Ce faci atunci când partenerul devine dependent în relație


Aflați din rândurile următoare cum poți avea o relație cu o persoană care are diferite dependențe.


In articol:

Dependențele au o mulțime de efecte negative asupra persoanei care suferă de acestea, dar și asupra celor din jurul său. În cadrul unei relații, partenerul care nutrește sentimente de iubire față de cel care are o dependență este adesea afectat în mod direct de acest comportament dependent.

În astfel de cazuri, de multe ori se ajunge la despărțire sau la adoptarea comportamentului dependent de către celălalt partener.

În cadrul unei emisiuni, psihoterapeutul Liliana Cristea a vorbit despre cum putem să facem față unui partener dependent și care ar fi cel mai indicat mod de a gestiona relația un partener cu dependențe.

Ce este și cum se manifestă  dependența

Citește și: Trei semne care te avertizează că este un bărbat imatur emoțional

Ce faci atunci când partenerul devine dependent în relație

Citește și: Totul despre singurătatea în doi. ”Între noi nu se mai întâmplă schimb de emoție, de energie, noi nu mai avem un viitor împreună.”

Potrivit specialistului în domeniu, dependența este „un comportament repetat față de care persoana simte compulsie, în ciuda faptului că îi face rău atât propriei vieți, cât și vieților persoanelor din jur”.

Aceasta poate să ia multiple forme și vorbim atât de dependența de alcool, tutun, substanțe interzise sau dependența de tehnologie, de cumpărături de filme pentru adulți etc.

Trebuie precizat că indiferent de forma pe care o are, dependența poate aduce numeroase efecte negative asupra persoanei respective și asupra relației de cuplu.

Cum îl ajutăm pe partener să învingă dependența

Citește și: Cum îți dai seama că ai o relație toxică. Care sunt cele 3 semne care îți indică acest lucru

Ce faci atunci când partenerul devine dependent în relație

Citește și: Avantaje și dezavantaje în relațiile cu diferențe mari de vârstă. „Diferența de vârstă este un factor, dar nu este cel mai important”

Primul pas pe care trebuie să îl facem atunci când ne confruntăm cu un partener dependent este să înțelegem care este funcționalitatea respective în viața individului.

Ca să putem să înțelegem dependența, în primul rând, trebuie să înțelegem care este funcționalitatea ei în viața persoanei dependente. Problema reală este relația interioară pe care noi o dezvoltăm cu acel comportament .”, spune specialistul în domeniu. 

Astfel, trebuie să identificăm ce alinare îi aduce sau speră să îi aducă dependența respectivă și să îl ajutăm să înțeleagă că de fapt nu face altceva decât să ascundă problema, nici de cum să o rezolve.

De asemenea, trebuie să îl privim cu compasiune și să-i oferim înțelegere pentru a putea trece peste această dependență. O persoană care se confruntă cu o dependență are nevoie de sprijin moral și emoțional ca să poată să vadă dincolo de ceea ce crede el că rezolvă prin intermediul faptelor pe care le face.

Potrivit specialistului în domeniu, este foarte important să identificăm durerea ascunsă care îl macină pe partenerul dependent și să nu agravăm situația prin intermediul unor acuzații asupra sa.

În niciun  caz blamarea, etichetarea nu ajută persoana care are o adicție. La baza unei adicții stăm întotdeauna o durere ascunsă. Atunci când noi venim cu acuze asupra unei persoane care folosește acel comportament adictiv ca să scape de durere, mai mult agravăm .”, precizează specialistul în domeniu.

Un alt pas foarte important este să ne ajutăm partenerul care suferă de o dependență să înlăture toate lucrurile sau persoanele din viața lui care îi aduc aminte de acel viciu pe care îl are. Cu cât ia mai mult contact cu ceea ce îi aduce aminte de ceea ce este dependent, cu atât mai greu va fi să renunțe.

 „ În momentul în care vrei să ieși dintr-o adicție și începi un program în sensul acesta, este foarte important să-ți faci curat în anturajul pe care îl ai. Este foarte greu să iei decizii sănătoase atunci când creierul tău nu mai este sănătos. În acest caz, măcar mediul ar trebui să te susțină .”, spune specialistul în domeniu.

Nu în ultimul rând, printre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru un partener care suferă de o dependență este să ne adresăm unui specialist atunci când observăm că lucrurile au ieșit de sub control și situația ne depășește.


Abonează-te pe

Citește și:

Care este secretul unui cuplu cu adevarat implinit

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei

Soția lui Bordea, mărturisiri dureroase: 'Când ai prefera să mori. Când nu ai motiv să...'

Ce îmbunătățiri poți aduce relației de cuplu

Ce trebuie să eviți să spui într-o ceartă cu partenerul


DISTRIBUIE
acest articol

Cooking
Rețeta de Clătite cu miere și fulgi de migdale, cu care îți poți face dimineața mai gustoasă!
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Tu & El
Parteneri