Care sunt riscurile surmenajului prin munca? Incearca sa te protejezi


Care sunt riscurile surmenajului prin munca? Incearca sa te protejezi

Intr-o societate tot mai competitiva, in care companiile alearga dupa profit, iar angajatii dupa prime si promovari, in care colegii devin concurenti in loc sa lucreze in echipa, tot mai multe persoane ajung sa fie depasiti de situatie si sa clacheze.

Peste tot in lume, inclusiv in Romania, unii angajati au murit din cauza surmenajului prin munca, iar numarul celor afectati de acest sindrom este mai mare decat ne imaginam.

Programul de munca al angajatilor este foarte diferit, unii oameni lucrand doar cateva ore pe saptamana, in timp ce altii incearca sa reziste in ture chiar si de 12 ore. Din cauza crizei economice, care a dus la reduceri de presonal, dar si a standardelor tot mai ridicate in orice domeniu, multi angajati ajung sa sufere de extenuare, sa se imbolnaveasca si chiar sa moara din cauza surmenajului.

De ce programul zilnic de munca este de 8 ore?- Chiar daca programul zilnic variaza in functie de domeniul de activitate si de statutul angajatului, in medie norma zilnica este de 8 ore. Acest numar de ore nu a fost stabilit prin studii stiintifice, ci este o regula care dateaza de acum 100 de ani.  Orele muncite peste media celor 8 ore zilnice reprezinta ore suplimentare care trebuie recompensate special de catre angajator.

Pauzele lungi si dese…- este suficienta stabilirea unui numar maxim de ore de munca, pentru a lucra eficient? Raspunsul este NU. Programul zilnic de munca (stabilit la 8 ore) ar trebui organizat altfel decat pana acum. “Oamenii, spre deosebire de masini, nu pot munci liniar, ci au un ritm ciclic. Asta inseamna ca ei se pot concentra bine pe o anumita perioada de  timp de 90-120 de minute, dupa care au nevoie de o pauza de 20-30 de minute, ca sa poata munci din nou cat mai eficient.

Acesta este un ciclu ultradian”, spune Tony Schwartz, presedintele The Energy Project.

Cand e cazul sa zici “gata, nu mai pot”- Uneori, angajatii sunt nevoiti sa lucreze ore suplimentare, inclusiv in zilele libere sau trebuie sa stea mai mult la birou. De multe ori insa, nu seful este cel care impune un program abuziv, ci angajatul isi doreste sa se afirme prin munca si performanta, incercand singur sa-si depaseasca limitele.

Iar asta nu se poate obtine decat printr-un program mai incarcat si mai alert, care nu duce doar la oboseala, ci si la un stres cronic. Atentie: Surmenajul nu apare peste noapte, ci este un proces lent, treptat, de aceea este greu de observat chiar si de rude sau prieteni. Cu toate acestea, daca vei fi atenta la simptomele precizate anterior, vei observa cand apar primele semne de ingrijorare.

Sursa: www.descopera.ro


Abonează-te pe

Citește și:

Ioana Simion și Ilie Năstase s-au despărțit, după doar un an de la nuntă: „Răbdarea mea a luat sfârșit!”

Dezvăluiri BOMBĂ! Cine este de fapt iubitul lui Denise Rifai

Elemente care contează atunci când alegi cărucioare pentru copii

Nicoleta Dragne, noua concurentă la “Bravo, ai stil! Celebrities”

Dana Rogoz a trecut printr-un eveniment nefericit în mijlocul nopții: “Am urlat atât de tare”

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

Anamaria Prodan, noi dezvăluiri despre relația sa cu Dan Alexa: „Dacă eu te bat, sunt cu tine?!”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri