Ce este botulismul la copii


Botulismul este o boală rară, dar extrem de gravă, care este eliberată de o bacterie, neurotoxina bolutimică. Doamna Doctor, Cristiana Prefac, a vorbit despre această boală.


In articol:

Doamna doctor Cristiana Prefac a spus ca botulismul este provocat de clostridium botulinum care este un fratior mai mic sau mare ale tetanosului.

Citeste si: Câți bani primește un medic de familie pentru fiecare pacient

,,Botilismul este provocat de Clostridium botulinum, care este un frățior mai mic sau mai mare al tetanosului, dacă putem să asociem cu ceva. Putem să îl luăm din mediul anaerob, cum ar fi carnea la garniță, care e foarte bună, mierea de albine, periculoasă la sugari și la femile gravide, conservele, mai ales cele bombate.

Clostridium botulinum nu contaminează mâncarea care se alterează, care s-a stricat și care este modificată organoleptic, ci pur și simplu nu ne dăm seama, este capacul bombat, pentru că acolo au fermentat niște acizi, numiți butiric”, a declarat doamna doctor. 

Citeste si: Topul celor mai căutate operații estetice. Ce operație deține locul întâi

Ce este botulismul la copii

Acesta este o intoxicație care apare ca urmare a unei toxine produse de un tip de bacterie numit Clostridium botulinum. Infecția poate fi produsă si de Clostridium baratii și butyricum, dar cu o frecvență mai mică. Bacteriile acestea sunt anaerobe, gram pozitive si formează spori, prin care reusesc sa provoace contaminarea. Aceste bacterii pot prolifera doar in medii in care nu exista oxigen, iar acest lucru face ca unele surse de hrană, cum ar fi cele conservate, să le ofere un mediu de proliferare perfect. Neurotoxina produsă de aceasta bacterie este una dintre cele mai periculoase toxine cunoscute.

Cauze si factori de risc

Cele mai multe cazuri de botulism apar la copiii cu vârsta sub un an și sunt rezultatul expunerii acestora la sol contaminat sau prin consumul de alimente care pot conține bacteria. Este cunoscut faptul ca mierea de albine și siropul de porumb sunt cele doua tipuri de alimente care pot fi contaminate cu spori de Clostridium.

Aproximativ 15% din cazurile de botulism sunt provocate de alimente care conțin toxina botulinică. Cel mai frecvent aceasta a fost găsită in conservele care au puțin acid, cum ar fi cele de: sfecla, spanac, ciuperci si fasole verde, precum și conservele de ton. Metoda de conservare a unor alimente care presupune adăugarea de ulei la suprafața acestora, creează condiții de anaerobioza, propice pentru producerea toxinei botulinice. Toxina botulinica poate fi distrusă prin fierbere timp de 10 minute.

Citeste si: Ce alimente pot deveni otrăvitoare. Le consumăm zilnic

Tipuri de botulism

Există 3 tipuri principale de botulism

Botulismul alimentar- apare atunci când sunt consumate alimente ce conțin toxine.

Botulismul prin plaga- se produce atunci când o rană este poartă de intrare pentru bacterii.

Botulismul infantil- atunci când un copil mai mic de un an primește alimente contaminate cu o formă rezistentă, cum ar fi mierea de albine.

Simptomele botulismului

Semnele care anunță infecția sunt diferite, in funcție de poarta de intrare. Simptomele botulismului pot aparea la câteva ore de la contaminare sau la zece zile după infecția inițială. Simptomele botulismului infantil alimentar tind să apară rapid, intre 12 si 36 de ore de la consumul de alimente contaminate.

Semnele tipului de botulism infantil includ: constipație, dificultăți de hrănire, salivare abundentă, pleoape căzute, hipotonie musculara, dificultati in susținerea capului, letargie, reflexe pupilare slabe, dificultăți respiratorii.

Diagnostic si tratament

Diagnosticul botulismului infantil poate fi confirmat după un test al materiile fecale, iar dacă rezultatul este pozitiv, tratamentul cu antitoxină trebuie instituit imediat, fără a mai aștepta confirmarea diagnosticului prin alte investigații.

La sugari, tratamentul se face cu imunoglobulină, ce blochează acțiunile neurotoxinelor care circula în sânge. Cazurile severe necesită suport respirator, iar recuperarea poate dura săptămâni sau luni.

Cele mai multe cazuri de botulism infantil sunt produse de prezența sporilor în mediu, pe fondul sensibilității foarte mari a copiilor mai mici de un an, în fața acestei toxine, astfel ca nu este posibilă realizarea unei metode de prevenție. Este necesar ca unele alimente să fie excluse complet din alimentația copiilor, indiferent de tipul de preparat in care sunt combinate, cum ar fi: mierea de orice tip, siropul de porumb si toate alimentele conservate.

Citeste si: Ce se întâmplă dacă bei cafea fără zahăr în fiecare zi. Cu siguranță nu te-ai gândit la asta


Abonează-te pe

Citește și:

„Vorbesc de rău de mine” Saveta Bogdan, acuzată că ar avea datorii

Ojă semipermanentă: Modele de unghii 2022

ULTIMĂ ORĂ: Rică Răducanu, conectat la aparate la un spital din București

Cine este Paul Diaconescu. „De ziua mea, anul acesta în februarie, am fost deschis abdominal pentru a mi se extirpa o tumoră benignă de 5 cm"

Cum să devii mai feminină și atrăgătoare. Sfaturi esențiale despre atitudine, stil și igienă

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Cine este Bogdan Mocanu. „Am lucrat în câteva saloane, făceam tatuaje, tundeam”
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Specialisti
Parteneri