Cât rău poate face gelozia și cum se tratează


Gelozia poate avea o mulțime de efecte negative atunci când este dusă la extrem.


In articol:

Multe cupluri se confruntă cu sentimente de gelozie, care fie le animă și le condimentează relația, fie face în așa fel încât relația lor să scârțâie. Acest lucru depinde foarte mult de forma pe care o capătă gelozia în relația de cuplu și cum se manifestă aceasta.

Există mai multe forme pe care gelozia le poate lua și în funcție de intensitatea acestui sentiment, poate avea numeroase efecte negative asupra relației de cuplu.

În cadrul unei emisiuni, domnul doctor Cristian Andrei, psiholog, a vorbit despre gelozie, cât rău poate face acest sentiment și care sunt formele pe care le poate căpăta.

Cum identificăm gelozia patologică

Citește și: Este gelozie, iubire sau boală

Cât rău poate face gelozia și cum se tratează

Potrivit specialistului în domeniu, cea mai gravă formă pe care o poate lua gelozia este aceea patologică. Gelozia patologică se manifestă prin intermediul unei senzații de paranoid continuă și poate avea efecte negative asupra relației în sine, dar și asupra partenerilor.

În cazurile cele mai grave, se poate ajunge chiar la crimă amoroasă, atunci când unul dintre parteneri este cuprins de sentimentul de gelozie profundă, accentuat de furie și își pierde astfel cumpătul.

De asemenea, gelozia patologică reprezintă una dintre principalele cauze ale violenței domestice.

Există și o formă patologică a geloziei. Este trecută în categoria psihozelor de tip paranoid. Oamenii paranoici au o gelozie foarte agresivă, foarte urâtă, care nu se tratează nici cu argumente, nici cu terapie și uneori este nevoie de medicamente, dar acestea sunt cazuri foarte rare. Îți dai seama că un om are gelozie patologică în momentul în care este obsedat de subiectul respectiv, inventează chestii și deși nu sunt întâmplări care să vorbească despre asta, persoana respectivă este foarte suspicioasă .”, a explicat specialistul în domeniu.  

Este gelozia o dovadă de iubire?

Citește și: Semne care îți arată ca ai nevoie de terapie în cuplu

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO Fiica Madonnei, umilită la prezentarea Marc Jacobs dupa ce i s-a refuzat accesul în clădire- radioimpuls.ro

Cât rău poate face gelozia și cum se tratează

Specialistul în domeniu a abordat o problematică interesantă pentru multe cupluri care se confruntă cu sentimentul de gelozie și consideră că așa își manifestă dragostea unul față de altul.

În acest caz putem să vorbim despre o gelozie normală, firească, ce nu este dusă la extrem și se manifestă cu ajutorul unui simț al umorului, care contribuie la buna funcționare a cuplului.

Astfel, gelozie poate însemna și o dovadă de iubire, atâta timp cât nu are efecte negative asupra relației și se manifestă în mod limitat.

Citeste si: Derin îl trădează pe Volkan! Aflați cum va decurge planul de răzbunare pus la cale de Asya și ce se va întâmpla cu mariajul lui Volkan, astăzi, într-un nou episod dramatic din serialul Infidelul, de la 20:00!- kanald.ro

Citeste si: Cum arată cel mai bătrân câine din toate timpurile. Bobi are 30 de ani și a scăpat de la moarte miraculos- VIDEO- stirilekanald.ro

Orice ființă care are de a face cu o competiție din partea cuiva de același gen sau cu aceeași funcție, are gelozie. Un cuplu echilibrat este acela în care fiecare are încredere în capacitățile lui de a fi cu altcineva, dar nu vrea. Nu vrea pentru că îi este bine cu această persoană și pentru că știe că și acea persoană ar putea fi cu altcineva dacă ar vrea, iar aici este o combinație între frustrare și încredere, foarte frumoasă și sănătoasă .”, a explicat specialistul în domeniu.

Dacă există persoane care au o doză controlată de gelozie, atunci specialistul în domeniu le recomandă să nu o reverse asupra partenerului, aceasta fiind principala greșeală pe care cuplurile geloase o fac.

E foarte importantă autoironia atunci când ești gelos. Nu trebuie să îți îndrepți gelozia către persoana pe care o iubești .”, a precizat specialistul în domeniu.

Cum se tratează gelozia

Citește și: De ce o relaţie de cuplu eşuează. Care sunt adevăratele motive care duc la despărţire?

Cât rău poate face gelozia și cum se tratează

Potrivit specialistului în domeniu, gelozia este o problemă de stimă de sine de cuplu și în societate.

În momentul în care ai o informație parțială, în momentul în care tu ai o problemă de încredere în tine și în momentul în care tu nu ești pe un loc onorabil între ceilalți, atunci devii suspicios, invidios, gelos .”, explică specialistul în  domeniu.

În acest caz este recomandat ca persoana care se confruntă cu un partener gelos să apeleze fie la sfaturile unui specialist în domeniu, să meargă împreună la terapie de cuplu pentru a demonta toate suspiciunile sau poate să apeleze la o persoană apropiată a partenerului gelos astfel încât să îl mai pondereze puțin.

 


Abonează-te pe

Citește și:

Totul despre rutina în cuplu

Poți iubi două persoane în același timp?

Secretul celor mai buni ardei umpluți. Ingredientul pe care să-l adaugi, ies foarte gustoși așa - ego.ro

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei - kudika.ro

Horoscop 4 februarie 2023. Zodiile care vor învăța să aprecieze mai mult persoanele importante din viețile lor - stirilekanald.ro

Harika din serialul Totul pentru familia mea, apariție de senzație alături de părinții săi! Iată de la cine a moștenit actrița Gözde Türker frumusețea și talentul! - kanald.ro

Fiul Priscillei Presley, Navaronne Garcia, la un pas să fie ucis sub privirile mamei lui cu câteva zile înaintea morții Lisei Marie Presley - radioimpuls.ro

Cine este Pamela Anderson. Biografie: vârstă, carieră, familie. Rolul său în Baywatch i-a adus un succes colosal - wowbiz.ro


DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
”Nu am pofte extraordinare.” Ce obișnuiește Theo Rose să bea zilnic, de când este însărcinată
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Tu & El
Parteneri