Ce înseamnă post aspru. Care sunt alimentele acceptate?


Posturile rânduite de Biserica Ortodoxă Creștină sunt de multe feluri, unele mai dure, altele mai îngăduitoare, toate fiind menite să îi aducă cinstire lui Dumnezeu. Află câte tipuri de post există și ce înseamnă postul aspru:


In articol:

Postul creștinesc prevede înfrânarea, pentru o perioadă de timp, de la mâncărurile de dulce precum carnea de orice fel, brânza, laptele, grăsimile și băuturile alcoolice. Toate acestea sunt menite să întărească sufletul și să consolideze sănătatea organismului nostru. În funcție de practici, posturile sunt de mai multe feluri. Descoperă, în rândurile de mai jos, câte tipuri de post există și ce înseamnă postul aspru:

Citeste si: CITEȘTE: Care e cel mai sănătos lapte vegetal. Perfect pentru post și nu numai

Ce inseamna post aspru

Ce inseamna post aspru

[Sursa foto: Unsplash]

Tipuri de post

Potrivit Bisericii Ortodoxe, creștinii recunosc cinci tipuri pricipale de post și anume cel ușor, postul comun, cel integral, postul particular și postul aspru, toate având specificații diferite. Iată ce presupune fiecare tip de post în parte și care ste cel mai lung și aspru din an:

Postul ușor

În vocabularul popular se mai numește și „dezlegare”, mai exact atunci când se îngaduie consumarea peștelui, vinului, și untdelemnului.

Astfel de dezlegări se acordă în cadrul sărbătorilor mai importante care cad în timpul posturilor de durată, când e prescris post aspru sau post comun.

Postul comun

În perioada postului comun se admite consumarea mâncarilor gătite din alimente de origine vegetală (inclusiv untdelemnul), excluzându-se orice aliment de proveniență animală. Postul comun este poate cel mai practicat de către credincioși.

Postul integral

Postul integral, cunoscut de credincioși drept post negru, constă în abținerea completă de la orice fel de mâncare și băutură pe o perioadă de timp stabilită de la început. Postul integral poate avea o mulțime de beneficii asupra organismului, însă doar atunci când are loc un aport adecvat de lichide.

„Aşa se spune în popor „postul negru” la postul ca ajunare, adică nu mănânci şi nu bei nimic toată ziua. Faptul că, nu se mănâncă nimic timp de 24 de ore, la post i se spune „negru”. În cărţile liturgice, nu ai să găseşte această denumire a postului. Preoţii au preluat din popor această denumire şi, o folosesc atunci când recomandă ca cineva să ajuneze. Consider că nu este greşit, dacă folosim şi acest termen, este mai expresiv, reliefează mai accentuat sensul de ceva greu sau ceva aspru”, a spus Parintele Ilarion Argatu.

Citeste si: CITEȘTE: 4 feluri de mâncăruri sănătoase pe care să le faci din soia. Sunt nelipsite în timpul postului

Ce inseamna post aspru

Ce inseamna post aspru

[Sursa foto: PixaBay]

Postul particular

Postul particular sau personal este ținut de fiecare credincios în parte, după nevoile sale proprii și în afara posturilor prescrise de Biserică.

Postul aspru

Postul aspru este cel în care se îngăduie consumul de hrană uscată o singură dată pe zi, seara. Alimentele acceptate sunt: pâinea, fructele uscate, semințele și legumele.

De asemenea, posturile mai sunt clasificate și în funcție de numărul de zile: pot fi de două zile pe săptămână, mai exact miercurea și vinerea, sau posturi care se întind pe mai multe zile, cel mai mare din an fiind chiar Postul Paștelui.

Postul Mare sau Postul Paștelui ține șapte săptămâni, timp în care credincioșii nu au voie să mânănce carne, ouă, produse lactate sau vin.

Citeste si: Felicitări text de PAŞTE- 2 mai 2021. Urează "Paște fericit!" celor dragi din familie dar și prietenilor!

Ce inseamna post aspru

Ce inseamna post aspru

[Sursa foto: PixaBay]

Ce nu ai voie să faci în Postul Mare

Postul Paștelui este cel mai aspru și cel mai lung din an. Postul Paștelui va începe, la ortodocși, pe data de7 martie și se va încheia pe 23 aprilie, potrivit calendarului ortodox. Pe de cealaltă parte, la catolici, Postul Mare se ține de pe 28 februarie până pe 16 aprilie. 

- nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.

- nu se cântă și nu se dansează.

- nu se consumă carne, ouă, lapte și brânză.

- nu se bea alcool și nu se fumează.

- nu se consumă pește  decât în ziua cu dezlegare.

- în Săptămâna Patimilor se ține post aspru, iar în Vinerea Mare se ține post negru.

- este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.

 


Abonează-te pe

Citește și:

Ce mănânci de post. Care sunt preparatele care îți pot potoli foamea în perioada postului

Andreea Bălan, planuri în imobiliare. Artista vrea să stea cu fetițele ei două luni pe an în Dubai

ULTIMĂ ORĂ: Rică Răducanu, conectat la aparate la un spital din București

Ce mâncăm de post dimineața. Şase alimente pe care le poţi consuma la micul dejun

Ce se mănâncă de post miercurea și vinerea

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Informatiile zilei
Creșterea salariilor pentru români. “Odată cu creşterea preţului la chirii şi energie, alimente, foarte mulţi oameni îşi fac griji dacă vor putea să plătească facturile la finalul lunii.”
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri