Ce este lipomul si cand trebuie operat


Lipomul este o formatiune tumorala subcutanata, benigna, constituita din grasime si un invelis fibros. Desi cresc incet, unele pot ajunge in ani si la 6-7 cm.

“Lipoamele pot sa apara oriunde pe corp si de cele mai multe ori devin vizibile. Cele de pe scalp se pot confunda cu chisturile sebacee. Exista si angiolipoame puternic vascularizate. Acestea sunt sensibile la variatiile de temperatura. Tipul acesta de lipom trebuie operat”, spune Viviana Iordache.

Lipomele care dau dureri sunt de obicei prost delimitate si apar la femei. Lipomatoza familiala este afectiunea genetica in care adultul este nevoit sa se confrunte cu o invazie de lipoame. “Marea majoritate sunt inofensive, dar urate. Cele care in crestere apasa pe nerv si devin dureroase, se opereaza imediat, celalalte la cerere.

Nu putem preveni aparitia sau cresterea lipomului. In general, indepartarea lor se face prin doua cai:

1. Topirea cu deoxicolat si fosfatidilcolina. Metoda nu lasa cicatrici, este blanda, dar temporara. Nu putem topi intotdeauna si camasa fibroasa, asa ca pot recidiva.

2. Excizia chirurgicala este o interventie dermatologica cu anestezie locala. in urma ei ramane un semn, mult mai mic decat lipomul. Cand lipoamele au crescut mult, dupa interventie poate sa ramana o groapa, care se va estompa treptat”, precizeaza Viviana Iordache.

Sursa: Gandul


Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol


Vedete

Scene terifiante. Ashley Cole, legat de scaun și jefuit de „Prădătorul de noapte”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri