Ce conține vaccinul anti-COVID-19?! Un cercetător de la Oxford spune adevărul


Un cercetător de la Oxford spune adevărul despre ce conține vaccinul anti-COVID-19, dar și despre folosirea acestuia la scară largă.


In articol:

Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, spune adevărul despre vaccinul anti-COVID-19. Ce conține serul, dacă ne îmbolnăvim după administrarea primei doze, dar și despre reacțiile adverse, putem afla din declarațiile cercetătorului.

Cercetător român la Oxford, adevărul despre vaccinul anti-COVID-19

“Această aparentă grabă în dezvoltarea unui vaccin nu a fost deloc așa. Nu este atribuită faptului că s-au sărit sau că s-au ars etape din dezvoltarea și în special din testarea siguranței și eficienței unui vaccin, ci simplul fapt că avem în momentul de față vaccinuri împotriva virusului Sars-CoV-2 este o dovadă a capacității întregii omeniri de a răspunde unui astfel de eveniment care a pus în genunchi întreaga populație a Planetei.

Resursele materiale și umane care au fost implicate în dezvoltarea vaccinului au fost enorme, prin comparație cu dezvoltarea altor vaccinuri proiectate în zeci de ani. Etapele studiului clinic au fost singurele peste care nu s-a putut sări.

Citeste si: Medicul Valeriu Gheorghiță, despre efectele vaccinului anti-COVID-19: „Acest vaccin antrenează..."

Vaccinurile le avem deja de la începutul pandemiei. Singurul motiv pentru care a mai durat atât de mult timp pentru a fi implementate, este doar pentru că au trebuit testate în mod riguros, în special pentru siguranță.

S-a demonstrat că sunt sigure și eficiente împotriva virusului”, a declarat Ștefan Dascălui, cercetător român la Oxford.

ce contine vaccinul anti covid 19
un cercetător de la Oxford vorbește despre vaccinul anti-COVID-19 și despre ce anume conține acesta[Sursa foto: PixaBay]

Ștefan Dascălu a vorbit și despre mitul cum că vaccinul anti-COVID-19 ne modifică ADN-ul. 

“Aceasta este puțin spus o eroare științifică. Este total fals. Nu se poate întâmpla așa ceva, pentru că vaccinul nu conține nimic care ar putea să influențeze genomul și materialul genetic din interiorul celulelor noastre.

Vaccinurile pe bază de ARN, care de obicei sunt ținta acestor conspirații, nu sunt capabile de a face acest lucru, tocmai din motivul că acest ARN este o informație codificată pentru acea proteină “spike” din cadrul virusului care este degradată în foarte scurt timp după ce este exprimată de celulele noastre. În niciun caz nu are capacitatea de a ne modifica celulele și ADN-ul nostru”, a declarat Ștefan Dascălui.

Vaccinul anti-COVID-19 nu produce reacții adverse

„Reacțiile imediate sunt ca la orice medicament sau vaccin. Pot exista în urma administrării. Sunt absolut normale. Pot fi raportate, sunt mecanisme clare de raportare și este foarte bine. Trebuie să existe transparență. Nu este un vaccin miraculos, nu este un tratament care, dintr-un număr foarte mare de oameni, să nu cauzeze aceste efecte adverse.

Citeste si: Cât durează imunitatea după vaccinul anti-Covid! Explicațiile lui Alexandru Rafila

Vaccinul care a fost implementat în România are reacții adverse  mai puține decât alte vaccinuri, care sunt și ele aprobate de mulți ani de zile și sunt eficiente. Este totuși un vaccin care nu cauzează aceste reacții adverse imediate într-un procentaj foarte mare la cei care l-au primit. Reacțiile adverse sunt foarte ușoare. Eventual o durere în zona administrării, o durere musculară, o durere de cap, eventual o febră. Toate aceste simptome se rezolvă în maxim câteva zile", a precizat cercetătorul român.

ce contine vaccinul anti covid 19
un cercetător de la Oxford a dezvăluit cum a fost făcut vaccinul anti-COVID-19[Sursa foto: PixaBay]

Cu privire la reacțiile alergice care au fost raportate, sunt cazuri mai severe de reacție imediată în urma administrării vaccinului, dar sunt lucruri normale. În locul unde se administrează vaccinul, medicii sunt echipați cu mecanisme de intervenție, în caz că apare un efect advers.

Vaccinurile sunt dezvoltate pe baza unor tehnologii despre care cunoaștem destul de bine ce se poate întâmpla. Nu avem cum să știm ce efecte ar putea avea în 10 ani de zile, dar știința și dovezile ne arată că nu ne așteptăm la astfel de efecte adverse”, a adăugat Ștefan Dascălu.

 


Abonează-te pe

Citește și:

Medicul Ion Alexie, despre vaccinul anti-COVID-19: "Oamenii trebuie să știe diferența..."

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei

Soția lui Bordea, mărturisiri dureroase: 'Când ai prefera să mori. Când nu ai motiv să...'

Adrian Streinu-Cercel, despre momentul în care s-a vaccinat anti-COVID-19: "Din momentul în care..."

OMS, anunțul mult așteptat: „Nu există niciun semn că mutația din Africa de Sud poate rezista vaccinului anti-Covid”

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
„M-a șocat.” Ce gest a făcut Cristina Ciobănașu. Vlad Gherman a rămas surprins
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri