Ce înseamnă bullying. Care sunt efectele acestui fenomen


Fenomenul de bullying afectează din ce în ce mai multe persoane, în special copii. Însă știați care sunt efectele care persistă pe o durată lungă de timp?


In articol:

Aflați din rândurile următoare ce înseamnă mai exact termenul de bullying, dar și de câte tipuri există. În plus, descoperiți și care sunt efectele provocate de acest fenomen care este tot mai prezent în viața de zi cu zi.

 

Ce înseamnă bullying

Deși termenul de „ bullying ” este folosit ca atare și în limba română, acesta s-ar traduce ca fiind un tip de agresiune, hărțuire sau intimidare, care poate avea loc în general și între adulți, în cadrul unei relații sau la locul de muncă, dar adesea este întâlnit între copii, la școală sau în cercul de prieteni.

Prin bullying, o persoană provoacă, intenționat și în mod repetat, un rău unei alte persoane, fie că este vorba de contact fizic, cuvinte sau acțiuni. Printre persoanele care ar putea deveni agresor, se numără (în cazul copiilor) un alt coleg de la școală, un membru al familiei, (în cazul adulților) șeful sau un alt coleg de la locul de muncă, partenerul de viață, vecinul, partenerul de afaceri, un membru al familiei sau o altă persoană care este implicată într-o relație abuzivă.

Atât persoanele agresate, cât și persoanele care obișnuiesc să agreseze, pot suferi anumite probleme serioase și de lungă durată, din punct de vedere emoțional. Printre situațiile în care o persoană este agresată și se consideră a fi bullying, se numără și cele în care există un dezechilibru al puterii: atunci când un copil sau mai mulți folosesc puterea fizică, accesul la informații neplăcute sau popularitatea, pentru a-i agresa, controla și a face rău altor copii.

De asemenea, bullying-ul poate avea loc și în mod repetat, atunci când agresiunile au loc de mai multe ori și poate include și amenințarea, răspândirea zvonurilor, atacarea unei persoane fizic sau verbal și excluderea dintr-un grup.

fenomenul bullying

Citeste si: Anamaria Prodan, prima reacție după ce a născut iubita lui Laurențiu Reghecampf

 

Tipuri de bullying

Bullying verbal, caracterizat prin acțiuni verbale sau scrise, precum: șicanarea, injuriile, comentariile de natură sexuală total neadecvate, folosirea sarcasmului, amenințările, criticile sau un limbaj neadecvat.

Bullying fizic, caracterizat prin folosirea contactului fizic pentru a-i agresa, controla și intimida pe ceilalți, precum: intimidarea fizică, amenințarea, hărțuirea, vătămarea, stimularea violenței, ridicarea pumnului, lovirea, împingerea, distrugerea bunurilor personale, gesturile obscene, violența domestică, violul conjugal, hărțuirea sexuală la locul de muncă, încălcarea spațiului personal sau încolțirea unei persoane în mijlocul unui grup.

ce este bullying-ul pe intelesul copiilor

Citeste si: Anamaria Prodan, prima reacție după ce a născut iubita lui Laurențiu Reghecampf

Bullying social, caracterizat prin lezarea reputației sau a relațiilor unei persoane, precum: bârfitul, lansarea și răspândirea zvonurilor despre o persoană (la locul de muncă), punerea acesteia într-o situație stânjenitoare în public, folosirea puterii formale ca formă de intimidare, amenințare, hărțuire sau vătămare, folosirea sarcasmului la adresa cuiva, provocarea în mod intenționat a unui sentiment de jenă și nesiguranță, excluderea și izolarea unei persoane din punct de vedere social sau profesional, sabotarea în mod intenționat a bunăstării, fericirii sau succesului unei persoane.

Cyberbulling, caracterizat prin trimiterea unor mesaje amenințătoare sau intimidante prin e-mail, text, social-media, dar și prin furarea identității online, cu scopul de a răni și umili o persoană.

bullying informatii

Citeste si: Ce culoare se asortează cu gri. Ce trebuie să eviți atunci când porți gri

 

Care sunt efectele acestui fenomen

Bullying -ul are efecte negative asupra sănătății persoanei în cauză, dar și a familiei acesteia, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Printre efectele acestui fenomen se numără și următoarele:

  • Izolare socială
  • Răni produse la nivel fizic și efectele lor, la nivel psihic: lovituri, contuzii, stres ridicat, anxietate sau depresie
  • Afecțiuni ale pielii, probleme cu stomacul și inima, care se pot agrava din cauza stresului resimțit
  • Sistem imunitar scăzut, ulcer și alte afecțiuni cauzate de anxietatea și stresul provocat
  • Apariția unui sentiment de rușine
  • Tulburări ale somnului
  • Modificări ale obiceiurilor alimentare
  • Scăderea stimei de sine
  • Dureri de cap, de stomac sau dureri musculare
  • Performanțe școlare reduse din cauza scăderii capacității de concentrare

Copii care sunt hărțuiți fie o dată, fie în mod repetat, vor suferi atât din punct de vedere emoțional, cât și social, din cauza faptului că le va fi greu să își facă noi prieteni, având o stimă de sine foarte scăzută. Din cauza acestui aspect, vor începe să creadă că ceea ce spun ceilalți despre ei este adevărat.

Cei care sunt direct vizați de acest bullying, pot trăi mai multe emoții, precum: tristețe, mâhnire, frustrare, singurătate și izolare. În plus, chiar și părinții acestora pot resimți un sentiment de eșec cu privire la creșterea și îngrijirea copilului lor, în anumite cazuri simțindu-se chiar copleșiți de această situație.

tipuri de bullying

Citeste si: Dieta de slăbit 7 kg într-o săptămână. Principii de bază și sugestie de meniu


Abonează-te pe

Citește și:

Luca, fiul cel mare al lui Laurențiu Reghecampf, prima reacție după ce s-a născut frățiorul său. Ce i-a transmis lui Liam

Monica Tatoiu, anunț tulburător despre moarte! Care este ultima ei dorință 😔

Horoscop chinezesc 19 MAI 2022. Află ce zodie se lasă ghidată de instinct

Cristina Ciobănașu, probleme cu iubitul ei: „Mă chinuie. Mereu e nemulțumit”

Horoscop 21 MAI 2022. Află ce zodie trece cu vederea anumite aspecte importante

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Monica Pop, noi detalii despre operația de cancer: „Ce urmează nu o să credeți!”
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri