Unul dintre cele mai populare feluri de mâncare de pe litoralul românesc poate fi o mare păcăleală pentru turiști. Cât a ajuns să coste o porție de hamsii și care sunt țepele pe care le dau restaurantele?
In articol:
- Cum pot fi păcăliți turiștii pe litoralul românesc
- Cât costă o farfurie de hamsii
- Care este diferența dintre șprot și hamsii
De când a început sezonul estival, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a atras atenția turiștilor că nouă din 10 localuri de la malul mării le pun sănătatea în pericol, asta după ce inspectorii au făcut o serie de verificări.
Cât costă o porție de hamsii la mare, în 2022
Cum pot fi păcăliți turiștii pe litoralul românesc
Inspectorii ANPC au descoperit că mai mulți comercianți de la malul mării ignoră normele de igienă și țin mâncarea gătită în condiții insalubre.
Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament
„ Lumea confundă peştii mici între ei. Şprotul este mai lat, poţi să nu-l cureţi şi să-l prăjeşti, dar hamsia trebuie neapărat curăţată. De aceea, pe la friteuze o să se regăsească mai mult şprot”, a declarat Matei Datcu pentru adevarul.ro
Cât costă o farfurie de hamsii
O porție mică de hamsii costă, în stațiunile de la malul mării, aproximativ 25 de lei/200 de grame, cu tot cu mujdei.
Pe de altă parte, în Constanța, în zona Delfinariului, o porție de hamsii de Marea Neagră cu mix de salate, mujdei, lămâie și mămăligă costă 35 de lei /porția de 200 de grame.
Citeste si: 5 locuri din Vama Veche pe care trebuie să le vizitezi
Cât costă o porție de hamsii la mare, în 2022
Care este diferența dintre șprot și hamsii
Șprotul este un pește marin mic, mult mai ieftin decât hamsia. Acesta se vinde cu 12 lei kilogramul, pe când hamsiile pot fi achiziționate cu circa 22 de lei, aceeași cantitate.
Cea mai mare diferență dintre cele două tipuri de pește este, fără doar și poate, gustul. Hamsia are un conținut de grăsimi mult mai mare, iar compoziția este diferită. Hamsiile sunt sărate fără mirodenii.