Ce este endometrioza. Boala tăcută care afectează femeile

Ce este endometrioza

Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre endometrioză, boala tăcută care afectează femeile.

Endometrioza este un subiect sensibil pentru multe femei care se confruntă cu această afecțiune atât de prezentă în rândul doamnelor și domnișoarelor, iar pentru celelalte, este foarte important de știut cum debutează această afecțiune și care sunt simptomele

pentru a putea acționa la timp.

În cadrul unei emisiuni, doamna doctor Alina Dascălu, medic primar ginecolog, a vorbit despre ce este cu adevărat endometrioza, cum se manifestă, care este gradul de răspândire în rândul femeilor, care sunt simptomele endometriozei și ce trebuie să facă femeile care se confruntă cu această afecțiune.

Ce este endometrioza

Ce este endometrioza

Ce este endometrioza

[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, endometrioza este o boală des întâlnită la femei, care se manifestă prin diferite afecțiuni ale organelor prezente în abdomen sau poate chiar în afara acestuia, în cazurile cele mai grave ale acestei afecțiuni. Totodată, endometrioza este printre cea mai cunoscută afecțiune în rândul femeilor care poate duce la infertilitate.

Endometrioza este o boală uneori tăcută. De fapt, celulele din interiorul uterului se exteriorizează și ajung sa se lipească pe organe din afara uterului, din abdomen. De foarte multe ori, endometrioza duce la infertilitate.

”, spune specialistul în domeniu.

Astfel, această boală poate afecta ovarele, trompele, intestinele, vezica urinară sau chiar în forme mai grave ale bolii, poate afecta plămânii, inima sau poate chiar creierul.

Cum se manifestă endometrioza

Citește și: Ce înseamnă endometrioza. „Cauza infertilității este endometrioza”

Cum se manifestă endometrioza

Cum se manifestă endometrioza

[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, principalul simptom al endometriozei îl reprezintă o durere accentuată la nivelul abdomenului inferior și în regiunea pelviană.

Gradul de intensitate al durerii variază de obicei pe parcursul ciclului menstrual, crescând în intensitate înainte și în timpul menstruației.

Endometrioza poate să fie foarte zgomotoasă prin această durere, dar câteodată pur și simplu o diagnostichezi întâmplător. Durerea se accentuează în timpul menstruației .”, spune specialistul în domeniu.

Citește și: „Nu vreau să mor. Vă implor. Trebuie să încep radio-chimio” Oana Lis, strigăt de ajutor în mediul online. Soția fostului edil a rămas impresionată de cazul unei femei bolnave de cancer- wowbiz.ro

Citește și: Cine este fosta soție a lui Costin Gheorghe? Tânăra și-a refăcut și ea viața și este din nou mămica- radioimpuls.ro

De asemenea, în cazurile de endometrioză mai accentuată putem să ne confruntăm cu sângerări urinare sau chiar în timpul scaunului. Totodată, în cazul în care endometrioza este extinsă la nivelul plămânilor, pot apărea chiar simptome de tuse cu sânge, iar atunci când afectează creierul, ne confruntăm adesea cu dureri de cap.

Specialistul în domeniu a vorbit și de posibilitatea apariției unor tumori benigne numite endometrioane, care sunt o formă mult mai gravă a acestei afecțiuni.

Cât de răspândită este endometrioza

Cât de răspândită este endometrioza

Cât de răspândită este endometrioza

[Sursa foto: freepik]

Din păcate, foarte multe femei se confruntă cu această boală, care nu ține cont de vârstă.

Această boală este destul de des întâlnită. Una din 10 femei poate să sufere de această boală .”, spune specialistul în domeniu.

Astfel, putem să întâlnit atât domnișoare cu vârsta de 18 ani, cât și doamne care se apropie de menopauză și care se confruntă cu această afecțiune, endometrioza făcându-și simțită prezența încă de la vârsta fragedă de 18 ani, până la 50 de ani.

De asemenea, potrivit specialistului în domeniu, nu există o cauză clară care facilitează apariția acestei boli și nici un mod cert de a o preveni, în afară de a adopta un stil de viață sănătos.

Din păcate, nu sunt niște cauze clare ale apariției endometriozei. Din păcate, prevenție nu prea există .”, a precizat specialistul în domeniu.  

Cum poți afla că suferi de endometrioză

Citește și: Totul despre testul Papanicolau. Este investigația care salvează vieți

Citește și: Claudia Puican, primele imagini cu bebelușul. Artista și Armin Nicoara sunt în culmea fericirii- kanald.ro

Citește și: EXCLUSIV: Noul vaccin împotriva COVID-19. Detalii și explicații de la specialiști: "Noul vaccin vine ca un update și în mod logic el trebuie folosit pentru ce avem acum"- stirilekanald.ro

Cum poți afla că suferi de endometrioză

Cum poți afla că suferi de endometrioză

[Sursa foto: freepik]

În cazul persoanelor care prezintă una dintre simptomatologiile prezentate mai sus, este foarte important să ia legătura cu medicul ginecolog pentru un consult de specialitate. Din păcate, endometrioza poate exista deja și la persoanele care nu se confruntă momentan cu una dintre acele simptomatologii, iar în acest caz este mai greu de depistat.

Dacă o diagnostichezi la început, o și tratezi. Dacă ai diagnosticat-o când este destul de avansată, nu poți să știi exact etapele din care a trecut. Este o boală care de multe ori se diagnostichează destul de dificil.Simptomul principal al acestei boli este durerea .”, spune specialistul în domeniu.

Printre procedurile medicale prin care se poate depista endometrioza, specialistul în domeniu a amintit de analize de sânge, ecografie transvaginala și RMN cu protocol de endometrioză.

Cum se tratează endometrioza

Cum se tratează endometrioza

Cum se tratează endometrioza

[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, endometrioza aflată în stadiul incipient nu poate fi tratată, dar se poate administra un tratament hormonal pentru a nu se dezvolta mai departe, iar în cazul în care vorbim despre o formă mai avansată, se execută anumite intervenții chirurgicale.

Se poate trata prin intervenție chirurgicală dacă este în stadiul avansat, după care, pentru a nu recidiva, trebuie să iei un tratament medicamentos .”, a explicat specialistul în domeniu.

 



Citește și:

Totul despre infertilitate. O problemă tot mai des întâlnită în rândul cuplurilor

Totul despre cancerul de prostată la bărbați. „Este 100% vindecabil”

ego.ro Țara în care este interzis să mănânci cu mâna stânga. Motivul este surprinzător

wowbiz.ro "Vă anunț oficial că s-a încheiat" Simona Gherghe a sperat până în ultima clipă

radioimpuls.ro "Cred că mi-aș pune ștreangul. Sunt așa de bulversat". Tatăl Laurei Roșca a primit rezultatele testelor toxicologice și a aflat adevărata cauză a morții. Momentul de neatenție care a dus la această tragedie

kanald2.ro Câți ani are, de fapt, iubita lui Marius Elisei! Inițial a spus că e cu 10 ani mai mare: „Am făcut o greșeală”

kanald.ro Seyit Ali Karadağ din serialul Melek, copleșit de amintiri emoționante! Celebrul actor Mehmet Çevik îi duce dorul tatălui său

stirilekanald.ro Horoscop 4 octombrie 2023: Trei zodii sunt răsplătite pentru munca depusă! Ce ne spun astrele?


Parteneri
Cookies