neapărat spălate. În caz contrar, credincioșii ar trebuie să evite să spele haine în astfel de zile marcate cu cruce albastră în calendar.

De asemenea, preoții spun că în zilele cu cruce albastră creștinii nu trebuie să bârfească sau să se certe cu persoanele din jurul lor. Mai mult decât atât, dacă apare în calea noastră un om care are nevoie de ajutor, nu trebuie să îl refuzăm. De aceea, trebuie să ajutăm oamenii din jurul nostru, mai ales cei care traversează un necaz sau o boală.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.



Citește și:

Puseurile de creștere la bebeluși – ce ar trebui să știe părinții?

Cum păstrezi Lumina Sfântă de Paște pentru mai mult timp

Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Mesajul transmis de Laura Cosoi celor care o criticată că are prea mulți copii: ”Gata, s-a terminat!”

Sfatul zilei din 31 iulie 2024. O zodie se îndrăgostește de o persoană neașteptată!

Ezgi Mola, actrița care joacă rolul Safiye în serialul “Vinovați de iubire”, nuntă de poveste cu alesul inimii sale! Iată cum au strălucit cei doi miri în cea mai fericită din viața lor

Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel


Cookies